Bergen krever minstelønn til ansatte for å gi utestedene skjenkebevilling. Oslo må følge etter, sier Fellesforbundet
Fellesforbundet vil ha minstelønn som krav for skjenkebevilling.
Sissel M. Rasmussen
I Bergen ble det i forrige uke vedtatt et krav om at serveringssteder ikke kan få skjenkebevilling dersom de ikke kan garantere at ansatte får allmenngjort minstelønn. Flere kommuner skal ha gjort det samme, blant andre Trondheim, Stavanger, Sarpsborg og Nittedal.
Oslo kommune stiller imidlertid ikke et slikt krav til byens utesteder. Dette til tross for at LOs sommerpatrulje i fjor avdekket at nesten halvparten av serveringsstedene i Oslo betaler under minstelønn. Denne satsen ligger i dag på 167,90 kroner i timen for ansatte over 20 år.
Mener Oslo henger etter
Merethe Solberg, leder i Fellesforbundet avdeling 10, mener Oslo henger etter andre kommuner på dette feltet.
– Det er nødvendig at dette også skjer i Oslo for å få kontroll på utelivsbransjen. Her sliter vi nok enda mer med useriøse aktører enn andre steder. Skjenkebevilling betyr veldig mye, og uten det kan de ikke drive stedet, sier hun.
Oslo kommune har tidligere forklart av alkohollovverket står i veien for å frata serveringssteder skjenkebevilling. Det synes Solberg er en dårlig begrunnelse.
– Vi har jo ikke en lov som bare gjelder for Oslo. Hvis de får det til andre steder bør Oslo også gjøre det, sier hun.
Vil fremme krav til Ap
Solberg forklarer at Fellesforbundet har jobbet lenge for å få gjennom kravet i Bergen, og at at de vil gjøre det samme i Oslo.
– Hvis det ikke skjer noen endringer snart, kommer vi til å sende et krav til Raymond Johansen om at dette skal gjennomføres i Oslo. Arbeiderpartiet må lytte til oss i fagbevegelsen. Det er vi som kjenner bransjen best. Det her er så viktig for bransjen vår. Det er ikke greit at noen tjener 100 kroner i timen når det finnes en lovbestemt minstelønn. Forbrytere skal ikke slippe unna, slår hun fast.
Kommunen usikker på om det er lovlig
Byrådssekretær Vegard Andersen (Ap) forteller at Oslo kommune er klar over at krav om minstelønn for skjenkebevilling har blitt vedtatt i andre kommuner. Likevel er han usikker på om det er lovlig å gjennomføre.
I en e-post til Dagsavisen skriver han:
«Vår juridiske vurdering har til nå vært at det ikke kan stilles vilkår om tarifflønn ved innvigelse eller inndragning av skjenkebevilling. Da vi sendte ny alkoholpolitisk handlingsplan på offentlig høring før jul i fjor, ba vi derfor om høringsinstansenes tilbakemelding på om det fantes andre vurderinger enn kommunens av dette spørsmålet. vi har ikke fått noen høringsuttalelser som går i mot vår vurdering. Vi er spent på å finne ut mer om de juridiske vurderinger som ligger til grunn hos de andre kommunene som nevnes i denne saken».
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.