JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kulturprisen gikk til Arbeidernes Historielag i Rogaland

Arbeidernes Historielag i Rogaland har lagd ned et formidabelt arbeid for å bevare arbeiderhistorien i regionen for ettertiden. Nå blir de belønnet for innsatsen.
KULTURPRISEN: Renée Rasmussen gå lovord til prisvinneren for det viktige arbeidet Historielaget i Rogaland har gjort. Egil Larsen tok imot prisen.

KULTURPRISEN: Renée Rasmussen gå lovord til prisvinneren for det viktige arbeidet Historielaget i Rogaland har gjort. Egil Larsen tok imot prisen.

Sissel M. Rasmussen

sissel@lomedia.no

Leder i historielaget, Egil Larsen, tok imot prisen fra Renée Rasmussen på LO-kongressens siste dag. Historielaget ble tildelt prisen på 100.000 kroner for arbeidet de har gjort for å ta vare på arbeiderhistorien. De har samlet inn materiale fra fagforeninger og arbeiderlag, til det lokale Arbeiderbevegelsenes arkiv og bibliotek. Der blir det registret og deretter arkivert i Statsarkivet i Rogaland. De gamle fagforeningsfanene tar Museum Stavanger vare på.

REDAKSJONEN: (Foran f.v.) Terje Johansen, Torunn Egge Roux, Gunnar Roalkvam. Bak: Arve Andersen, Jan Magne Arntsen og Egil Larsen. Kitty Krogh Harestad var ikke tilstede da bildet ble tatt. 
Foto: Knut S. Vindfallet.

REDAKSJONEN: (Foran f.v.) Terje Johansen, Torunn Egge Roux, Gunnar Roalkvam. Bak: Arve Andersen, Jan Magne Arntsen og Egil Larsen. Kitty Krogh Harestad var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Knut S. Vindfallet.

Sissel M. Rasmussen

Helt fra 1984 har historielaget gitt ut årbøker i paperback med lokal arbeiderhistorie, som er blitt fortalt og bevart. I 2012 ble Egil Larsen med i historielaget og tok snart over som leder. I 2013 fant styret ut at de skulle satse på en innbundet bok i anledning stemmerettsjubileet. LO i Stavanger og omegn kjøpte 1300 bøker, som deretter ble kjørt ut til alle videregående skoler i distriktet. Alle jenter som stemte for første gang fikk et eksemplar av boka i gave.

LO skal jobbe for internasjonal boikott av Israel

Anna og Hadia

Ikke nok med det, men i årets 1.mai-tale ble historien om kvinnesakskvinnen Anna Gjøstein, fortalt fra talerstolen. Hadia Tajik hadde lest historien fra boka, ført i pennen av Kari Natvig Helliesen.

Etter 2013 kom det flere innbundne bøker som har blitt populære og har gitt godt salg. I 2014 ga de ut en bok om boligpolitikk – «Rom for alle?».

BIBLIOTEK: I Folkets Hus i Stavanger har Arbeidernes Historielag fått sitt eget lille bibliotek og kontorplass. Her kan de både jobbe og møtes, forteller Egil Larsen.

BIBLIOTEK: I Folkets Hus i Stavanger har Arbeidernes Historielag fått sitt eget lille bibliotek og kontorplass. Her kan de både jobbe og møtes, forteller Egil Larsen.

Sissel M. Rasmussen

Alle sakene fra LO-kongressen

Ti øre timen

I Stavangers østre bydel, Storhaug, lå den gamle hermetikkindustrien, de gamle trehusene og arbeiderklasseboligene. Storhaug er i sterk vekst og oppgradering, og i ferd med å bli Stavangers Grünerløkka. På Lervigtunet er det anlagt park og på historielagets initiativ er det satt opp en kvinneskulptur av en hermetikkarbeiderske, med et brett brisling i hendene (i 2006). «Ti øre timen» står det på sokkelen, til minne om timelønna i 1901. Kunstneren er Hugo Frank Wathne.

De to siste bøkene heter «Det mørke fastland? Arbeiderbevegelsen og Rogaland» og «Den norske oljemodellen». Blant forfatterne finner vi flere kjente navn i fagbevegelsen, blant andre journalist Terje Johansen fra Industri Energi, Lars Anders Myhre fra gamle Nopef, og Ap-politiker Gunnar Berge.

SKULPTUR: I 2006 ble skulpturen på Lervigtunet oppført. Egil Larsen i parken som ligger i Stavanger Øst.

SKULPTUR: I 2006 ble skulpturen på Lervigtunet oppført. Egil Larsen i parken som ligger i Stavanger Øst.

Sissel M. Rasmussen

Følg oss på Facebook

Allerede i gang

Årets bokproduksjon er allerede i gang, med arbeidstittelen «Brytningsår» - fra tidsrommet 1971 – 73, og med den første EF-kampen som bakteppe.

Dessuten skal Arbeiderpressen i Rogaland feire sitt 125 årsjubileum i 2020, og slikt kan det bli bok av, ifølge Larsen. Det passer bra å få LOs kulturpris nå, mener han, siden de har planer om å skrive Arbeiderbevegelsens kulturhistorie i Rogaland. Historiker, forfatter og medlem Gunnar Roalkvam er hyret inn til jobben og dermed kan trykkingen av boka langt på vei være finansiert.

– Prispengene gir oss en «flying start» på finansieringen av dette prosjektet – nok vårt mest krevende så langt, sier redaktør Egil Larsen, tidligere kultursjef i Randaberg kommune.

Annonse
Annonse