JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verneombud i Fellesforbundet:

Byggeplasser kan være smittebomber, frykter verneombud

Flere verneombud i Fellesforbundet reiser spørsmål rundt hygiene og smitteverntiltak på arbeidsplasser.

Illustrasjonsfoto: Erlend Angelo

helge@lomedia.no

Edvard Eidhammer Sørensen er rådgiver og faglig ansvarlig for de regionale verneombudene (RVO) i Fellesforbundet.

Han får daglige rapporter fra de 15 verneombudene rundt omkring i landet. To ting går igjen etter at koronatiltakene har vart i nesten tre uker:

p

Det er en nedgang i bruken av innleie og utenlandsk arbeidskraft. Og det er flere som reiser utfordringer knyttet til hygiene og smittevernstiltak på de mindre arbeidsplassene.

Begrensede smitteverntiltak er mest vanlig på små og mellomstore bedrifter, og byggeplasser hvor det er uorganisert arbeidskraft.

Det meldes om:

* Liten tilgang til Antibac og desinfeksjonsutstyr.

* Brakker uten innlagt vann, hvor det ikke er mulig å vaske hendene.

* Det er trangt ved spisebordet.

* Trange garderober.

* Dårlig informasjon til utenlandske arbeidere.

* Det er nesten umulig å holde den anbefalte avstanden mellom arbeidere på byggeplasser.

– Bekymringsfullt

– Dette er veldig bekymringsfullt. Byggebransjen holder aktiviteten oppe. Det er fint at noen klarer å holde hjulene i gang, så ikke alt blir stengt ned. Men hvis det våre verneombud melder om er representativt for resten av bransjen, blir bransjen en smittebombe. Da må folk holde seg unna de som jobber i byggebransjen av redsel for smitte, sier Edvard Eidhammer Sørensen til FriFagbevegelse.

Han får støtte fra nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad.

p

– Med tanke på dagens situasjon er det viktig å ha god brakkestandard og avstand når folk spiser, at det er desinfeksjonsutstyr og framfor alt god informasjon. Det siste er en utfordring i forhold til utenlandske arbeidere, sier han.

De regionale verneombudene til Fellesforbundet skal bidra til å få opp verneombudsapparatet hos virksomhetene som ikke har det og veilede om HMS-regler.

Nå er det store restriksjoner. Nå holder de regionale verneombudene seg derfor i bilen og ser ting utenfra. De observerer og kartlegger fra utsiden. Men hvis de oppdager at det foreligger fare for liv og helse, kan de stenge byggeplassen nærmest umiddelbart.

Nesten daglig må de rapportere om feil som omhandler fare for liv og helse. Det går i hovedsak på manglende sikring for fall, og farlig arbeid i høyden.

Det er fortsatt ikke klart om dårlige smitteverntiltak går under paragrafen som omhandler fare for liv og helse. Derfor kan de ikke gripe inn overfor det.

Også i Danmark meldes det om de samme problemene.

Mens ansatte jobber for fullt, holder myndigheten som skal føre tilsyn seg på avstand. Ifølge 3F Byggegruppen har Arbeidstilsynet i Danmark «skrudd seg ned», og rykker bare ut ved ulykker.

Samme gjelder hvis det er snakk om mistanke om koronavirus på en byggeplass.

Mindre innleie

De såkalte RVO-rapportene bærer også preg av at det er en nedgang i innleie og bruk av utenlandsk arbeidskraft.

– Her er tilbakemeldingene veldig tydelige. Det er mindre innleie, koblet opp mot at det er mindre utenlandsk arbeidskraft tilgjengelig. Det er ganske lett å observere. Det ser du på arbeidsklærne. Mange utenlandske arbeidere har reist hjem til påske. Det er heller ingen hemmelighet at det er mange utenlandske som jobber for innleieselskapene. Når de reiser hjem blir det dermed automatisk mindre innleie, sier Sørensen.

p

Krogstad har også en liten frykt for at de som ikke kommer seg hjem, for eksempel borgere fra land utenfor EU, kan være utsatt for enda mindre seriøsitet nå enn før.

– De kan bli stående uten arbeid og bli enda mer utnyttet, tror Steinar Krogstad.

Han ser det også som problematisk at Arbeidstilsynet er merkbart mindre synlige på byggeplassene nå grunnet nettopp koronaviruset.

– Det er egentlig et enda større behov for tilsyn nå enn det noen gang har vært. Jeg har full forståelse for at Arbeidstilsynet har en restriktiv holdning nå. Men det gjør at det blir et utfordrende arbeidsliv i framtida, mener Krogstad.

– Det er viktig at tilsynsetatene er klar over den situasjonen som er der ute. At de er mindre ute kan medføre enda mer useriøsitet og utnytting enn før. Det kan gjøre at folk kan ture fram mer elle mindre som før i en bransje hvor det er mest skader og dødsfall fra før. Derfor er det også viktig at våre folk er ute og hjelper de til å passe på seg selv, sier Sørensen.

Gjennomfører ikke tilsyn

Arbeidstilsynet melder selv at det i perioden framover ikke vil gjennomføres tilsyn, med unntak av a-krimsaker og om det er fare for liv og helse.

Det er koronasituasjonen som påvirker hvordan Arbeidstilsynet gjennomfører tilsyn.

p

– Virksomheter i de fleste bransjer og over hele landet, står i en svært krevende situasjon som følge av spredningen av koronaviruset. Arbeidstilsynet vil ikke unødig belaste et næringsliv som allerede er hardt økonomisk og ressursmessig presset, og har innført en rekke tiltak, melder tilsynet selv på sine egne nettsider.

Arbeidstilsynet har også innført en rekke tilpasninger i oppfølgingen av allerede pågående tilsynssaker. Basert på tilbakemeldinger fra virksomhetene vil frister for å etterkomme vedtatte pålegg kunne utsettes, fristutsettelse på vedtak om tvangsmulkt blir vurdert og varsel om vedtak om overtredelsesgebyr vil også vurderes utsatt.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse