Lønnsfesten tilbake i finans
Finanskrisen har sluppet grepet om bank- og finanssektoren. Takket være bonusutbetalinger steg direktørenes lønninger med 9,3 prosent i fjor.
– Resultatene i finanssektoren var vesentlig bedre i 2010 enn tidligere år. De gode resultatene gjenspeiles i økte bonuser, sier Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå.
Cappelen leder Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene, som la fram sin foreløpige rapport mandag. Der framgår det at veksten i lederlønninger var med noen unntak lavere enn for arbeidstakerne i de samme næringene.
Et av unntakene finner vi i finanssektoren, der administrerende direktører kunne notere seg for en lønnsvekst på 9,3 prosent og en gjennomsnittlig årslønn på 1,4 millioner kroner. Holder man bonusene utenom, er lønnsveksten på 1,5 prosent.
Også innen varehandelen ble det kraftig lønnsvekst for direktørene, nærmere bestemt 10,8 prosent. Der var snittlønna 727.200 kroner i fjor.
Større overheng
I gjennomsnitt var årslønnsveksten på 3,75 prosent i fjor. Forskjellene er mindre mellom de store forhandlingsområdene i 2010 enn året før.
Anslaget for reallønnsvekst etter skatt er på 1,5 prosent i gjennomsnitt for alle lønnsmottakere. Til sammenligning var tallet 2,1 prosent året før. Hovedforklaringen er den høye prisveksten i fjor.
Det såkalte lønnsoverhenget er på 1,75 prosent i gjennomsnitt - om lag 0,5 prosentpoeng høyere enn i 2010. Det varierer fra vel 1 prosent for industriarbeidere til 2,5 prosent for kommuneansatte.
Tallet er viktig fordi det danner et utgangspunkt for årets mellomoppgjør i privat og offentlig sektor. Arbeidsgiversiden vil argumentere med at overhenget alene vil gi de fleste norske lønnsmottakere økt kjøpekraft i år. Kort fortalt er overhenget ettervirkningene av fjorårets lønnsoppgjør.
– Hvis frontfaget lander på 3 prosent tillegg i lønnsoppgjøret, er vi ferdige i kommunene også. Da har vi i utgangspunktet ikke mer å tilby, sa KS-direktør Per Kristian Sundnes til Kommunal Rapport i forrige uke. Han bygget sitt resonnement på at overhenget for kommuneansatte nærmet seg 3 prosent.
Også NHO-direktør John G. Bernander har advart arbeidstakerne mot å forvente seg fete lønnstillegg i år.
– Det er lite rom – om noe – for sentrale tillegg i årets oppgjør, sa Bernander etter møtet i regjeringens kontaktutvalg for partene i arbeidslivet tidligere denne måneden.
Funksjonærer på topp
Blant arbeidstakerne er bankansatte og funksjonærer i NHO-bedriftene tiårets lønnsvinnere, viser TBU-rapporten. I gjennomsnitt har disse to gruppene hatt en årlig lønnsvekst på 5,3 prosent.
Til sammenligning var lønnsveksten for industriarbeidere 4,3 prosent i gjennomsnitt fra 2000 til 2009. I staten har lønnsveksten vært på 4,7 prosent i samme periode, og i kommunene 4,5 prosent. Svakest lønnsutvikling har ansatte i hotell- og restaurantbransjen hatt, med 3,5 prosent i gjennomsnitt.
Lønnsveksten avspeiles i snittlønna. Mens funksjonærene tjente 550.000 kroner i gjennomsnitt i 2009, tjente industriarbeideren 367.400 kroner og den jevne ansatte i hotell- og restaurantbransjen 289.400 kroner.
Ellers går det fram av TBU-tallene at konkurranseevnen i norsk industri svekket seg ytterligere fra 2009 til 2010. De relative timelønnskostnadene økte med 6,9 prosent – hovedsakelig på grunn av en sterk kronekurs.
Historisk høy vekst
Den svekkede konkurranseevnen får imidlertid få følger for den makroøkonomiske situasjonen i Norge, takket være et gunstig bytteforhold mellom de varer vi eksporterer og de varer vi importerer.
Dessuten viser TBU-rapporten en historisk høy vekst på 5 prosent i produktivitet, selv om ekspertene også forventer en positiv produktivitetsutvikling hos våre handelspartnere.
Fjorårets hovedoverskrift på lønnsoppgjøret ble likelønn, men forholdet mellom menns og kvinners lønnsutvikling tar Beregningsutvalget først for seg i neste rapport. (ANB-NTB)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin
Lønna spises opp av prisveksten
NTL gikk med underskudd i 2022 og forventer det samme i 2023. Hovedkasserer Elisabeth Steen sier de må passe på utgiftssiden, og øke inntektene.
Ole Palmstrøm
Hovedkasserer: – Den økonomiske situasjonen i NTL er bekymringsfull
Butikkmedarbeider var det største yrket i 2022, men de siste ti årene har det blitt 8000 færre av dem.
Erlend Angelo, Martin Slørdal Guttormsen, Colourbox