JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen reagerer på pengemangelen i Horten fengsel: – Kriminalomsorg skal ikke drives på dugnad

Malerverkstedet i Horten fengsel må bruke rester fra den lokale malingsforhandleren. Det synes LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er skammelig.
OMVISNING: Horten fengsel er et av stadig færre små fengsel, og er spesialisert på innsatte med spesielle behov. Inspektør og fengselsleder Siv Helene Thomassen og verksmester Terje Haugan (t.v.) viser LO-leder Hans-Christian Gabrielsen rundt.

OMVISNING: Horten fengsel er et av stadig færre små fengsel, og er spesialisert på innsatte med spesielle behov. Inspektør og fengselsleder Siv Helene Thomassen og verksmester Terje Haugan (t.v.) viser LO-leder Hans-Christian Gabrielsen rundt.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Det var en spent, men også stolt, inspektør Siv Helene Thomassen som sammen med verksmester Terje Haugan tok imot sjefen for LO i det lille byfengselet i Horten.

Foreløpig har ingen fra dagens regjering besøkt fengselet, selv om de har blitt invitert.

Innsatte med spesielle behov

Gabrielsen har tidligere besøkt store fengsler, men ble imponert over det de har fått til fengselet fra 1862 som i dag har 16 lukkede plasser.

Gjennomsnittlig soningstid her er for tiden over fire og et halvt år og fengselet har det siste året spesialisert seg på innsatte med spesielle behov – blant annet innsatte som har sittet isolert over lang tid.

p

– Her har vi folk som har opplevd trusler i andre fengsel. Mange sliter med sosial angst når de kommer hit. Vi skaper trygghet og tar vare på den enkelte. Vi fyller et viktig behov og det er nok derfor vi er redde for å bli nedlagt, sier Thomassen.

Fengsel på «rødlista»

Inspektøren forteller at alle fengsel fra 1860-tallet har stått på regjeringens «rødliste» og kan bli nedlagt.

– Da vi så at fengsler ble nedlagt, bestemte vi oss i for å spesialisere oss på fanger med spesielle behov. Det har vi drevet med siden november 2018 og til tross for kutt så har vi klart oss bra, sier Thomassen.

Fengselet har i dag en total bemanning på 14 fengselsbetjenter i turnus, 2 i arbeidsdriften og 2 i administrasjonen. Det har 13 innsatte, så her er både innsatte og ansatte på fornavn.

For å opprettholde aktiviteten, har fengselet et godt samarbeid med frivillige organisasjoner og skole, prest og bibliotek.

I tillegg har de tilbud fra helsevesenet, med sykepleier, lege og psykolog for å bistå de innsatte. Inspektøren er stolt over engasjementet og pågangsmotet til de innsatte.

– Sammen har vi skapt et unikt bra miljø for de innsatte. De unngår isolasjon og er i aktivitet enten via skole eller arbeidsdriften – og de blomstrer opp. For oss er det å skape gode relasjoner det viktigste, sier hun.

Fra isolasjon til blomstring

På sin besøksrunde møter LO-lederen flere innsatte som deler sine historier. En av dem er Christian. Inne i cella forteller han om den tøffe tiden fra Ringerike fengsel med trusler og også angrep fra andre innsatte, som endte med at han ble sittende i isolasjon.

p

– Jeg hadde høye skuldre og helsa var dårlig, så jeg sov i fire døgn da jeg kom i isolasjon. Der var jeg i et halvt år. Senere ble jeg overført til Skien, der jeg også satt to måneder i isolasjon. Jeg forsto ikke hvordan dette hadde påvirket meg før jeg kom hit. Da slet jeg masse med sosial angst. Her møtte jeg samhold og trygge rammer. De ansatte her er helt fantastiske og jeg blir rørt over samholdet og omsorgen de viser. Her snakker vi om ekte kriminalomsorg, forteller han.

Gabrielsen lytter.

– Vi innsatte er jo ikke så opptatt av store moderne fengsel, men av trygghet. Det får jeg her, sier Christian, som er ganggutt og sørger for at alle hjelper til på kjøkkenet og i andre fellesrom.

Saken fortsetter under bildet.

STERKT: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen møtte innsatte Christian på cella. Han fortalte hvordan isolasjonen i andre fengsel har preget ham.

STERKT: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen møtte innsatte Christian på cella. Han fortalte hvordan isolasjonen i andre fengsel har preget ham.

Nina Hanssen

I verkstedet er det også god stemning – der flere av gutta sitter og strikker, snekrer, maler og lager ting. Alle har de sterke historier om livet før og etter Horten fengsel.

Verksmester Terje Haugan tar fram flere røde miniatyrer av LO-benker, LO-biler og et maleri som blir overrakt Gabrielsen.

– Denne er fin for benkeforslag, sier han og smiler.

De som har laget gavene, blir stolt når de ser at den store LO-lederen er rørt. Gullik fra celle 12 forteller han har brukt en måned på maleriet som han ga til LO-sjefen. Han har også malt KDI-sjefen Lise Sannerud og er i ferd med å male inspektøren.

p

Malingen er overskuddsmaling fra den lokale malingsforhandleren. Det er også Gullik som har fått i oppdrag å male veggene i uteområdet, der de nå har kunstgress og grønnsakshage.

Snart blir det også mini 9-hulls golfbane her igjen – som var et populært tilbud i fjor.

Selv om institusjonen blir rost i skyene av besøkende og KDI for sin innsats, så er det tøffe tider selv om ingen stillinger er blitt fjernet.

Saken fortsetter under bildet.

GAVE: LO-lederen fikk med seg spesiallagde gaver fra Horten fengsel og Terje Haugan.

GAVE: LO-lederen fikk med seg spesiallagde gaver fra Horten fengsel og Terje Haugan.

Nina Hanssen

Innsatte er våre nye naboer

– I 2019 har vi ingen programinstruktører på regionalt nivå, og veldig få lokale instruktører. Frie midler til kjøp av tjenestebiler, datautstyr og annet finnes ikke, noe som igjen går utover vårt samfunnsoppdrag.

Gabrielsen liker ikke det han hører:

– Kriminalomsorgen skal ikke drives på dugnad. Dere har en viktig rolle med tanke på tilbakeføring. De som sitter inne skal jo bli våre naboer etter soning og da er god rehabilitering slik dere gjør viktig, sier Gabrielsen.

p

Han anbefaler dagens justisministeren og andre politikere til å besøke fengselet for å se det bra arbeidet som gjøres i små fengsel.

– Dagens ostehøvelkutt rammer alle etater og det er en slags mistro til at folk som jobber i offentlig sektor er lite effektive. Dette gjør meg så forbanna. Jeg møter så mange dyktige ansatte som gjør et fabelaktig samfunnsoppdrag, men merker at de blir skviset økonomisk. Nå må politikerne forstå at hvis man ønsker en kriminalomsorg i tråd med Stortingets vedtak, så må også pengene følge etter, sa LO lederen.

Annonse
Annonse