JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Denne boksen fra Raufoss skal ta USA med storm

Et splitter nytt patent for kule kjølebokser har allerede skapt industrihistorie og over 17 årsverk.
Kjøleboksen er et produkt å være stolt av, mener Sofia Davis (til venstre), Jun Mo, Nathaniel Osvold og Bjørn Grindvold.

Kjøleboksen er et produkt å være stolt av, mener Sofia Davis (til venstre), Jun Mo, Nathaniel Osvold og Bjørn Grindvold.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

has@lomedia.no

Raufoss: Kjøleboksen fra Oyster Thermal er pen utenpå og hvem vet, kanskje den rommer noe spennende? Akkurat som østersen, altså.

Tanken om å lage en kjøleboks som faktisk virker, som faktisk holder drikka eller maten kald mer enn et par lusne timer, er utgangspunktet for det som er en helt ny fabrikk på Raufoss.

Inne i industriparken på industristedet Raufoss har det i et par år foregått utprøving og testing, og i våres startet produksjonen for fullt.

Et helt nytt, ferdig produkt som sendes ut i verden, er ikke hverdagskost. Selv på Raufoss.

Nå er det 17,8 årsverk på Oyster, og de sender i disse dager den fjerde konteineren med bokser til USA. Det er i hovedsak dette markedet Oyster retter seg mot.

Boksen er ifølge de ansatte på Oyster mye bedre – og litt dyrere – enn det konkurrentene tilbyr.

Boksen er ifølge de ansatte på Oyster mye bedre – og litt dyrere – enn det konkurrentene tilbyr.

Håvard Sæbø

Holder ølen kald

Selve boksen fungerer som en stor termos, eller som et lite, portabelt kjøleskap om du vil.

Materialet er aluminium, og ved hjelp av tynne lag og vakuum mellom lagene, har den svært gode kjøleegenskaper.

Med et par gode kjøleelementer oppi, holder den mat og drikke kald en langhelg og vel så det, sier fabrikksjef Finn Arne Børresen.

– Tanken er at det skal være enkelt og solid. I tillegg er boksen romslig, med 23 liter. Det er plass til seks sixpacks.

Å få det tettest mulig er viktig for å minske kuldetapet. Her peker fabrikksjef Finn Arne Børresen på patentet med ekstremt tynne lag med aluminium.

Å få det tettest mulig er viktig for å minske kuldetapet. Her peker fabrikksjef Finn Arne Børresen på patentet med ekstremt tynne lag med aluminium.

Håvard Sæbø

Deltar i utviklingen

Det har vært en prosess på pilotfabrikken med nye innovasjon, særlig for å minimere kuldetapet. Selv om kjøleboksen allerede er i salg, skjer det hele tiden forbedringer av produksjonen.

– Det er spennende å jobbe med et nytt produkt i en nystartet bedrift. Vi er også heldige som har sjefer som lar oss være med og utvikle kjøleboksene, sier skiftleder og tillitsvalgt for Fellesforbundet-klubben Oskar Johannes Løken. Fabrikksjefen nikker.

– Flere hoder tenker bedre enn ett. Vi trenger hele tiden å tenke nytt og gjøre ting smartere.

Det er mye manuelt arbeid i produksjonen, selv om den gradvis blir mer automatisert, forteller klubbleder Oskar Løken.

Det er mye manuelt arbeid i produksjonen, selv om den gradvis blir mer automatisert, forteller klubbleder Oskar Løken.

Håvard Sæbø

I tillegg til fin design og god kjøleevne som gjør det trygt å bruke den til å oppbevare mat i, vektlegger Oyster at produktet er bærekraftig.

Alt kan demonteres og smeltes eller brukes om, og aluminium er et veldig anvendelig materiale.

– I tillegg kan alle deler som går i stykker byttes ut, sier fabrikksjefen. Så de går ikke for bruk og kast.

Litt luksus

For å lage en kjøleboks, er det om lag ti ulike arbeidsoperasjoner. Mye er manuelt håndarbeid, selv om utstyret på fabrikken gradvis blir bedre og mer avansert.

Nå er det for eksempel en robot som står for flere av lime-jobbene som kreves for å få montere de ulike delene sammen.

Etter et drøyt halvår med drift, er de nå oppe i en produksjon på 70 bokser om dagen. Planene er å øke, og dermed også gå fra ett til to skift.

Boksen er ifølge de ansatte på Oyster mye bedre – og litt dyrere – enn det konkurrentene tilbyr.

Derfor er det ekstra viktig at alt ser presentabelt ut når kunden mottar boksen. Ingenting overlates til tilfeldighetene i sluttkontroll og pakking. En kjøleboks fra Oyster skal rett og slett ose litt av luksus – i tillegg til å holde ølen kald på fisketuren.

Les mer: «Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Oyster Thermal AS

• Nystartet kjøleboksfabrikk på Raufoss

• 17,8 årsverk i fabrikken på Raufoss, 4 årsverk på utvikling, salg og marked

• Norskeid

• Retter seg mot det amerikanske markedet, men selger også til norske kunder gjennom nettbutikken sin

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Oyster Thermal AS

• Nystartet kjøleboksfabrikk på Raufoss

• 17,8 årsverk i fabrikken på Raufoss, 4 årsverk på utvikling, salg og marked

• Norskeid

• Retter seg mot det amerikanske markedet, men selger også til norske kunder gjennom nettbutikken sin