JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Aibel i Haugesund:

Aibel merker koronakrisen: – Vi går for halv maskin nå

Aibel i Haugesund har sendt hjem 400 utenlandske verftsarbeidere, men nesten ingen av Fellesforbundets medlemmer har blitt permittert.29.05.2020
11:23
02.06.2020 12:48

roy@lomedia.no

HAUGESUND: Det er spesielt aktiviteten offshore som har blitt langt lavere for Aibel. Det har gjort at Aibel har sendt hjem 400 utenlandske arbeidere fra verftet og hentet offshore-personell inn på verftet.

– For våre 700 medlemmer har det gått fint, men bedriften går for halvmaskin. Økonomisk har det selvsagt konsekvenser for bedriften, forteller Rune Eriksson, klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i Aibel-konsernet.

Omorganisering av arbeidet

Totalt er fem personer som går på Fellesforbundets tariffavtale permittert. Det skyldes karanteneutfordringer siden de er bosatt i utlandet.

– Her er nesten alle folkene våre fremdeles i arbeid, så stemningen blant de ansatte er god. Ordrene på det vi bygger nå kom jo inn før koronakrisen, påpeker Eriksson.

Med rundt 400 færre på jobb, blir det også lettere å organisere smittevernberedskapen på bedriften.

– Vi kan ikke trykke folk sammen. Derfor spres folkene utover på skift. Vi spiser også til mer ulike tider enn før, og på kantina må vi ha større avstand enn vi pleier. Det er viktig at

vi er i arbeid, men det er også viktig at vi ikke får smitteutbrudd her, understreker han.

(Saken fortsetter under bildet)

ØKONOMISKE KONSEKVENSER: Fellesforbundets medlemmer har hittil ikke blitt rammet av koronakrisen og det voldsomme oljeprisfallet, men totalt sett er det kun femti prosent drift hos Aibel. Det forteller klubbleder Rune Eriksson (til høyre) og nestleder Steinar Skomedal Rasmussen.

ØKONOMISKE KONSEKVENSER: Fellesforbundets medlemmer har hittil ikke blitt rammet av koronakrisen og det voldsomme oljeprisfallet, men totalt sett er det kun femti prosent drift hos Aibel. Det forteller klubbleder Rune Eriksson (til høyre) og nestleder Steinar Skomedal Rasmussen.

Roy Ervin Solstad

Kritisk oljeprisfall

Fram til 2022 er ifølge Eriksson ordrebøkene fulle, men han legger ikke skjul på at han er bekymret for hva som kan skje etter det. Den bekymringen skyldes imidlertid ikke koronakrisen.

– Midt oppi dette har vi fått et forferdelig oljeprisfall, derfor er vi avhengig av krisepakker slik at de prosjektene som var lønnsomme for oljeselskapene før koronakrisen ikke blir stoppet, sier Eriksson.

Han påpeker at siden nye ordrer blir landet fra seks til tolv måneder før oppstart, er det ingen grunn til å vente med å gi næringen trygghet nå som det anslås at halvparten av investeringene på sokkelen vil forsvinne.

– Vi kan ikke vente til høsten 2021 med å få på plass nye ordrer, sier han.

Ikke god nok krisepakke

Dagen før 1. mai, trodde Rune Eriksson og mange i bransjen at redningen var på plass. Da presenterte nemlig regjeringen en krisepakke med en skatteutsettelsesordning som både LO, NHO og resten av næringen hadde bedt om.

– Det var jo bra at de kom med en krisepakke, men slik den ligger nå, er den ikke god nok, sier Rune Eriksen.

Uten endringer i den foreslåtte pakka, vil den ikke være nok til å stimulere til at planlagte prosjekter settes i gang.

– For våre medlemmer er det arbeid ut 2021, men engineeringmiljøet vårt vil merke det allerede fra i høst, dersom det ikke kommer en bedre pakke. I Aibel risikerer vi et nytt 2014 med full stopp fra 2022. Da vil det ikke bare bli snakk om permitteringer, men masseoppsigelser, frykter Eriksson.

Han tror imidlertid ikke at krisepakka blir vedtatt i nøyaktig den formen som den ble foreslått.

– Jeg vet at det jobbes med dette både i Fellesforbundet og på alle andre plan, så jeg håper Stortinget kan vedta en pakke som er tilstrekkelig, sier han.

Ung framtidstro

Han vil også ha slutt på at politikere kommer med en dato for når man skal stenge oljekranene.

– Resultatet blir at inntektene til Norge vil bli redusert og at mange ikke vil få jobb, sier Eriksson.

Det siste håper nestleder i klubben, 24 år gamle Steinar Skomedal Rasmussen, ikke blir en realitet. Fremdeles ser nemlig de unge på en jobb i Aibel som en trygg arbeidsplass for framtida.

– Ungdommen var nok mer bekymret rundt 2014 enn de er nå. Da var vi bekymret for om vi fikk læreplass. Nå er det nok bedriften som er mest bekymret for om de får inn nok lærlinger, sier Rasmussen.

– Må holde trøkket oppe

Kine Asper Vistnes, forbundssekretær med ansvar for industrioverenskomsten, forteller at tilbakemeldingene hun får, er at det forskjellig hvor stor effekt koronakrisen har hatt på industrien.

– De fleste kjenner på usikkerheten. Situasjonen er veldig dramatisk noen steder, og verft og andre bedrifter som er knyttet til olje- og gass er veldig hardt ramma. Hos enkelte andre går det bra og de tjener penger, sier hun.

Ifølge Asper Vistnes har viktigste fram til nå vært å trygge de enkelte medlemmene som har opplevd permitteringer og oppsigelser, samt å jobbe politisk med krisetiltak og rammebetingelser som kan sikre jobbene og bedriftene på både kort og lang sikt.

– Vi vil at medlemsbedriftene våre skal opp på beina igjen. Derfor blir de tiltakene som man iverksetter fremover veldig viktige. Vi må tro at det blir bra, men det er umulig å spekulere i hva som blir det endelige resultatet. Alt vi kan gjøre er å holde trøkket oppe, sier Kine Asper Vistnes.

Dramatiske tall

Situasjonen i Aibel er ikke enestående i norsk industri. Tall fra NHO viser at mange sliter.

Midt i mars la myndighetene store restriksjoner på norsk samfunns- og næringsliv, og norsk næringsliv ble hardt rammet. Ifølge en undersøkelse blant NHOs medlemsbedrifter gjort 28–29. april hadde nesten fire av fem industribedrifter lavere etterspørsel og kanselleringer av ordrer. To av tre industribedrifter opplevde redusert omsetning. Nesten hver fjerde industribedrift meldte at de har planer om å si opp ansatte grunnet koronakrisen, mens åtte prosent allerede hadde gjort det, mens 14 prosent av industribedriftene frykter konkurs som følge av koronaviruset. Nesten hver femte industribedrift forteller at de ikke har penger til å betale alle regningene sine.

(Tallene er hentet fra en medlemsundersøkelse i NHO, der snaut 560 medlemmer i Norsk industri har svart)

Tall fra medlemsundersøkelsen i NHO

Har koronakrisen gitt lavere etterspørsel og ordrekanselleringer de siste fire ukene:

Ja: 79 % (NHO totalt), 77 % (NI)

Nei: 21 % (NHO totalt), 23 % (NI)

Hvordan har omsetningen vært de siste fire ukene, sammenlignet med samme periode i 2019?

Økt omsetning: 8 % (NHO totalt), 10 % (NI)

Som i fjor: 22 % (NHO totalt), 23 % (NI)

Reduksjon inntil 25 prosent: 25 % (NHO totalt), 29 % (NI)

Reduksjon på 26–50 prosent: 16 % (NHO totalt), 21 % (NI)

Reduksjon på 51–75 prosent: 8 % (NHO totalt), 11 % (NI)

Reduksjon fra 76 prosent: 22 % (NHO totalt), 6 % (NI)

Reduksjon på mer enn 50 prosent: 30 % (NHO totalt), 17 % (NI)

Har bedriften sagt opp ansatte som følge av koronaviruset?

Ja: 6 % (NHO totalt), 8 % (NI)

Nei: 94 % (NHO totalt), 92 % (NI)

Har bedriften planer om oppsigelser som følge av koronaviruset?

Ja: 20 % (NHO totalt), 23 % (NI)

Nei: 80 % (NHO totalt), 77 % (NI)

Vurderer du konkurs som en reell mulighet grunnet koronakrisen?

Ja: 19 % (NHO totalt), 14 % (NI)

Nei: 81 % (NHO totalt), 86 % (NI)

Mangler bedriften penger til å betale regninger som forfaller om kort tid, grunnet koronakrisen?

Ja: 23 % (NHO totalt), 18 % (NI)

Ja: 77 % (NHO totalt), 82 % (NI)

Aibel

• En av Norges største aktører innen prosjektering, nybygg, vedlikehold og oppgradering i olje- og gassindustrien.

• Har verft i Haugesund og i Thailand.

• Totalt 4000 ansatte, derav rundt 700 som er medlemmer i Fellesforbundet.

• Som følge av koronakrisen er driften drastisk redusert.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.05.2020
11:23
02.06.2020 12:48Mest lest

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

Ferietillegget for dagpenger blir ikke gjeninnført – regjeringen og Frp sier nei

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Jan-Erik Østlie

Vekterne fortsetter streiken etter mislykket mekling. Nå kan det bli opptrapping

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette


Flere saker