– Bruk skjenkekontrollen
Utelivet er så svakt organisert, at Arbeidstilsynets viktigste samarbeidspartner kan være kommunene. – Det er de som har skjenkekontrollen, påpeker regiondirektør Arve Semb Christophersen.
Skjenkekontrollen fikk en sentral rolle da ulike offentlige myndigheter, ansatte og forskere i dag diskuterte kmapen mot useriøse aktører i utelivsbransjen.
HÂavrd SÊb¯
Saken oppsummert
harald.henmo@lomedia.no
Torsdag avholdt Arbeids- og sosialdepartementet en stor konferanse om arbeidsforholdene i utelivsbransjen, der blant annet en ny Fafo-rapport om bransjen ble presentert. På forhånd hadde det lekket tall som antydet at så mye som tre firedeler av bransjen driver useriøst. Men det er tall fra Arbeidstilsynet, og ikke Fafo. Og det er ikke tall som måler bransjen generelt.
– Vi må understreke at våre tilsyn er risikobaserte, det vil si at vi besøker steder der vi har mistanke om at det er noe galt, ofte fordi vi har fått tips, sa Christophersen.
– Dette er derfor ikke et representativt utvalg.
Men altså: Av de 948 kontrollene tilsynet foretok i 2013, var det 74 prosent av stedene som fikk pålegg for brudd på arbeidsmiljøloven. I de fleste tilfellene dreide det seg om mangel på arbeidskontrakter, arbeidsplaner eller registrering.
– Og det er uansett høyt, rundt ti prosent høyere enn i andre bransjer, sa Christophersen.
Les også: Tre av fire utesteder bryter loven
Last ned: Fafo-rapporten Arbeidsforhold i utelivsbransjen
Samarbeid
Arbeidstilsynets mandat er brudd på arbeidsmiljøloven, men gjennomfører ofte kontroller sammen med andre myndigheter, som politi, skatteetaten, Mattilsynet, Nav og Tollvesenet. Og når de ved egne kontroller avdekker kriminelle forhold av annen karakter, varsles andre instanser. Gro Smogeli fra Oslo-politiet påpekte hvordan arbeidsmarkedskriminalitet dekker over, eller henger sammen med, andre former for kriminalitet; som smugling, skattesnyteri, brudd på utlendingsloven, menneskesmugling osv., og at politiet derfor driver bredt samarbeid med andre etater.
Dette samarbeidet gjennomfører rundt 300 kontroller i året, og stenger i snitt 45 virksomheter.
Skattedirektør Hans Christian Holte fortalte om rundt 2000 kontroller siden 2009, der til sammen rundt en halv milliard kroner i svart omsetning er avdekket.
Mer kontroll
Med slike kriminalitetstall skulle man tro kontrollen var sterk, men bransjeaktørene både i Fafo-rapporten og på konferansen etterlyser enda mer kontroll og tilsyn. Rapporten er basert på spørreundersøkelser og intervjuer, og Fafo-forskerne innrømmer at kildetilfanget kan være litt skjevt – da det er de seriøse aktørene som gjerne svarer på henvendelsen. Og tendensen hos de intervjuede arbeidsgiverne er klar: De vil gjerne ha tilsyn, og i særlig grad hvis kontrollene virker veiledende. Hvis de får råd om hvordan de skal forholde seg til retningslinjene.
Det er Clas Delp i Fellesforbundet glad for.
– Jeg var veldig fornøyd med å se i rapporten at arbeidsgiversiden opplever Arbeidstilsynet og Mattilsynet som positive partnere, sa han.
Og også Delp ser flere, og bedre, kontroller som en del av løsningen på bransjens problemer.
– Tilsynene må være samordnet, mellom skjenkekontroll, mattilsyn, arbeidstilsyn og skatt, sa han.
Arbeid og idrett
Arbeidsminister Robert Eriksson åpnet konferansen, og var glad for rapporten og offensiven mot useriøsitet – selv om han ikke er like fornøyd med behovet for den.
– Jeg skulle ønske resultatene var annerledes. Men det er bare ved å vite tallene at vi kan ta tak i dette, sa statsråden, og sammenlignet arbeidslivet med idretten.
– Tilsyn fungerer på samme måte som dopingkontroller, sa Eriksson.
– Jeg ønsker å styrke Arbeidstilsynet, så må vi ha et enda bedre samspill mellom tilsyn, politi og skattevesen, og også samarbeid med Nav og UDI, sa arbeidsministeren.

Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Nå: 0 stillingsannonser