JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lover videre kullgruvedrift

Olje- og energiminister Ola Borten Moe går langt i å love videre kullgruvedrift på Svalbard.

kjell.werner@anb.no

– På generell basis er gruvedrift på Svalbard en av tre viktige føtter som Svalbard-samfunnet står på. Det vil være dramatisk dersom disse nærmere 400 arbeidsplassene forsvinner, sier statsråd og Sp-nestleder Ola Borten Moe til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Gruvevirksomhet, kunnskap og forskning, samt turisme er de tre føttene som det norske engasjementet på Svalbard står på. Det bor rundt 2.000 nordmenn på denne øygruppa, og ifølge Sp-ministeren utgjør altså gruvevirksomheten en betydelig del.

Til behandling

Selskapet Store Norske har søkt om konsesjon til å utvinne Lunckefjell når Svea-gruva snart er tom. Konsekvensutredningen for denne nye gruva ligger til behandling i Miljøverndepartementet.

– Derfor må jeg ta forbehold om utfallet av denne behandlingen, presiserer Sp-nestlederen.

– Med mindre det dukker opp momenter her som tilsier at det er helt uforsvarlig av hensyn til essensielle naturverdier, så ser jeg ingen grunn til at det ikke skal drives videre kullgruvedrift på Svalbard, sier Ola Borten Moe.

LO-leder Roar Flåthen gikk nylig ut og ba regjeringen om å si ja til de nye gruveplanene. Nå får altså LO klar støtte fra Sp-hold.

Trenger kull

– Vil det ikke være galt av Norge å fortsette kullgruvedriften når vi tenker på de store CO2-utslippene som kommer fra brenning av kull på verdensbasis?

– Om lag 40 prosent av verdens energiforbruk kommer fra kull. Det er ingen ting som tyder på at bruken av kull kommer til å gå ned i nær framtid, sier Ola Borten Moe og viser til at kineserne starter opp et nytt kullkraftverk hver uke.

Han karakteriserer kull som en demokratisk energiform. Kull er, i motsetning til olje og gass, spredt over hele verden i de fleste land.

– For veldig mange land er kull hovedstrategi for nødvendig energiforsyning. Det dreier seg om kjent teknologi, og det går fort å få opp kullet opp av fjellgrunnen, sier han.

Bare et symbol

– Dersom Norge skulle kutte ut gruvedriften på Svalbard vil det knapt bli synlig for klodens del. Det vil derfor bare bli en symbolhandling, sier Sp-politikeren.

Han peker på at kullet på Svalbard er av høy kvalitet slik at det egner seg godt i stålprosesser.

– Motorblokkene fra BMW-bilene lages eksempelvis på kull fra Svea-gruva, sier han for å illustrere.

– Er det viktig med norsk kullgruvedrift for fortsatt å kunne hevde suverenitet over Svalbard?

– Jeg er ikke noen ekspert på Svalbard-traktaten, men tilstedeværelse og aktivitet har alltid vært norsk politikk for øygruppa.

Nordområdene

Ola Borten Moe viser også til regjeringens nordområdepolitikk.

– Den dreier seg ikke bare om de tre nordnorske fylkene, men også havområdene utenfor og virksomheten på Svalbard. Vi må legge til rette for utvikling og tilstedeværelse her. Hele landet må tas i bruk, sier han i god Sp-sjargong.

– Det åpnes nye arealer for olje- og gassvirksomhet rundt Jan Mayen og i deler av det tidligere omstridte området i Barentshavet hvor det nå skytes seismikk for å kartlegge ressursene, sier ministeren.

– I den ferske petroleumsmeldingen legges det føringer for at det skal skapes virksomhet på land i den nordlige landsdelen. Det må også være tilfelle på Svalbard, sier Ola Borten Moe. (ANB)

Annonse
Annonse