JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krise i byggebransjen

Fagforeningsleder ber stat og kommuner få fart på nye prosjekter: – Det er nå vi trenger arbeid

Frykten er at bransjen tømmes for fagfolk.
Bygningsarbeidere er skuffet over stillstanden i offentlige byggeprosjekter (Illustrasjonsfoto)

Bygningsarbeidere er skuffet over stillstanden i offentlige byggeprosjekter (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

eline@lomedia.no

Faresignalene i byggebransjen er mange for tiden. Det er så å si stillstand i igangsetting av nye boliger, og ordrebøkene hos entreprenørene tynnes viser tall fra Boligprodusentene.

Antallet konkurser øker, og permitteringsvarslene florerer.

Nå frykter Jorge Dahl, fagforeningsleder for bygningsarbeiderne i Bergen og omegn, at bransjen kan bli sterkt skadelidende på sikt.

– Vi merker at vi får mange spørsmål fra medlemmer om vilkår knytta til å jobbe utenbys, de er på leting etter arbeid. Selv om vi ikke har noe medlemsras, ser vi tydelig at det er labre tider for bransjen. Den første indikasjonen på at det er lite arbeid, er at det blir færre innleide. Videre ser vi at mange uorganiserte bedrifter kvitter seg med folk. Konkurser og permittering ser vi flere eksempler på, og har hendene fulle med å prøve å hjelpe medlemmene våre.

Jorge Dahl frykter en rasering av kompetanse i byggebransjen dersom arbeidet uteblir. Han ber offentlig sektor ta ansvar for å holde aktiviteten i gang.

Jorge Dahl frykter en rasering av kompetanse i byggebransjen dersom arbeidet uteblir. Han ber offentlig sektor ta ansvar for å holde aktiviteten i gang.

Torgny Hasås

Hold hjulene i gang

I nedgangstider bør offentlig sektor ta ansvar for å holde aktiviteten oppe, mener Dahl.

Han peker på at dette gjelder både stat, fylke og kommune.

– Det offentlige er en kjempeviktig byggherre, så det er svært bekymringsfullt når også disse aktørene legger prosjekter på is.

Dahl bruker Griegakademiet i Bergen som eksempel, universitetets institutt for musikk som per i dag holder til i eldgamle og uegnede lokaler. Her er planene klare for et nytt bygg.

Alt er prosjektert – men ingen penger ble bevilget over statsbudsjettet. Dermed er det bare å vente med å sette i gang.

– Det er nå bransjen trenger arbeid. For det offentlige er det dessuten en vinn-vinn-situasjon. Når det går litt treigt i byggemarkedet, er det lettere å få gjort unna nødvendige prosjekter.

Dahl peker på at det er mange storslåtte planer for utbygging av nye bydeler på Dokken ved Puddefjorden og ved Bystasjonen, samt selvfølgelig Bybanen. Men bremsene er satt på.

Krise i byggebransjen: Rødt foreslår lengre permitteringer

Langsiktige problemer

Frykten er at konsekvensene vil bli omfattende, også ut over de akutte problemene ved at folk mister jobben.

– Når aktiviteten tas ned, går det ut over lærlingene som sliter med å få læreplass. Mangelen på fagfolk vil bare forverre seg, sier Dahl. Han mener at det offentlig bør ta ansvar for sysselsetting og samtidig sørge for å få gjort nødvendig byggearbeid når det er ledig kapasitet.

Derfor hadde han forventet at både stat, fylke og kommune trappet opp byggingen, og ikke ned.

– Å rive ned gode fagmiljøer er fort gjort. Det er ikke like enkelt å bygge dem opp igjen. Vi i Unionen fagforening frykter at når markedet en gang tar seg opp igjen, er det duket for et råkjør mot arbeidskraften og påfølgende arbeidslivskriminalitet, advarer Jorge Dahl.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse