JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet er i streik i hotell, restaurant og reiseliv – kantiner!

Hvorfor skal ikke hotell- og restaurantarbeidere få sin uttelling i gode tider og vise moderasjon i dårlige tider?
Hotell- og restaurantarbeidere må være en del av det øvrige næringslivet, skriver Tore Skjelstadaune, leder av Fellesforbundet avd 10, hotell og restaurant.

Hotell- og restaurantarbeidere må være en del av det øvrige næringslivet, skriver Tore Skjelstadaune, leder av Fellesforbundet avd 10, hotell og restaurant.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Det er et faktum, Fellesforbundet er i en landsomfattende streik innen Hotell, restautant og reiseliv, samt kantiner.

Vi registrerer at de aller fleste støtter opp om streiken, og har stor forståelse for våre medlemmers dårlige lønns- og arbeidsvilkår, og grunnlaget Fellesforbundet har gått til streik på. Men som avdelingsledere i Fellesforbundets avdelinger som organiserer medlemmer i hotell, restaurant og reiseliv (HRR) ser vi også en del kommentarer i aviser, sosiale medier mm som stiller seg uforstående til hvorfor det er så mange streiker i denne bransjen og enkelte sure kommentarer som: «nå streiker de igjen»

Den 17. april i 1996, gikk daværende Hotell- og Restaurantarbeider Forbundet under forbundsleder Svein Fjæstads ledelse, ut i streik. Hotell- og restaurantansatte hadde da ikke vært i konflikt på 58 år. I 2002 kom den, lange, tunge streiken i hotell- og restaurantbransjen. NHO Reiseliv ville ikke i møtekomme kronekrav, lavlønnstillegg, og bedre tillegg for kvelds- og helgearbeid. Streiken varte i fem uker og medlemmene og forbundet sto løpet ut, og NHO Reiseliv og HRAF kom til enighet 17. mai, kl.05.00.

I 2004 ville ikke NHO Reiseliv gi det som alle andre næringer og forbund hadde fått over bordet. Etter nesten 28 timer i tvungen mekling gikk HRAF i streik på Landforpleiningsavtalen. En ny storstreik i hotell- og restaurantbransjen ble avverget i siste sekund.

Vi leser 2016, og Fellesforbundet er i ny streik i hotell- og restaurantbransjen, sin første for denne yrkesgruppen etter at HRAF gikk inn i Fellesforbundet i 2007. De ansatte har sakket akterut i mange år og har nå en gjennomsnittslønn på 357.000 kroner (dette er innbefattet mellomledere o.l.også) mot industriens gjennomsnittslønn som er 516.000 kroner, varehandelen har gjennomsnittslønn på 454.900 kroner viser tall fra SSB fra i mars 2016.

Altså sitter våre medlemmer nederst ved bordet! Fire store kjeder dominerer bransjen, Choice Hotels, Thon Hotels, Scandic Hotels og Radisson SAS Hotels.

Hotellkongene Petter Stordalen, Olav Thon, Christian Ringnes, den mektige Scandic-kjeden og Radisson-hotellene melder alle i 2015 om store overskudd, og det er de som styrer markedet i bransjen. Totalt.

Petter Stordalen, stor i kjeften som han alltid er, gir nærmest uttrykk for at de ansatte trives så godt i Choice-kjeden, at de er heldige som får jobbe i denne fantastiske kjeden som tar større og større del av markedet, sammen med Scandic. Lønn snakker han han aldri om, hvem som skapte formuen hans, snakker han aldri om – de, som jobbet det frem, servitører, kokker, værelsebetjenter, resepsjonsarbeidere, booking – de skal ikke ha en del av verdiskapningen: Det samme gjelder alle «lederene!» som ikke er reelle ledere, men som arbeider døgnet rundt, og er «unntatt» fra Arbeidsmiljølovens bestemmelser om overtid. De ikke får overtid, tillegg for røde dager osv, og jobber 200 timer i måneden minst. Det utgjør pr. 200 timer i måneden, kr.10,- flatt per time. For en skam! Og de finner seg i det.

Så neste gang noen lurer på hvorfor vi streiker, tenk litt over hvorfor hotell- og restaurantarbeidere ikke skal være en del av resten av næringslivet og den norske modellen, få sin uttelling i gode tider og vise moderasjon i dårlige tider. Vi krever lokal forhandlingsrett og lavlønnstillegg NÅ.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse