JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BLE IKKE HØRT: Øyvind Thue og Rikke Gundersen betaler gjerne skatt av tips, men mener den nye loven ble innført i all hast, uten at den loven rammet fikk komme godt nok til orde. Nå ønsker de en ny behandling i Stortinget, hvor både Fellesforbundet og NHO kan stå sammen.

BLE IKKE HØRT: Øyvind Thue og Rikke Gundersen betaler gjerne skatt av tips, men mener den nye loven ble innført i all hast, uten at den loven rammet fikk komme godt nok til orde. Nå ønsker de en ny behandling i Stortinget, hvor både Fellesforbundet og NHO kan stå sammen.

Håvard Sæbø

Skatt på tips:

Bartenderne Rikke og Øyvind mister store deler av tipsen i skatt. Nå vil de ha omkamp i Stortinget

Fra nyttår må gjestenes tips innrapporteres og skattes av. Ansatte i bransjen fortviler over at de får regningen når mye av tipsen forsvinner i arbeidsgiveravgift og administrasjon.27.03.2019
15:34
10.04.2019 20:37

has@lomedia.no

– Endringene kom «over natta», uten at konsekvensene, eller hvordan denne ordningen skal gjennomføres var utredet godt nok, sier en av initiativtakerne til servicetilfolket.no, Rikke Gundersen. Hun jobber som bartender på Sir Winston i Oslo, og merket godt de nye reglene som ble innført ved nyttår. Etter skatt sitter hun igjen med 40 prosent av tipsen.

p

Sammen med bartender Øyvind Thue og andre bransjen, har de dannet en interesseorganisasjon for bartendere, servitører og kokker. Det er ikke en fagforening, men de ønsker å samarbeide med Fellesforbundet og NHO for å få en ny og grundigere runde i Stortinget om skatt på tips.

Talte ikke vår sak

– Fellesforbundet var høringsinstans da forslaget ble fremmet, men vi mener forbundet kjenner for lite til hva som rører seg i restaurantbransjen, særlig i byene. Organisasjonsgraden i Oslo er på rundt 20 prosent, og de fleste av disse jobber på hoteller og utesteder uten mye tips. Fellesforbundet er derfor lite representative for dem som jobber med tips, og burde ha forhørt seg grundigere med oss, før de kom med sin høringsuttalelse, sier Thue til Magsinet for fagorganiserte.

Fellesforbundet uttalte i høringen at det er bra at tips innrapporteres som lønn, fordi man da vil få rettigheter som pensjonsopptjening, sykepenger og feriepenger av tipsen.

– At tips blir lønn, ser bra ut på papiret. Men det hjelper ikke når det går så hardt ut over økonomien at hverdagen ikke går rundt, sier Gundersen.

Blir dyrere å gå på byen

Å skattlegge tipsen, får ifølge Thue både økonomiske og kulturelle konsekvenser.

– Tips er gjestenes påvirkning på lønna, som ellers ligger i spennet mellom 162 og 190 kroner timen, alt etter erfaring og utdanning. Steder med god kvalitet og service får inn mer i tips enn andre, og blir hardest rammet av den nye ordningen. De ansatte her har en høyere lønn enn mindre attraktive steder, eller serveringssteder i distriktene. Hvis man skulle kompensere et bortfall av tips fullt ut, vil enkelte av de best tipsede i bransjen måtte få økt timelønna med 100 til 200 kroner brutto. Noen arbeidsgivere tar regningen for administrasjon og arbeidsgiveravgift for å beholde dyktige medarbeidere. Dette må de ta igjen ved å øke prisen. Da blir disse stedene mindre tilgjengelig for allmenheten, og det får konsekvenser for mangfoldet i bransjen, sier Thue, som unner alle å kunne oppleve service og kvalitet.

Presset bransje

Han mener også at den nye ordningen setter ytterligere press på de lave driftsmarginene i bransjen, og vil gå hardt ut over evnen til å tilby lærlingeplasser.

– Opplæring koster penger, og dette er en bransje som skriker etter fagutdannede. For å skape innovasjon, trengs det også flere med høyere utdanning innen for eksempel IT og markedsføring. Da må lønnsnivået opp for å tiltrekke seg disse. Tips har til nå hjulpet med å holde lønnsutgiftene innenfor de lave driftsmarginene.

– Og hvem skal nå steppe inn for svenskene som drar hjem, og for studentene som er livsviktige sesong- og deltidsarbeidere, spør Thue.

p

Mye ansvar - lav lønn

Gundersen sier at tips er en motivasjon for å gjøre en bedre jobb. Som gjest tipser hun ikke hvis hun er misfornøyd. Hun mener det er en klar sammenheng mellom servicenivået og størrelsen på tipsen.

– Man skal heller ikke glemme at minstelønna ikke står i stil med alt ansvaret og hvor stressende og tung en jobb i utelivsbransjen kan være, sier hun.

Ut og inn i Fellesforbundet

I oktober 2018 meldte hun og flere andre seg ut av Fellesforbundet, fordi de mente at forbundet ikke talte deres sak. Det paradoksale var at arbeidsgiversiden og NHO argumenterte mer for deres syn. Nå har hun og flere andre meldt seg inn igjen, fordi de ser at de må ha med Fellesforbundet på laget. Sammen med NHO vil de jobbe for å få til en ny behandling i Stortinget, håper de.

Mer sosial dumping og useriøsitet

Begge mener både gjester og ansatte ser på tips som en gave, mens regjeringen ser på det som lønn. Nå må arbeidsgiverne håndtere det som inntekt. Før ble tips holdt utenfor lønnssystemet, selv om det ble registrert i kassa ved kortbetaling. De ansatte fordelte tipsen seg imellom, og det vanlige var at man ble skjønnslignet tre prosent av brutto lønn.

– Hvis tips blir inntekt, som arbeidsgiveren har styringsretten til, kan de i prinsippet bruke tipsen til å supplere en lav lønn opp til allmenngjort minstelønn. Mangler på retningslinjer kan i verste fall slå i hjel virkningen av allmenngjøringen, og føre til økt sosial dumping og flere useriøse aktører, sier Øyvind Thue til Magasinet for fagorganiserte.

Bare regjeringen er fornøyd

Status nå er at hverken Fellesforbundet eller NHO er fornøyde med resultatet. Fellesforbundet vil prøve saken for retten, fordi arbeidsgiverne trekker arbeidsgiveravgift, mens NHO mener det er en logisk brist at det skal betales arbeidsgiveravgift på tipsen. Regjeringen, ved Siv Jensen, mener det er opp til partene å bli enige om hvordan dette skal løses.

Ja til skatt

De som står bak «Service til folket» ønsker at man tar ett skritt tilbake for å utrede konsekvenser og regler for håndtering av lovendringen.

– Vi er ikke motstandere av at det skal betales skatt på tips. Men først burde regjeringen hentet inn tall på hvilket beløp man snakker om. Den eksakte størrelsen og regionale forskjeller, vil ikke være klart før utgangen av dette året, siden innrapporteringen startet i januar 2019, sier Thue.

p

Brutalt lønnskutt

– Man må heller ikke glemme at dette ikke bare er en bransje for dem som MÅ ha seg en jobb. Mange har lyst til å jobbe i denne bransjen, og har en yrkesstolthet. Det handler ikke bare om lønnsvilkår, men personlig utvikling, kontakt med kunder, teamfølelse og ansvar. Da er det helt uansvarlig å påføre en hel bransje «over natta» et stort inntektstap på en innarbeidet praksis som har vært godtatt av alle parter i mange tiår. Det er brutalt og lite gjennomtenkt, og fører til en konkurransevridning i bransjen. Dette går hardest ut over de små aktørene og de som har ansatte med høy kompetanse og erfaring, sier Thue.

– Ikke skyld på Fellesforbundet

Forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet skjønner godt at folk er forbannet på måten ordningen nå blir praktisert, men mener det er ufortjent at noen gir Fellesforbundet skylden for at arbeidsgiverne forsyner seg av tipsen. Han understreker også at det alltid har vært skatt på tips.

– Vi er nå innstilt på å få denne ordningen til å fungere slik vi hadde forutsett, istedenfor en ny runde i Stortinget. At arbeidstakerne skal betale arbeidsgiveravgiften, er helt uaktuelt. Vi har hele tiden vært opptatt av at når tips blir regnet som lønn, vil de ansatte få rettigheter. For at de skal få fulle rettigheter, må arbeidstakerne bli med på spleiselaget ved å betale arbeidsgiveravgiften – som i alle andre bransjer, sier Delp.

Saken fortsetter under bildet.

– De som i mange år har levd godt av tips, har ikke vært så opptatt av tarifflønna. Denne gruppen har dermed vært med på å holde lønnsnivået i bransjen nede for dem som får lite tips, for eksempel de som jobber med renhold på hotell.

Fellesforbundet er heller ikke motstandere av tips.

– Medlemmene som får tips er selvsagt glade for det, og vi unner dem som gjør en god jobb tips. Slik loven ble, vil alle betale skatt ut fra mengden tips. Ikke en urettferdig sjablongbeskatning med fast prosent. Da vil de som får mye tips komme bedre ut enn dem som får lite. Lovendringen fører til at alle i bransjen får høyere utbetaling både i sykepenger, pensjon og foreldrepermisjon. Men arbeidsgiveravgiften, den skal ikke de ansatte betale, sier Delp.

p

Han viser til at det var en lang runde før lovendringen trådte i kraft

– Vi og andre involverte parter begynte dette arbeidet våren 2017, da vi ble invitert til en workshop hos Skattedirektoratet. Her kom vi med våre innspill, og det viktigste for oss var at alle som fikk tips skulle bli behandlet likt skattemessig. I prosessen har også Fellesforbundets tariff-/bransjeråd (folk som jobber i bransjen) vært med, sier Delp.

Slik blir 1.000 kroner i tips til 624

NHO modellen ved en inntekt på 350.000 kroner + 100.000 kroner i tips (totalt 450.000 kroner brutto)

Tips mottat: 1000 kroner

Administrasjonskost (5 prosent): -50 kroner

Arbeidsgiverutgift (14,1 prosent): -141 kroner

Pensjon (2 prosent): -20 kroner

Feriepenger (12 prosent): -120 kroner

Før skattetrekk: 669 kroner

Skattetrekk (28,2 prosent): -188 kroner

Utbetalt: 481 kroner

Utjevning av 1/2 skatt i desember: 23 kroner

Feriepenger / utsatt tips til gode: 120 kroner

Totalt: 624

Servicetilfolket.no

• Organisasjonen for bartendere, servitører og kokker.

• Utspring fra Facebookgruppen «Si nei til ny skattlegging av tips».

• Jobber for å få en konsekvensutredning for hva skatt på tips fører til for hele bransjen.

• Målet er en ny behandling i Stortinget og helt klare retningslinjer for hvordan arbeidsgivere skal håndtere tips.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.03.2019
15:34
10.04.2019 20:37Mest lest

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

Morten Hansen

Gunn ble tilbudt 10.000 ekstra i måneden for å vente med å gå av med pensjon

Statsministerens kontor

Åtte år med regjeringen Solberg: Disse kuttene har rammet arbeidere, syke, uføre og aleneforeldre

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Illustrasjonsfoto: Motortion/Colourbox

Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Hanna Skotheim, Sidsel Valum og Brian Cliff Olguin

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

Eivind Senneset

Først to år etter, er yrkesskaden til Yngve godkjent av Nav

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

AAP-generalen øyner håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

Tormod Ytrehus

Solberg om EUs fjerde jernbanepakke: – Tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak

Jan-Erik Østlie / Atle Espen Helgesen

Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Eivind Senneset

Heidi (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Erlend Angelo

Joachim har kjempet mot bemanningsbyråene i mange år. Nå kan bygningsarbeideren juble

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

Roy Ervin Solstad

Bussjåfør ble bøtelagt for mobilbruk, men nektet å betale. Nå har han vunnet i retten

Jan Erik Østlie

Støre kan juble: Norge skifter fra blått til rødt

Leif Martin Kirknes

LOs tre mektigste krever at Støre endrer loven

Kommentar

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Erna vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering»

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

Anders Hauge-Eltvik

Kulturstreiken for rettferdig pensjon trappes opp. Se oversikten her

LO-leder Peggy Hessen Følsvik

LO-leder Peggy Hessen Følsvik

Jan-Erik Østlie

LO-leder Peggy gleder seg: – Valgseier for Arbeiderpartiet er resultat av en laginnsats

Kommende statsminister Jonas Gahr Støre sier at han vil starte samtaler med alle partier som vil ha et skifte, også MDG og Rødt.

Kommende statsminister Jonas Gahr Støre sier at han vil starte samtaler med alle partier som vil ha et skifte, også MDG og Rødt.

Jan-Erik Østlie

Støre varsler at han også vil lytte til MDG og Rødt

Statsminister Erna Solberg (H) under partilederdebatt på Stortinget.

Statsminister Erna Solberg (H) under partilederdebatt på Stortinget.

Jan-Erik Østlie

Solberg: Den nye regjeringen kommer til å møte seg selv i døren

PÅ FRIERFERD: Ap-leder Jonas Gahr Støre har reist mye i valgkampen.

PÅ FRIERFERD: Ap-leder Jonas Gahr Støre har reist mye i valgkampen.

Helge Rønning Birkelund

Dette viser bakgrunnstallene om framgangen til Ap i valginnspurten

Knut Øygard, Lena Reitan og Jan Olav Andersen

Knut Øygard, Lena Reitan og Jan Olav Andersen

Erlend Angelo/Brian Cliff Olugin/Leif Martin Kirknes

Bør SV med i regjering? Dette svarer tre SV-veteraner i fagbevegelsen


Flere saker