JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
UTLEID: Brødrene Langset leier ut personell til Bergen Group, en stor aktør i verftsbransjen. Men de polske arbeiderne får ikke utenbystillegg og reise, kost og losji etter tariffavtalen, fordi de har kontrakt som sier at de er "inntatt på arbeidsstedet". Nå blir det rettssak. Bildet er fra Bergen Group Halsnøy, ikke Fosen, der de aktuelle arbeiderne er utleid.

UTLEID: Brødrene Langset leier ut personell til Bergen Group, en stor aktør i verftsbransjen. Men de polske arbeiderne får ikke utenbystillegg og reise, kost og losji etter tariffavtalen, fordi de har kontrakt som sier at de er "inntatt på arbeidsstedet". Nå blir det rettssak. Bildet er fra Bergen Group Halsnøy, ikke Fosen, der de aktuelle arbeiderne er utleid.

Håvard Sæbø

Bor i Polen – betales som lokalt ansatte

Polakker som jobber for Brødrene Langset på Fosen går glipp av store summer fordi bedriften behandler dem som lokalt ansatte og ikke pendlere. Nå går LO til Arbeidsretten, i det de mener er en viktig prinsippsak. Bedriften sier de gjør alt etter boka.24.01.2014
12:00

eline@lomedia.no

Ved å definere arbeiderne som «inntatt på arbeidsstedet» unngår nemlig bemanningsselskapet Brødrene Langset å følge reisebestemmelsene i tariffavtalen. Industrioverenskomsten krever at ansatte som må overnatte borte fra hjemmet skal ha et tillegg på 20 prosent av timelønna. I tillegg skal de få dekket reise, kost og losji. Et anslag er at dette utgjør et sted mellom 100 og 70 kroner timen – per ansatt. Det er altså store penger å spare på å definere de polske arbeiderne som lokale, og ikke tilreisende.

– Vi følger lover, regler og vikarbyrådirektivet, vi gjør alt riktig, sier eier av Brødrene Langset, Jan Tore Langset. Han sier at inntil det foreligger en stevning, forholder de seg ikke til noen tvist om reisebestemmelsene.

– Urettferdig!

Tillitsvalgt Piotr Brodzki i Brødrene Langset reagerer på at bedriften mener han og hans polske kollegaer har sitt hjem på brakkeriggen, når han i virkeligheten reiser hjem til familien i Szczecin hver fjerde uke.

– Det er ikke bra, og heller ikke lovlig, sier han. Han får støtte fra Fellesforbundet:

– De polske arbeiderne synes det er veldig urettferdig at brakka defineres som deres hjem, mens norske tilreisende arbeidere får ulempetillegg for å være borte hjemmefra og dekning av sine utgifter, sier Rose Maiken Flatmo i Fellesforbundet Avd. 65 i Kristiansund.

Hun sier at selv om den stevningen man nå arbeider med gjelder arbeidere som leies ut fra Brødrene Langset på Fosen til Bergen Group på Fosen, kunne det like gjerne handlet om arbeidere utleid fra Brødrene Langset på Brattvåg, i Tomrefjord eller på Søviknes.

Nå ender striden i Arbeidsretten, i det som kan bli en svært viktig prinsippsak for fagbevegelsen. LO varsler at de tar ut stevning i løpet av februar.

Hva er hjem?

I fjor slo Høyesterett fast at det er lovlig, og forenlig med EU-retten, å allmenngjøre tariffavtalens regler om dekking av reise, kost og losji, utenbystillegget på 20 prosent samt arbeidstida. NHO og ni norske verft hadde hevdet noe annet i tre rettsinstanser. Høyesterettsdommen ble betraktet som en svært viktig seier i kampen mot sosial dumping. Men saken mot Brødrene Langset viser at det fortsatt ikke er slik at utenlandske arbeidere behandles likt med sine norske kollegaer ute på arbeidsplassene.

LO-advokat Håkon Angell mener at det er helt urimelig at de polske innleide arbeiderne ikke får de tilleggene tariffavtalen slår fast at de skal ha. Derfor synes han det er viktig at tvisten med bedriften tas til Arbeidsretten.

– Det kan ikke karakteriseres som annet enn en ren omgåelse av reisebestemmelsene.

Angell mener at dette er opplagt, ut fra en alminnelig forståelse av uttrykket «hjem» - nemlig «bolig eller fast oppholdssted for familie». Polakkene det gjelder, pendler hjem til sine familier i friukene sine. Derfor er det ikke riktig at unntaket fra tariffavtalen for arbeidere som er «inntatt på arbeidsstedet» kan brukes på disse. Ifølge Fellesforbundet viser en intern undersøkelse at rundt 40 prosent av arbeidsstokken til Børdrene Langseth har hatt tre ulike arbeidssteder de siste tre åra. Lønnsoppgaver viser at flere har jobbet på flere ulike steder der Brødrene Langset har etablert lokale kontorer, uten at de har fått de utbetalingene som reisebestemmelsene i tariffavtalen tilsier.

– En bevisst strategi

Fellesforbundets Jørn Eggum mener praksisen på Brødrene Langset demonstrerer hvordan reisebestemmelsene omgås. Han kaller det hele en «arrangert forretningsmodell». LO-advokat Angell er enig.

– Arbeiderne er bevisst rekruttert fra Polen som ledd i en forretningsmodell for å kunne tilby rimelig utleie av arbeidskraft til verftene, mener LO-advokat Angell.

Jan Tore Langset sier at bedriftens praksis absolutt ikke har noe mer de ansattes nasjonalitet å gjøre.

– Alle tar inn folk på arbeidsstedet. Det er ikke noe feil med det. Og de aller fleste polakkene hos oss er kjempefornøyde.

Tillitsmann Piotr Brodzki har en annen oppfatning:

– Jeg vil si at det er tvert om. De fleste er ikke fornøyde.

– Ødelegger industrien

Jan Tore Langset stiller seg uforstående til at nettopp Brødrene Langset skal bli bedriften Fellesforbundet og LO velger seg ut som prøvekanin for regelverket.

– Stevner de oss og vinner fram med det, da ødelegger de for industrien i Norge, sier han.

Fellesforbundet og LO mener på sin side at dersom de vinner fram, vil det sende et sterkt signal som både vil bli fanget opp av organisert virksomhet og av Arbeidstilsynet som håndhever allmenngjøringen av tariffavtalene.

Det er mye som står på spill for LO og Fellesforbundet når de velger å kjøre denne prinsippsaken for retten. Et tap vil kunne legitimere det LO kaller en omgåelsespraksis som har fått utvikle seg.

– Dagens praksis vil på sikt undergrave overenskomstenes (og allmenngjøringens) eksistens, og vil kunne innebære de samme betydelige skadevirkningene på forhandlingsmodellen som Høyesterett påpeker i verftsdommen, sier Angell.

– Vi kan bare ikke akseptere at det fortsetter som i dag. Derfor må vi få en rettslig avklaring, sier Jørn Eggum.

«Inntatt på stedet»

I verftssaken kom Høyesterett med en bemerkning om praksisen med å definere utenlandske arbeidere som «inntatt på stedet»:

«Jeg finner grunn til å stille spørsmål ved den rettslige holdbarheten av et slikt arrangement», skrev Høyesterettsjustitiarius Tore Schei i dommen.

– Det er en viktig bemerkning, som sier noe om hvordan verftsindustrien har innrettet seg, og hvordan de må innrette seg framover. Høyesterett karakteriserer dette langt på vei som en rettslig omgåelse, kommenterte Håkon Angell den gang.

– Det er nettopp denne bemerkningen vi nå skal få testet ut, sier Jørn Eggum i forbundet.

Har tatt tak i egen situasjon

– De utenlandske arbeiderne i Brødrene Langset har tatt tak i sitt eget problem, organisert seg og engasjert seg i klubben. Det er veldig bra, og helt nødvendig, sier Rose Maiken Flatmo i Fellesforbundet Avd. 65. Hun mener utenlandske arbeidere i Norge må ta et valg: enten forbli undertrykte underdogs, eller stå opp for egne rettigheter.

– Jeg har en sterk oppfordring: Ikke vent på at andre skal ordne opp for dere! Når vilkårene er dårlige og dere føler dere elendig behandlet, organiser dere! Etabler klubber, krev tariffavtaler. Skriv uenighetsprotokoller. Sett i gang, da vil dere merke at dere har en sterk og solidarisk organisasjon i ryggen, som støtter dere i alle ledd.

Flatmo håper saken mot Brødrene Langset kan bli en døråpner for utenlandske arbeidere i bemanningsselskaper.

– Det krever mot å være den som først prøver å forandre situasjonen for seg selv og de som kommer etter. Der har Piotr Brodzki og Slavomir Szepaniak gått foran, noe de skal ha mye ære for.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.01.2014
12:00Mest lest

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekterne kun fått seks kroner ekstra for å jobbe natt og helg

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne


Flere saker