JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiken i SAS

De føler seg overarbeidet og underbetalt. Kampviljen er stor blant SAS-ansatte

Allerede på streikens første dag oppsto det konflikt om mulig streikebryteri. Frustrasjonen over SAS var stor på Gardermoen.
RACE TO THE BOTTOM: Elin Roverudseter og Martin Heggem Wiik er klare på at nå har de ansatte fått nok av stadig dårligere vilkår i SAS.

RACE TO THE BOTTOM: Elin Roverudseter og Martin Heggem Wiik er klare på at nå har de ansatte fått nok av stadig dårligere vilkår i SAS.

Roy Ervin Solstad

eline@lomedia.no

res@lomedia.no

I det helgerushet på Oslo lufthavn er i ferd med å ta av, legger streikende kabinansatte planer for gjennomføringen av streiken.

Elin Roverudseter og Martin Heggem Wiik i klubben Norsk kabinforening (som er del av Flyarbeidernes forening i Fellesforbundet), sier at frustrasjonen over å være underbetalt og overarbeidet har bygget seg opp over tid.

– Streikeviljen er enorm. Så vi har god tid, men håper selvsagt på en løsning så raskt det lar seg gjøre. Men vi har en vei å gå, for vi har blant annet et stort etterslep på kjøpekraft, forteller de to.

Roy Ervin Solstad

Etter at det fredag morgen var klart at det ble konflikt, tok det ikke mange timene før opptrappingen kom. Fra onsdag i neste uke er 578 organiserte ute i streik, og SAS' avganger vil bli hardt rammet.

Bakgrunn: Her er kravene SAS nekter å innfri

– Uakseptabelt av SAS

På streikens første dag oppsto det konflikt rundt mulig streikebryteri. Fellesforbundets Gunnar Holm er forbanna.

– SAS sluser inn svensk og dansk kabinpersonale for å gjøre streikerammet arbeid. Det er totalt uakseptabelt, sier avdelingslederen i Fellesforbundet.

De to kabinansatte, Roverudseter og Heggem Wiik, rister på hoder over arbeidsgiver.

– Dette er skuffende, og selvsagt ikke noe vi kan godta.

Elsker jobben

En av dem som har fått på seg streikevesten er Geir Odén Hansen. Han har jobbet som kabinansatt i SAS i 35 år. Å ta på seg den gule vesten synes han er grusomt.

– Det er vanskelig både overfor arbeidsgiver, kunder, og andre kollegaer. Men vi står solidariske, sier Hansen.

SOLIDARISK: Geir Odén Hansen har vært mer enn tre tiår i SAS, og føler en sterk lojalitet. Men nok er nok, og nå håper han på bedre vilkår.

SOLIDARISK: Geir Odén Hansen har vært mer enn tre tiår i SAS, og føler en sterk lojalitet. Men nok er nok, og nå håper han på bedre vilkår.

Roy Ervin Solstad

Han forteller at lønna sakte med sikkert har blitt dårligere og dårligere de siste 20 åra. Likevel elsker han jobben, der kollegaene blir som en stor familie.

– Jeg håper resultatet til slutt blir noe alle kan være tålelig fornøyde med. Men jeg tror jo egentlig ikke på mirakler.

168 kroner timen

Kabinansatte i SAS har mellom 27 500 og 36 000 kroner i lønn, før skatt, og opptil 47,5 timer arbeidsuke. For en nyansatt betyr det en timelønn på 168 kroner timen,

De har ingen tillegg for natt-, kvelds- eller helgearbeid, og kun rett til én frihelg i måneden. I verste fall kan det bety at en jobber sju helger i strekk.

I tillegg har ikke de ansatte rett på skikkelig matpause, men må ofte spise på en flykrakk der passasjerene står i dokø.

Forbundsleder Jørn Eggum sier at ingen av kravene de ansatte har kommet med er urimelige.

– Lønna er så lav at den ikke er til å leve av. Det aksepterer vi ikke. Det trengs et lønnsløft sånn at også kabinansatte kan betale regningene sine, sier Eggum.

FORBUNDSLEDER: Kampen for de kabinansattes vilkår er viktig for dem, men også andre lavtlønte i Norge, sier Jørn Eggum.

FORBUNDSLEDER: Kampen for de kabinansattes vilkår er viktig for dem, men også andre lavtlønte i Norge, sier Jørn Eggum.

Erlend Tro Klette

Videre er kravet at kabinansatte får en arbeidstid som gjør det mulig å leve et sosialt liv og ha et familieliv.

– På toppen av mye annet er det nesten ikke til å tro at de ansatte ikke skal kunne spise maten sin i ro og fred ved et bord. Det er rett og slett uverdig, sier Eggum.

De kabinansatte ble medlem i Fellesforbundet 1. juli, og stiller dermed på streikevakt med 170 000 andre medlemmer i ryggen. Ifølge forbundslederen betyr det alt.

– Vi har også god økonomi og et profesjonelt system, sier han.

Forbundslederen roser de kabinansatte for å ta kampen, ikke minst på vegne av andre lavtlønte.

– Vi må unngå at slike arbeidsforhold og lønn normaliseres og at vi får en smitteeffekt, sier han.

Eggum fnyser av påstandene om at streiken kan være det som til slutt dytter SAS utfor stupet og til konkurs.

– Det er nok ikke de rettferdige kravene til 800 kabinansatte som er ansvarlig for det.

SAS: – Leit

Pressesjefen i SAS Øystein Schmidt stiller seg totalt avvisende til at det nå legges opp til streikebryteri.

– Omdisponering av kabinansatte mellom ulike flyginger er en normalitet, og også hjemlet i tariffavtalen, sier han.

Schmidt mener opptrappingen fra onsdag er svært beklagelig.

– Vårt fokus nå er å hjelpe passasjerene. Det er leit at de trapper opp, og akkurat nå er det litt vanskelig å si nøyaktig hva de praktiske konsekvensene vil bli.

Pressesjefen i SAS håper partene raskt kommer tilbake til forhandlingsbordet.

Fellesforbundets forhandlingsleder Dag-Einar Sivertsen sa allerede fredag morgen at forbundet når som helst er klare til å gjenoppta forhandlingene.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse