Byggebransjen etterlyser flere offentlige prosjekter: – Det haster
I Porsgrunn bygges det studentboliger, men fortsatt er det for lite og for smått, mener Roger Hoksrød.
ERFAREN: Stein Inge Rui har vært med på både opp- og nedturer i byggebransjen, og håper og tror at dagens nedtur vil snu etter hvert.
Håvard Sæbø
harald@lomedia.no
has@lomedia.no
– Problemet er at man er for seint ute. Stat og kommune skulle begynt med tiltak for et år siden. Det tar jo lang tid å planlegge og få prosjekter i gang, sier klubblederen i HRL entreprenør.
I et felles notat fra Fellesforbundet og NHO Byggenæringen i mai nevner de et potensielt produksjonsfall på 50 milliarder kroner i byggenæringen fram mot 2025.
Det innebærer mange oppsigelser og permitteringer – som i HRL, der man har varslet oppsigelse av 30 ansatte.
Det betyr blant annet at Ronny Hansen, som vanligvis jobber med såkalt «tett-lav», boliger i rekke og kjede, er arbeidsleder på studentbolig-utbyggingen.
– Det er bråstopp i tett-lav, sier han.
Renta, renta, renta
Årsakene er mange og velkjente:
– Den høye renta er nok viktigst, men i tillegg har jo alt annet blitt dyrere, og ikke minst byggematerialer, sier Hansen.
Sammen med prosjektleder Eivind Berge forteller han om en bransje der det ikke bare er dårlige tider, men knallhard priskamp om de oppdragene som faktisk fins.
– Det er litt sånn at hvis vi vinner en anbudskonkurranse, så lurer vi på hva vi har glemt å ta med i anbudet vårt, sier Berge.
Tafatthet og hastverk
Fellesforbundet og NHO har etterlyst såkalt «motkonjunkturpolitikk» fra det offentlige: Altså at stat og kommune setter i gang prosjekter for å få opp aktiviteten i perioder med nedgang.
Blant forslagene er økte rammer for Husbanken, energieffektivisering av den bygningsmassen som allerede fins – og bygging av studentboliger.
Dette er det en velkjent mangel på i Norge, og bygging av flere vil også ha positive ringvirkninger på et presset boligmarked der særlig ungdom er skadelidende.
OPPGITT: Klubbleder Roger Hoksrød mener det offentlige har reagert altfor seint på nedturen i byggebransjen.
Håvard Sæbø
– Vi i HRL er heldige som har dette prosjektet, og et par andre. Men det varer bare fram til neste sommer, sier Roger Hoksrød.
– Hele bransjen ligger egentlig med brukket rygg. Og stat og kommune er veldig tafatte. Dette haster!
Ikke første krise
Ute på byggeplassen møter vi tømrer Stein Inge Rui, som er både litt bekymret – og samtidig ikke så veldig.
– Nå har det vært gode tider i bransjen lenge, der vi alltid har hatt ordrereserver. Så det er klart det er en del bekymring nå, når alt er usikkert. Dette gjelder jo jobbene våre, sier han.
– På den andre siden så har vi vært gjennom tøffe tider før, sier 38-åringen.
– Så vi får jo bare håpe at det løsner snart for den seriøse delen av bransjen.
ALT PÅ MÅL: Studenthyblene i Porsgrunn blir på 19 kvadratmeter hver, og er bygd på bestilling fra studentsamskipnaden.
Håvard Sæbø
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.