JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT fikk LO med på å gjeninnføre kompetanseforskriften

EL og IT Forbundet fikk gjennomslag på LO-kongressen for at kompetanseforskriften for energibransjen må på plass igjen.
KOMPETANSE: Svein Davidsen er glad for at LO har programfestet at de vil at kompteanseforskriften for energibransjen skal gjeninnføres.

KOMPETANSE: Svein Davidsen er glad for at LO har programfestet at de vil at kompteanseforskriften for energibransjen skal gjeninnføres.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

Svein Davidsen kjempet for at kompetanseforskriften for energibransjen, som dagens regjering har fjernet, skal gjeninnføres. Og vant frem. Da LO-kongressen 2017 ble avsluttet fredag med gjennomgang og avstemninger rundt LOs handlingsplan for de neste fire årene var dette punktet tatt inn.

Til stor glede for EL & ITerne.

– Jeg er fornøyd med at vi fikk gjennom dette forslaget og er spent på hva det vil bety i praksis, men en gjeninnføring vil helt klart styrke beredskap og opprettholdelse av vaktordninger, sammen med krav om minstebemanninger ute i bedriftene, sier Davidsen. Han sier de nå vil sette seg ned i ro og mak og evaluere alt som har skjedd på kongressen denne uka og finne ut hva man konkret skal jobbe med videre.

EL og ITerne samlet foran den siste økta på LO-kongressen.

EL og ITerne samlet foran den siste økta på LO-kongressen.

Leif Martin Kirknes

Boikott av Israel

EL og IT var med på å fremme det forslaget som fikk aller mest oppmerksomhet under kongressens siste dag. Det gjaldt Palestina-spørsmålet. Et mindretall i redaksjonskomiteen, bestående av forbundsleder Jan Olav Andersen, Mette Henriksen Aas og Tove Elise Frøland, mente at dialog og resolusjoner til nå har hatt liten effekt og foreslo en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel. Avstemningen ga et klart flertall for Israel-boikott, på tross av at den nyvalgte LO-lederen Hans-Christian Gabrielsen frarådde et slikt vedtak.

Leder i forhandlingsavdelingen, Bjørn Fornes, og Venke Heimdal, går gjennom de nye punktene i LOs handlingsprogram.

Leder i forhandlingsavdelingen, Bjørn Fornes, og Venke Heimdal, går gjennom de nye punktene i LOs handlingsprogram.

Leif Martin Kirknes

Det ble også innført et eget kapittel i handlingsprogrammet om utdanning, der det heter at "alle skal ha gode betingelser for livsvarig læring og rett til etter- og videreutdanning innenfor økonomiske rammer som gir den enkelte reelle muligheter til å delta." I det samme kapittelet legges det også opp til styrking av yrkesfag og tilgang til nok lærlingplasser.

EØS–kompromiss

LO-kongressen skjerpet sin arbeidslivspolitikk på flere punkter, blant annet allmenngjøring av tariffavtaler, innleie og begrensinger av mulighetene for midlertidige ansettelser, samt minimumskrav til stillingsprosent i en arbeidsavtale.

Det ble et nytt kompromiss rundt EØS-avtalen, men det kreves en tøffere linje for å forsvare retten til kollektive kampmidler, det kollektive forhandlingssystemet og retten til nasjonal lønnsdannelse. Kongressen krever også at "ILOs kjernekonvensjoner tas inn i Menneskerettsloven og ved konflikt går foran annen lovgivning også lover med tilsvarende forrangsbestemmelser. Norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EUS regler. Det må startes et arbeid for å sikre at ILOs kjernekonvensjoner tas inn i Grunnloven".

Delegasjonsleder Odd Helge Reppe og forbundsleder Jan Olav Andersen.

Delegasjonsleder Odd Helge Reppe og forbundsleder Jan Olav Andersen.

Leif Martin Kirknes

EL og IT Forbundets forslag om å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett ved brudd på innleiebestemmelser og midlertidige ansettelser ble oversendt LOs nye ledelse for behandling der. Det samme gjaldt forslaget om å utvide bestemmelsen om solidaransvar fra tre til 12 måneder.

Nei til privat kabel

EL og IT fikk også med seg kongressen på at konsesjonssøknaden fra den private aktøren North Connect om å bygge kraftkabel til Skottland må stanses. Når det gjelder kablene til Tyskland og England i regi av blant andre Statnett er EL og IT positive. LO skal også de neste fire årene jobbe for at Statnett skal få tilbake eneretten til å bygge, eie og drifte utenlandskablene. Et Statkraft i statlig eie og med staten som aktiv pådriver skal selskapet også være en pådriver og kompetanseledende for økt produksjon av fornybar energi. LO vedtok også at regjeringen bør arbeide for å få fjernet hele ordningen med opprinnelsesgarantier i revisjonen av EUs Fornybardirektiv. LO mener Norge fortsatt må være i front for å bidra til å stoppe klimaendringene LO mener også at det er grunnlag for å innføre petroleumsfrie soner som ivaretar særskilte områder i Lofoten, Vesterålen og utenfor Senja. Nordland 6 må konsekvensutredes, vedtok LO-kongressen, et vedtak som ligger nær Arbeiderpartiets kompromissvedtak tidligere i år.

– Et tilbakeskritt

Svein Davidsen, til daglig konserntillitsvalgt i BKK og forbundsstyremedlem i EL og IT fikk høre avtroppende LO-leder Gerd Kristiansen kalle årets LO-kongress for "the best congress ever". Han var ikke umiddelbart enig.

– Hele kongressen har vært et tilbakeskritt i forhold til forrige gang, i forhold til de gode intensjonene som vi vedtok sist, i 2013 og på tidligere kongresser - ikke minst i forhold til EØS. Det ble jo lagt dødt, ikke sant, kommenterer Davidsen.

– Det er jo en utfordring sånn jeg opplever det når Jonas Gahr Støre fremstår som mer radikal i arbeidslivsspørsmål enn flere av forbundene. Da er ikke LO-kongressen et politisk verksted som presser partiet, i stedet er det partiet som legger frem noe som aksepteres av LO. Det er en stor forskjell fra fire år tilbake, sier Davidsen.

Skuffet ungdomsleder

En annen skuffet EL og ITer var ungdomsleder Dagfinn Svanøe, som opplevde at ungdommens forslag om en et eget ungdomskapittel ble nedstemt allerede sent tirsdag kveld, med knapp margin. Også forslaget om en egen ungdomsleder ble nedstemt.

– Det er jo skuffet over, naturligvis, sier Dagfinn, som likevel tok med seg et par lyspunkter når dte gjelder ungdom fra det nye handlingsprogrammet.

– God innsats

Tross noen tapte kamper, forbundsleder Jan Olav Andersen er godt fornøyd med innsatsen til EL og IT-delegasjonen. De jobbet for sine saker, deltok i debattene både fra talerstolen, i valgkomiteen og i redaksjonskomiteene og deltok aktivt gjennom hele uka.

– Takk for god innsats gjennom hele uka, sa han da han møtte sine folk i den siste pausen på fredag.

– Vi er et radikalt forbund og kunne nok ønske at vi hadde fått enda sterkere gjennomslag for våre saker enn det vi til slutt fikk. Det vi får ta med oss er at vi har vært med på å bevege organisasjonen flere skritt, om enn små, i riktig retning, det er positivt, sa Andersen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse