Murere i retten:
Arbeidsleder tok betalt av murer for å tildele han jobboppdrag. Nå er begge korrupsjonsdømt
Den rumenske mureren kunne ikke norsk, men hadde en rumensk bekjent som var arbeidsleder i firmaet Christianiabad.
To rumenske murere er dømt for korrupsjon. Både han som mottok penger og han som betalte penger for å få jobb må i fengsel.
Håvard Sæbø
torgny@lomedia.no
Mureren hadde opprettet et eget firma og fikk arbeidsoppdrag som underentreprenør fra Christianiabad via arbeidslederen. Men denne tjenesten var ikke gratis. For hvert arbeidsoppdrag mureren fikk, forlangte arbeidslederen 10 prosent i provisjon.
Nå er begge dømt for korrupsjon. Arbeidslederen ble dømt til to års fengsel og inndragning av 270.000 kroner. Mureren ble dømt til ett år og tre måneders fengsel.
Returprovisjon
Systemet som kalles returprovisjon, varte fra april 2016 til sommeren 2017. Til å begynne med hadde arbeidslederen forlangt ti prosent, men våren 2017 skrudde han opp kravet og forlangte 20 prosent av alle inntektene.
p
Det førte til mureren ba om å få bedre betalt for jobbene han utførte for Christianiabad. Begrunnelsen han ga til daglig leder var at han hadde problemer med å betale regningene sine.
Etter hvert ble timeprisen hevet. Alle de økte inntektene var det arbeidslederen som fikk glede av, mureren satt ikke igjen med noe.
I slutten av august ble daglig leder av Christianiabad kjent med at en av hans betrodde ansatte krevde en andel for å fordele jobber til underleverandøren. Dagen etter ble arbeidslederen innkalt til daglig leder. Han ble avskjediget og måtte slutte på dagen.
Betaling for opplæring
Hovedmannen hadde fått til sammen 470.000 kroner for å formidle arbeid til underleverandøren. I retten forklarte mureren at bakgrunnen for avtalen var at hovedmannen skulle skaffe ham arbeid. Hovedmannen hevdet, på sin side, at betalingen var betaling for opplæring.
Christianiabad fikk de fleste arbeidsoppgavene via nettstedet Mittanbud.no. I juli i fjor gikk firmaet konkurs, men før det hadde Christianiabad fremmet et krav på 594.000 kroner mot arbeidslederen. De anmeldte ham.
Svært skadelig
Ifølge dommen fra Oslo tingrett ble ytelsene «mottatt fordekt som betaling for reelle fakturaer». Videre skriver retten: «Korrupsjon i privat sektor kan føre til generell svekkelse av tilliten i markedet og hindre redelig konkurranse. Korrupsjon i private virksomheter kan også sette arbeidsplasser i fare».
– Dette er en type arbeidslivskriminalitet som er svært skadelig for næringslivet og samfunnet, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim.
p
Påtalemyndigheten er tilfreds med dommen, og ikke minst at utbyttet fra korrupsjonen er inndratt. De to domfelte mister retten til å være daglig leder i, inneha ledende stillinger i og sitte i styret for selskaper i fem år.
Handlet i god tro
Dommen er ikke rettskraftig. Begge de dømte har anket dommen.
– Min klient er uenig i premissene for dommen, sier advokat Jan Erik Teigen som var forsvarer for mureren.
– Han mener at han handlet i god tro, og at ledelsen i Christianabad var klar over ordningen med tilbakebetaling.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.