Korona:
En vanlig ansatt taper 7.200 kroner på regjeringas nye regler for permittering
Arbeidere som permitteres taper stort på regjeringens nye regler.
Finansminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg har endret reglene for lønnspliktt under permittering. Det blir mindre utgifter for arbeidsgiverne, og mindre penger til de som blir permittert.
Helge Rønning Birkelund
torgny@lomedia.no
Oppdatering 16.03: Regjeringen la i dag frem ny krisepakke for permitterte.
Regjeringa endrer reglene for dagpenger under permittering.
De nye reglene skyver mye av regninga over på arbeiderne
Et av de viktigste tiltakene for å lette situasjonen for utsatte bedrifter er å redusere arbeidsgiverens lønnsplikt fra 15 til to dager.
Når arbeidsgiveren har lønnsplikt får den ansatte full lønn. Etter arbeidsgiver-perioden overtar staten, og da er det bare 62,4 prosent lønn
Tidligere fikk altså arbeiderne full lønn de første 15 dagene. Regjeringen foreslår altså at arbeiderne bare skal få full lønn de første to dagene, deretter bare 62,4 prosent lønn.
Det betyr 7.200 kroner tapt for en med 500.000 i årslønn, som tilsvarer gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.
Koronaviruset: Hva skjer med lønnsoppgjøret? Hør mer her:
pod 3||
Abonner på Rørsla der du hører på podkaster!
Kostnadene veltes over
Regjeringen er klar over at dette betyr mindre penger til arbeidstakerne.
I proposisjonen som regjeringa la fram i dag heter det: «Redusert lønnsplikt gir dermed en overvelting av kostnader fra bedriftene til både staten og arbeidstakerne. I en situasjon med stort inntektsbortfall for bedriften, er det rimelig at belastningen deles. For å redusere belastningen på arbeidstakerne foreslås det å fjerne ventetiden for den permitterte.»
Taper 7.200 kroner
Dette er regnestykket for hvor mye en med gjennomsnittlig industriarbeiderlønn taper:
• En industriarbeider tjener i gjennomsnitt 496.400 kroner i året.
• Lønn i 13 dager utgjør da 26 500 kroner. Hvis hun bare får dagpenger i disse 13 dagene blir inntektene på 16 500 kroner. Det vil si et inntektsbortfall på 10 000 kroner. Skatten er ikke regnet med.
• Regjeringen har fjernet opptjening av feriepenger på dagpengene. Feriepenger utgjør 10,2 prosent, og 12 prosent for arbeidstakere over 60 år.
• De permitterte arbeiderne får ei innsparing ved at de slipper tre ventedager mellom arbeidsgiver-perioden og til de går over på dagpenger fra Nav. Denne innsparingen er på 3.840 kroner.
Da blir det samlete tapet på om lag 7.200 kroner.
Svært urimelig
– Regjeringen velter regningen over på arbeidstakerne. Det er helt uakseptabelt. Jeg forventer at dette blir et sentralt tema i Stortinget nå, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
– Regjeringens reduksjon i arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering fra 15 til to dager betyr et betydelig inntektstap for mange.
LO-lederen slår fast at det er svært urimelig at arbeidstakerne skal ta denne regningen.
Utrygghet
– De mister nesten 40 prosent av inntekten. LO går mot en slik urimelig byrdefordeling. I en tid med stor usikkerhet og uro, føler også svært mange nå utrygghet for egen inntekt, hus og hjem. Det er dette det handler om, understreker Gabrielsen.
– Det er en forskjell mellom å jobbe hjemmefra med full lønn og oppleve at nesten 40 prosent av inntekten din faller bort nesten over natten. Det er en sosial dimensjon i dette som vi ikke skal undervurdere, slår LO-lederen fast.
Rødt kritisk
– Regjeringa velter regninga over på arbeidstakerne. Rødt støtter tiltak for å unngå konkurser, men vi må også unngå økonomisk ruin for mennesker. Regjeringa går nå inn for tiltak som kutter regninga for bedriftseierne. Det trengs også en krisepakke for arbeidsfolk, sier leder i Rødt Bjørnar Moxnes i en pressemelding.
– Det er bra regjeringa opphever de tre ventedagene mellom permittering og dagpenger. De kutter også antall dager med lønnsplikt for bedriftene, men dette gjør at folk går ned til 62 prosent av lønn etter å ha vært permittert i bare to dager. De med lave lønninger rammes hardest, og mange som nå står uten jobb og oppdrag faller utenfor permitteringsordningene, advarer Moxnes.
Må fordeles rettferdig
SV-leder Audun Lysbakken sier i en pressemelding at regjeringa har SVs fulle støtte i de drastiske tiltakene som settes inn mot viruset, men krisepakken må bli mer kraftfull og sosial.
– Arbeidsfolk skal ikke betale prisen for krisen. Byrdene må fordeles rettferdig, det er mangel på dugnadsånd å ikke stille mer opp for lavtlønte arbeidsfolk. Forslaget til endringer i permitteringsreglene er altfor dårlig, sier Lysbakken og peker på at renholdere, helsepersonell, transportarbeidere og andre som står i første rekke i kampen mot smitten er heltene nå.
– Vi må sørge for at det er mange nok av dem. Kommunene må få en garanti for at de vil få dekket utgiftene med å holde denne responsen i gang, oppfordrer Lysbakken.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.