JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I SPEILET: Frå venstre: Restaurantsjef Henrik Dahl Jahnsen, kokk Bjørn Sivertsen, vertinne Linn Kristin Pettersen.

I SPEILET: Frå venstre: Restaurantsjef Henrik Dahl Jahnsen, kokk Bjørn Sivertsen, vertinne Linn Kristin Pettersen.

Håvard Sæbø

Britannia Hotell i Trondheim:

Denne restauranten lagar Michelin-mat med tariffavtale

Kan ein lage mat som får folk til å reise over landegrenser, samtidig som ein har ordna arbeidsforhold? Ja, meiner Speilsalen-tilsette.

tormod@lomedia.no

ETTER AT MAGASINET FOR FAGORGANISERTE BESØKTE HOTELLET, ER DEI TILSETTE PERMITTERT I SAMBAND MED KORONA-KRISA.

TRONDHEIM: Resepsjonen er full av italiensk marmor, vakre treutskjeringar og detaljar i gull. Magasinet sine utsende kjenner at vi ikkje har kledd oss riktig til besøket.

To veker tidlegare har jubelen stått i taket på luksushotellet Britannia. Etter berre ti månader i drift har hotellets restaurant Speilsalen fått ei Michelin-stjerne.

11 andre restaurantar i Norge har også denne prestisjetunge stjerna. Men det er noko unikt med Speilsalen. Dei har nemleg tariffavtale.

Saka fortset under bildet.

MILLIARDOPPUSSING: Prisen på oppussinga av Britannia var på over ein milliard kroner. Hotellet er eigd av Rema 1000-riking Odd Reitan.

MILLIARDOPPUSSING: Prisen på oppussinga av Britannia var på over ein milliard kroner. Hotellet er eigd av Rema 1000-riking Odd Reitan.

Håvard Sæbø

Norsk lønn

– Vi hadde lyst til å vise at vi kunne lage denne typen restaurant med norsk lønn, god personalpolitikk og sunn drift, seier restaurant-sjef Henrik Dahl Jahnsen.

Restaurant har dei laga. Den er som ein sal i eit europeisk palass, med engelsk landskapstapet og ei staseleg lysekrone frå 1890. På matfronten er dei derimot meir heimlege.

– Vi lagar nordisk mat på vår eigen måte. Vi har for eksempel ein rett med vaffel, seier Jahnsen.

Slapp av

Krabba som blir servert i potetlomper, er ein favoritt blant gjestane. Den skal etast med hendene.

Saka fortset under bildet.

KRABBE I LOMPE: Kan dette stemme? Mange blir kanskje overraska over at fleire av Michelin-rettane skal etast med hendene.

KRABBE I LOMPE: Kan dette stemme? Mange blir kanskje overraska over at fleire av Michelin-rettane skal etast med hendene.

Britannia Hotel

– Det er viktig at det ikkje er så stivt. Serveringa skal vere avslappa, som ein motsetnad til rommet, seier Jahnsen.

– Og det er lettare å få til når dei tilsette trivest på jobb, legg han til.

Ein må vere motivert for å jobbe på Speilsalen. Det er lange dagar for dei tolv kokkane og seks tilsette ute i salen. Kvar dag jobbar dei for å gjere jobben best mogleg.

Laginnsats

– Eg har blitt litt meir stolt over å jobbe her. Vi har jobba for den som eit lag, seier kokk Bjørn Sivertsen om Michelin-stjerna.

Saka fortset under bildet.

ORGANISERT KOKK: Fellesforbundet-medlem Bjørn Sivertsen jobba ti år i bransjen som uorganisert, men fann ut at han trong tryggleiken som ein medlemskap gir.

ORGANISERT KOKK: Fellesforbundet-medlem Bjørn Sivertsen jobba ti år i bransjen som uorganisert, men fann ut at han trong tryggleiken som ein medlemskap gir.

Håvard Sæbø

Britannia stod for festmåltidet då den nordiske Michelin-guiden vart lansert i trønderhovudstaden i februar. Byen har no tre restaurantar med stjerne.

Den er eit kvalitetsstempel som får gjestane til å strøyme til. Sju hundre reservasjonar rann inn den første timen etter utdelinga.

Saka fortset under bildet.

KVALITETSSTEMPEL: Nei, det er ikkje arbeidsmiljølova, men den nordiske Michelin-guiden. På Speilsalen bryr dei seg om begge delar.

KVALITETSSTEMPEL: Nei, det er ikkje arbeidsmiljølova, men den nordiske Michelin-guiden. På Speilsalen bryr dei seg om begge delar.

Håvard Sæbø

Ikkje dyrt

Vil du besøke Speilsalen, må du vere førebudd på å legge igjen to-tre tusenlappar for ein seks-rettar med vin til maten. Kan vanlege folk dra på ein sånn restaurant?

– Ja. Det er ikkje dyrt i forhold til arbeidet som ligg bak, kvaliteten og opplevinga, slår Henrik Dahl Jahnsen fast.

Britannia Hotel AS

Opna først dørene i 1870. I dag eigd av Reitangruppen AS.

Opna på nytt etter ei tre år lang oppussing i fjor.

Ligg midt i Trondheim sentrum.

Har 255 rom, fire restaurantar og to barar.

Har 328 tilsette. 18 av dei jobbar i Speilsalen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss