Koronakrisa:
Da regjeringen stengte restauranter med bordservering, ble det også full stans for kveiteoppdrett
Ikke alt havbruk går som normalt under korona-krisa. Kveiteoppdrett faller mellom alle korona-tiltak.
KVEITE: Det tar fire-fem år før kveita blir så stor at den er klar for markedet.
Erlend Angelo
hanne@lomedia.no
Mens laksenæringa fortsetter nærmest som før etter de kraftige korona-tiltakene i mars, ble det full stopp for kollegene som driver oppdrett av kveite.
Det aller meste av oppdrettskveite går til hotell, restaurant og catering (HORECA). De eksporterer halvparten, men det er stopp i de fleste landene de eksporterer til også.
Stengte spisesteder
Da regjeringen strammet til og stengte restauranter med bordservering, ble det dermed full stopp for selskapene som driver oppdrett av dette fiskeslaget.
p
De fire selskapene Tubilah AS, Nordic Halibut AS, Sogn Aqua AS og Sterling White Halibut AS sendte 30. mars en melding til politikerne om sin spesielle situasjon.
Det ble mellom 80 og 100 prosent nedgang i salget over natten. Og det tar 4–5 år å produsere kveite fra yngel til salg.
Magne Torgersen er administrerende direktør i Sterling White Halibut AS som har fire lokasjoner i Norge fra Rørvik i nord til Hjelmeland i sør. Han forteller at 10 prosent av deres produksjon går til dagligvarehandelen, resten går til HORECA-markedet.
I hans bedrift ligger de akkurat nå 70 prosent under leveringen til samme tid i fjor.
Dyrevelferden først
– Vi er nødt til å la fisken gå i merdene mens vi venter på at denne krisa gir seg, sier Torgersen, som selv er permittert 50 prosent.
Kveiteoppdrett er arbeidsintensivt, og røkterne må være på jobb for å ta vare på dyrevelferden. Derfor er det stort sett støttefunksjoner som er blitt permittert, som salg, administrasjon og biologer.
Torgersen sier det er fortvilet at de faller mellom ordningene som er laget som tiltak mot krisa. Ingen av dem treffer denne bransjen.
Lønn og fôr
– Vi trenger ikke tilskudd til husleie i og med at vi bare har mindre administrasjonsbygg. Våre kostnader knytter seg til lønn til dem som må være i arbeid og til innkjøp av fiskefôr fra Danmark. Der spiller også kronekursen inn, påpeker Torgersen.
p
Også Fellesforbundets klubb ved Sterling White Halibut er fortvilt over situasjonen. De støtter bedriftens kamp for å vinne forståelse for dens spesielle situasjon, forteller hovedtillitsvalgt Morten Bakken.
Blant selskapets 37 ansatte er det 25 som står direkte i produksjonen.
– Vi leverer jo til hoteller og restauranter og håper det vil løsne når de åpner igjen, sier Bakken.
Statssekretær Trine Danielsen i Næringsdepartementet sier hun er kjent med at det har oppstått særlige utfordringer med omsetningssvikt i kveiteoppdrettsnæringen, siden hotell- og restaurantmarkedet har falt sammen.
– Det er Finansdepartementet som har ansvaret for kompensasjonsordningen for faste, uunngåelige kostnader. Henvendelsen fra kveiteoppdrettsnæringen er oversendt Finansdepartementet for videre behandling. Både embetsverket i Nærings- og fiskeridepartementet og jeg selv har tatt opp saken med Finansdepartementet, skriver hun i epost.
Stell av dyr
Finansdepartementet svarer ved å vise til det finansminister Jan Tore Sanner sa da han lanserte søknadsportalen for kompensasjonsordningen for en uke siden. Da sa han blant annet :
– Neste søknadsrunde vil bli i midten av mai en gang. Vi skal bruke tiden godt frem til det. Det kommer til å bli noen justeringer, for det er noen områder vi ikke har rukket å se godt nok på foreløpig, sa han og viste til at enkelte lønnsutgifter kan være uunngåelig.
– Noen av virksomhetene som er pålagt å stenge har andre regelverk de må forholde seg til, som gjør at de må ha bemanning på plass. Det gjelder spesielt i forbindelse med stell av dyr. Slike bedrifter skal få en viss kompensasjon for den uunngåelige delen av bemanningen, men utbetalingen for dette kommer først i neste runde, med etterbetaling for mars, sa Sanner.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.