Loven som (nesten) ingen vil ha
Verken arbeidstakere eller arbeidsgiverne er spesielt imponert over Regjeringens forslag til pensjonssamordning.
morten.hansen@lomedia.no
Fredag før påske sendte Regjeringen et pensjonsforslag til Stortinget.
Der foreslår den blant annet at det nye, livsvarige påslaget for avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor skal komme til fradrag krone for krone i de offentlige tjenestepensjonene.
Forslaget berører alle som har rett til begge deler, og som pensjonerer seg etter 1. januar 2011.
Ansatte i tidligere statseide bedrifter kan komme til å tape flere titalls tusen kroner hvis Regjeringens siste pensjonsforslag blir vedtatt i Stortinget. Dette viser beregninger gjort av arbeidstakernes og arbeidsgivernes organisasjoner.
Taper mye
Hardest rammet vil ansatte i tidligere statseide bedrifter som blant annet NRK, Vinmonopolet og Posten.
De postansattes arbeidstakerorganisasjon, Postkom, har gjort beregninger som viser at pensjonistene vil tape mye.
– Om lovforslaget blir vedtatt vil det få dramatiske konsekvenser for pensjonsnivået for de medlemmer som må gå av med tidligpensjon, sier Odd Christian Øverland, leder av Postkom.
Han påpeker at det er en endring de postansatte ikke har hatt mulighet til å forberede seg på. En endring som rammer de som ikke klarer å jobbe til de er 67 år hardest.
– I stedet for en pensjon etter 67 år på rundt to tredjedeler av sluttlønn, vil pensjonen, inkludert verdien av AFP-tilleggene, være ned mot 50 % av lønn for de fleste som går av ved 62 år. I praksis må våre medlemmer stå til de er 67 år for å få et pensjonsnivå på to tredjedeler av lønn, sier Øverland.
Grunnlovsvern
Postkomlederen understreker at pengene som blir tatt fra pensjonistene er penger som arbeidstakeren selv, og bedriften de har vært ansatt i, har betalt inn. Penger som er tatt av lønnen for å spares til pensjonen.
Han mener det også er betenkelig at lovforslaget får tilbakevirkende kraft.
Postkom mener dette strider med grunnlovsvernet.
– Det blir som om man kjører i 80 kilometer i timen på en vei som tillater dette. Ett år senere settes farten ned til 50 kilometer i timen, og du får en bot for å ha kjørt for fort et år tidligere. Alle ville følt det urimelig, sier Øverland.
Tilbakebetaling
Heller ikke arbeidsgiverorganisasjonene er spesielt imponert over lovforslaget.
Arbeidsgiverforeningen Spekter, hvor Posten Norge er organisert, mener lovforslagets konsekvenser er store.
I sin høringsuttalelse til arbeids- og sosialkomiteen skriver de:
«Innbetalt premie til offentlig tjenestepensjon har fram til i år har vært basert på gjeldende regler for samordning av pensjonsytelser. De foreslåtte samordningsreglene for den livsvarige delen av AFP vil redusere utbetalingene fra offentlig tjenestepensjon. Fra både virksomhetene og de ansatte er situasjonen at det over år er innbetalt premie for ytelser som nå forsvinner i samordningen. SPK vil derfor møte krav fra virksomhetene om redusert framtidig premie, og dessuten krav om tilbakebetaling av for mye innbetalt i premie i tidligere år… Med de foreslåtte samordningsregler vil eksempelvis en ”gjennomsnittsansatt” i Posten som fratrer ved 62 år med AFP få en alderspensjon som blir betydelig redusert i forhold til nåværende ordning.»
Bjørn Myhre i Spekter mener det er grunn til å spørre seg om hvordan den merinnbetalingen som har funnet sted skal behandles.
– Pensjonsinnbetalingen som har vært er en sparing. Vi er i en situasjon hvor arbeidsgiver og arbeidstaker har betalt inn mer enn nødvendig for pensjonsutbetaling. Hva skal skje med det som er betalt inn for mye? Spør Myhre.
Kan ikke røres
Også NHO er kritisk til lovforslaget. Også de mener forslaget særlig rammer ansatte i privat sektor som tidligere har vært ansatt i offentlige virksomheter.
– Forslaget fjerner allerede opptjente rettigheter. Den enkelte vil kunne miste et årlig beløp i størrelsesorden 40-80 000 kroner i året. Det er grunnlegende feil, sier Svein Oppegård i NHO.
Han påpeker at forslaget også rammer private bedrifter som tidligere har vært i statlig eller kommunale virksomhet.
– Hvis disse har forespeilet de ansatte en videreføring av et pensjonsnivå, på for eksempel på 66 prosent, vil disse sette igjen med regningen på det som faller bort. Disse bedriftene vil, sammen med de ansatte, ha betalt inn til en pensjonsordning som faller bort. Den innretningen, som forslaget har fått, vil også føre at disse medarbeidere er mindre mobile i arbeidsmarkedet fra det offentlige til det private. Det er også uheldig, fastslår Oppegård.
NHOs Olav Magnussen mener de offentlige pensjonsinnbetalingene må ses på samme måte som en fripolise i det private.
– Når en ansatt bytter jobb i privat sektor får vedkommende utstett en fripolise eller et pensjonskapitalbevis. Det er vedkommendes eiendom og kan ikke røres av noen. Vi har oppfattet at oppsatt pensjon for de som har forlatt offentlig sektor er av samme type. Det er en formue som vedkommende har, og som ikke kan øres av noen, sier Magnussen.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim