82 dødsulykker siden 2011: Nå samles kreftene for sikkerhet i bygge- og anleggsbransjen
I bygge- og anleggsbransjen er det ikke rom for konkurranse om sikkerheten. Derfor samles kreftene.
I perioden 2011-2018 var det 82 dødsulykker i bygg og anlegg. (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
hanne@lomedia.no
Det var stinn brakke på stiftelsesmøtet til Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg, SfS BA, i dag, der hele 75 aktører fra alle deler av bransjen hadde møtt fram for å underskrive stiftelsesdokumentene.
Sikker og skadefri
I perioden 2011-2018 var det 82 dødsulykker i bygg og anlegg. Formålet med SfS BA er at bygge- og anleggsbransjen skal bli helt sikker og skadefri.
Stiftelsen vil jobbe med kompetanse, arbeidsoperasjoner, rammebetingelser og samarbeid, ledelse og kultur og i starten prioritere seks store fareområder:
Fall fra høyde, fallende gjenstander, konflikt mellom menneske og maskin, eksplosjon, strømgjennomgang og konstruksjonssvikt.
p
I november vil de lansere en felles grunnleggende sikkerhetsopplæring.
For å lykkes i dette, er det avgjørende at sikkerhet ikke skal være en konkurranse. Dette er en felles dugnad der det er om å gjøre å dele kunnskap. «En ulykke hos en konkurrent, er en ulykke hos oss», som flere av de som var til stede uttrykte det.
Både Fellesforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund sitter i styret i den nye stiftelsen og er klare på hva de vil bidra med for å få dette arbeidet til å bli en suksess.
Tillit og faste jobber
– For oss er det viktig at det ikke bare blir fokusert på ulykker og nestenulykker, men at vi legger vekt på de langsomme skadene, altså slitasjer, påpeker Steinar Krogstad fra Fellesforbundet.
Da er det viktig med fast jobber og langsiktighet. Fast ansatte som har kompetanse og erfaring til å kunne varsle fra. Mye bruk av kontroll er et svar på at du har mye midlertidighet, mener han.
p
– Det hjelper ikke en vikar fra Polen dersom han reiser hjem igjen etter å ha slitt seg ut over tid hos oss på grunn av dårlig arbeidsstilling. Han unngår bare å bli en del av statistikken her, sier Krogstad.
Han mener at for eksempel boring over skulderhøyde er en jobb som helst bør overtas av en robot, og at svensker og dansker er mye bedre på innovasjon innen ergonomi, enn vi er. Norge er bedre på å hindre ulykker fordi at det har vært stålkontroll på det i petroleumsindustrien.
Involvere verneombud
Arbeidsmandsforbundets medlem i styret i SfS BA, Steinar Rindhølen, sier til Magasinet for fagorganiserte at det er fire områder som er viktig for NAF i en bransje med mange alvorlige ulykker.
– Vi er opptatt av grunnleggende sikkerhetsopplæring og av å involvere verneombudene i større grad enn nå, og bedre bransjevis opplæring av verneombudene, sier Steinar Rindhølen.
Han påpeker at byggetidene blir stadig knappere og det fører til økt nattarbeid, noe som også går ut over helsa, miljøet og sikkerheten til arbeiderne.
I tillegg peker han på at ansettelsesforholdene for især utenlandske arbeidere må være så trygge at de tør å si fra når noe er galt.
Sfs BA
I juni 2014 undertegnet 11 parter som representerer hele verdikjeden i byggenæringen, Charter for en skadefri bygge- og anleggsnæring.
Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg bygger på dette charteret.
Se sfsba.no
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.
Flere saker
Sfs BA
I juni 2014 undertegnet 11 parter som representerer hele verdikjeden i byggenæringen, Charter for en skadefri bygge- og anleggsnæring.
Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg bygger på dette charteret.
Se sfsba.no