Vold på byggeplassen:
Da «Jacek» nektet å jobbe overtid, fikk han juling av sjefen
Formannen likte ikke at «Jacek» heller ville være sammen med sin høygravide kone enn å jobbe ekstra en lørdag på byggeplassen. I krangelen om dette, dyttet formannen Jacek over ende, slik at han skadet seg stygt.
FIKK HJELP HOS FRELSESARMEEN: Aleksandra Czech møter mange polske bygningsarbeidere som har fått problemer på norske byggeplasser. «Jacek» fikk hjelp til å politianmelde formannen, og advokat via Fair Play Bygg i Oslo.
Håvard Sæbø
has@lomedia
Hendelsen skjedde på en byggeplass i Oslo 5. desember i fjor, og kom etter en lang periode med trusler fra formannen. Jacek er ikke den polske snekkerens egentlige navn, han er redd for å ikke få seg ny jobb hvis han forteller historien med fullt navn.
Hentet «rett fra gata»
– Jeg burde ha skjønt at alt ikke var som det burde være allerede før jeg begynte å jobbe der. Firmaet spurte meg ikke om attest eller CV. De tok meg inn rett fra gata. Jeg skulle jobbe som snekker, men ble satt til å gjøre alt mulig, sier han.
p
Da han ba om å få samme lønn som han hadde hatt i det forrige firmaet på 210 kroner, fikk han beskjed om at det var minstelønna på 191 kroner timen, eller ingen jobb.
Ble sykemeldt
Vi møter den 37 år gamle polske snekkeren hos Frelsesarmeens migrasjonssenter i Oslo. Hit kom han for å få hjelp etter et mislykket forsøk på å anmelde formannen for vold hos politiet. Seks uker etter skaden, har han fortsatt smerter og merker etter fallet. Når sykemeldingen går ut, er det uaktuelt å vende tilbake til samme arbeidsgiver.
Språkproblemer
Nummeret til Aleksandra Czech ved migrasjonssenteret fikk han fra en bekjent. Czech, som selv er polsk, har hjulpet mange landsmenn som har havnet i problemer på norske byggeplasser. Å anmelde noen uten å kunne verken norsk eller engelsk, ble umulig, så Czech hjalp han med å oversette anmeldelsen til norsk.
– Jobb når vi ber deg om det
Ifølge anmeldelsen, gikk han etter hvert med på å møte på jobb den aktuelle lørdagen klokka 07:00, men ikke uten en diskusjon med daglig leder. Formannen som overhørte diskusjonen, likte dårlig at han motsatte seg å jobbe, og ga klar beskjed om at han måtte jobbe når han fikk beskjed om det, uten å klage.
– Til slutt holdt jeg ikke ut skrikingen fra mannen, så jeg smalt til, og sa at vi er i Norge og ikke i en konsentrasjonsleir. Jeg ba han slutte med denne fascismen. I samme øyeblikk begynte han å dytte meg, slik at jeg falt og skadet meg, sier han.
Han gikk da rett til daglig leder og fortalte om dyttingen og den langvarige mobbingen han hadde vært utsatt for.
Samme kveld ble smertene i et ribbein på høyre side så sterke at han ikke fikk sove. Neste morgen dro han til legevakta for en sjekk. Røntgenbildene viste brist i et ribbein. Han fikk smertestillende, og beskjed om å ta det med ro.
Upopulær formann
– Det eneste jeg ønsker å oppnå ved å gå til politiet, er at formannen blir fjernet. Ingen av arbeiderne liker han, og vi har lurt på om grunnen til at han får fortsette, er at han er den eneste i firmaet med godkjent fagbrev.
p
Jacek har jobbet i Norge i 10 år, og bor sammen med kona og tre barn i Oslo. Han merker stor forskjell på norske og polske firma.
– I de polske firmaene blir problemene feid under teppet, eller man løser dem ved å flytte folk rundt på byggeplassene. Folk er så redde for å miste jobben, at de godtar alt. Jeg har også jobbet for norske firma, og her ble problemene som dukket opp tatt tak i, og løst på en bra måte, sier han.
Ring sjefen – ikke ambulansen
Før han begynte hos den polske entreprenøren, var det en arbeider som fikk hjerteinfarkt på jobb. Ifølge dem som var til stede, ble det ikke ringt etter ambulanse, men de prøvde på egen hånd å gjenopplive mannen. Han døde på byggeplassen.
– Hvorfor skal vi ringe ambulanse? Hva skal vi si? Vi kan ikke forklare hva som har skjedd og hvor. Dessuten var instruksen at vi ikke skulle ringe ambulanse, men sjefen, sier han.
Finner seg i det meste
Aleksandra Czech er overrasket over hvor mange som kommer til henne for å få hjelp.
– De får ikke betalt for arbeid de har utført, og kontraktene er elendige. Mange føler seg usynlige her, og politiet og Arbeidstilsynet har ikke ressurser til å hjelpe dem. Arbeidsgiverne får holde på, uten at det får konsekvenser. De har mye makt, og ingen anmelder dem, fordi det er vanskelig, og vil gi arbeiderne et dårlig rykte.
Selv har hun erfaring som ekstrahjelp på en restaurant i Kristiansand. Der jobbet det bare innvandrere, og det var alltid noe feil med lønna. Det var ingen hjelp å få, og mange godtok det de fikk, fordi de ikke kjente til regelverket.
Rapporterer feil lønn
Hun opplever også at folk som kommer til henne, ikke har fått riktig lønn registrert, og at de ikke er innmeldt i Nav og andre registre. Skatt og pensjon blir ikke innbetalt. Det får store konsekvenser den dagen de skal søke om dagpenger eller sykepenger.
– Det er trist å se hvordan arbeidsfolk blir behandlet på en nedsettende måte. De fleste har hørt rykter om hvor godt betalt det er i Norge. De kommer hit for å jobbe en kort periode, og spare opp penger. Men mange blir værende, selv om de blir grovt utnyttet av kyniske arbeidsgivere, sier hun.
p
Fair Play Bygg
Aleksandra hjelper så godt hun kan, og sender også noen videre til Fair Play Bygg i Oslo, som kan bistå med hjelp og advokat. Lars Mamen i Fair Play Bygg mener at denne saken er noe av det verste han har hørt om på en norsk byggeplass, og har hjulpet Jacek med advokat.
– Hvis disse opplysningene stemmer, må firmaet ut av markedet, sier Mamen.
Han ber også fok tenke seg om to ganger før de benytter en svart eller useriøs og billig håndverker. Det kan være med på å finansiere arbeidsgivere som bruker vold og trusler mot sine ansatte.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.