JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona-krisen:

Det er stor mangel på arbeidskraft i byggebransjen. Fagforeningene har to svar på problemet

Et av svarene er at entreprenører kan leie arbeidskraft hos hverandre.
Leder i Rørleggernes fagforening mener at byggeplasser ikke trenger å stoppe opp hvis entreprenørene leier inn arbeidskraft fra hverandre.

Leder i Rørleggernes fagforening mener at byggeplasser ikke trenger å stoppe opp hvis entreprenørene leier inn arbeidskraft fra hverandre.

Erlend Angelo

torgny@lomedia.no

Det er stor mangel på arbeidskraft innen visse deler av byggebransjen. Mens Norge opplever rekordarbeidsløshet med opp mot 300.000 arbeidssøkere, opplever byggfagforeningene i Oslo utvidet bruk av overtid og stor mangel på arbeidskraft innen enkelte fag.

For få på jobb

«Hvis byggebransjen går på lavgir, skyldes det at det er for få folk på jobb, ikke for mange», heter det i en felles uttalelse fra Rørleggernes fagforening og Oslo bygningsarbeiderforening.

– Våre undersøkelser viser at mellom 20 og 25 prosent av de ansatte på byggeplassene er pendlere, mange av dem utenlandske arbeidere ansatt i bemanningsbyråer, sier Joachim Espe, leder i Rørleggernes fagforening til Magasinet for fagorganiserte.

p

«Entreprenørene og produksjonsbedriftene har tidligere kunnet lene seg tungt på bemanningsbransjen, men nå er ikke den lenger i stand til å forsyne bransjen med den nødvendige arbeidskrafta. Mange av de ansatte i bemanningsbyråene har reist hjem for ikke å bli sittende koronafast i et fremmed land», heter det i uttalelsen.

To svar

Fagforeningene har to svar på dette. Det ene er et krav til bedriftene om snarest å inngå avtale om utleie mellom de ulike firmaene i byggebransjen. Dette har vært en ordning som entreprenørene i Oslo har hatt i mange år.

– Nå er det på tide å ta den i aktivt bruk, sier Espe. Han etterlyser vilje hos bedriftene til å gjennomføre dette.

p

– Bedriftene har hatt denne muligheten i mange år, men har vist uvilje mot å bruke den. De kunne ha gjort det etter finanskrisa også, men da valgte de i stedet å bruke bemanningsbyråer og lot dem bygge seg opp, forklarer rørlegger-lederen.

Egen formulering

Det er få formelle hindre mot å leie ut arbeidskraft mellom produksjonsbedrifter. Da Stortinget vedtok å liberalisere utleie av arbeidskraft, ble det egne formuleringer i arbeidsmiljøloven som gjør leie av arbeidskraft mellom produksjonsbedrifter enklere enn å leie inn fra bemanningsforetak.

Men fagforeningene mener også at Nav bør gi folk som er permittert i andre bransjer, jobb i byggebransjen i stedet for å gå på dagpenger.

p

«Ingen tjener på at noen går arbeidsløse mens det er ledig jobb andre steder. Noen kan uten større problemer ta seg arbeid i byggebransjen, innleide fra bemanningsbyråer er jo i stor grad ufaglærte, og det er også bruk for folk i helsevesenet, i landbruket og i vareforsyningen», heter det i uttalelsen.

Rørleggernes fagforening og Oslo bygningsarbeiderforening er snart samme fagforening. De har vedtatt å slå seg sammen, men på grunn av korona-situasjonen er det siste skrittet utsatt.

Krisepakke i Stortinget

Denne saken kommer også opp i Stortinget. I forbindelse med at Stortinget tirsdag, skal behandle den siste krisepakka, har Rødt-leder Bjørnar Moxnes fremmet et forslag som kan være med på å løse mangelen på arbeidskraft i bygg- og anleggssektoren og i landbruket:

«Stortinget ber regjeringen i samarbeid med partene i arbeidslivet legge til rette for og ta aktivt i bruk forpliktende avtaler om lån av arbeidskraft mellom bedriftene, tilsvarende ordningen med arbeidsleie mellom entreprenører i Oslo, og ordninger som gjør at permitterte kan bidra i andre

sektorer med arbeidskraftmangel.»

– Vi kommer med dette forslaget for å få sparket i gang bedriftene, og vi håper at vi får flertall på Stortinget for et slikt forslag, sier Moxnes.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse