JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet med pengestøtte til Rødt:

Fellesforbundet gir 2,4 millioner i partistøtte før valget. Krangelen sto om 105.000 kroner til Rødt

Målet er å skifte ut Solberg-regjeringen til høsten, sier forbundsleder Jørn Eggum. Men det var ikke full enighet i representantskapet om Rødt fortjente Fellesforbundets støtte.
STOLT: Vi i fagbevegelen bør være stolte over bidraget til å få på plass en ny regjering, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

STOLT: Vi i fagbevegelen bør være stolte over bidraget til å få på plass en ny regjering, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

eline@lomedia.no

Etter marsjordre fra siste landsmøte har Fellesforbundet som en av sine viktigste saker i år å få på plass en rødgrønn regjering etter høstens stortingsvalg.

Da forbundet i går skulle vedta sin solide pengestøtte til partiene, ble det imidlertid bråk om partiet Rødt skulle få en bit av kaka.

Ser lyst på et skifte

– Åtte års ørkenvandring er snart over, 189 dager før valget er folk lei av Erna Solbergs regjering. Det ser bra ut for et skifte nå, men vi kan ikke være sikre, sa forbundsleder Jørn Eggum. Han pekte på at fagbevegelsens demokratiske medlemsorganisasjoner er nødt til å utgjøre motvekten til høyresidas rike onkler.

Sammen med et enstemmig forbundsstyre hadde han foreslått for representantskapet som møttes i dag, å bevilge til sammen 2,4 millioner kroner til partiene etter denne fordelingen:

• Arbeiderpartiet 1.895.000 kroner

• Sosialistisk Venstreparti 265.000 kroner

• Senterpartiet 135.000 kroner

• Rødt 105.000 kroner

Fellesforbundet har aldri tidligere bevilget penger til Rødt i en stortingsvalgkamp.

Les også: To fra Fellesforbundet valgt inn i sentralstyret i Rødt

Havvind og revolusjon

Og det var akkurat denne delen av bevilgningen som satte fyr i debatten. Sigurd Myrvoll fra Nordland tordnet mot å gi penger til et parti han mener åpent sier de ikke akter å delta i noen regjering, og som har sekstimersdagen høyt på dagsordenen. Han fikk støtte fra Roar Abrahamsen, som leder forbundets største avdeling, avdeling 5 i Bergen.

– Opprinnelig støttet jeg å gi penger til Rødt, selv om det satt langt inne. Etter partiets landsmøte i helga har jeg snudd, sa Abrahamsen. Han begrunnet dette med Rødts vedtak om å si nei til havvind og surret rundt hva partiet egentlig mener om frontfagsmodellen. Lengst blant kritikerne var det imidlertid Svein Erik Veie fra Skogn som gikk.

– Dersom dette vedtas vil Ap sakte, men sikkert dras til venstre. Husk at Rødt har programfesta at de vil ha en «demokratisk revolusjon». Deres oljepolitikk og nei til havvind vil føre til rasering av arbeidsplasser og av hele velferdsstaten, sa Veie. Han mente det eneste partiet som egentlig fortjente penger fra Fellesforbundet var Arbeiderpartiet.

NEI TIL RØDT: Partiet vil dra samfunnet i en helt annen retning, bort fra de sosialdemokratiske verdiene, sa klubbleder Svein Erik Veie på Norske Skog i Skogn.

NEI TIL RØDT: Partiet vil dra samfunnet i en helt annen retning, bort fra de sosialdemokratiske verdiene, sa klubbleder Svein Erik Veie på Norske Skog i Skogn.

Erlend Angelo

Se lista: Dette var de viktigste vedtakene på Rødts landsmøte

Bare 9 stemte imot

Trass i at Rødt-motstanderne gikk høyt på banen, endte det med et solid flertall for den innstillingen som ga partiet 105.000 kroner. Bare 9 ville skrote Rødt-bevilgning, da det kom til votering.

– Det var da et voldsomt engasjement fra sluggere i «partti» her. Men dette vil være en helt håpløs start på en valgkamp dersom målet er å få til et regjeringsskifte, sa Atle Tranøy fra Stord.

Han mente fagbevegelsens oppgave må være å alliere seg med krefter i de aktuelle partiene som støtter medlemmenes interesser, og at det var feil å hevde at Rødt vil rasere industrien.

Mye lest: Kim Tomas har en av Norges dårligst betalte jobber: – Lønna gjør noe med stoltheten vår

Flertallet argumenterte for at det er saker en kan være uenig om i alle partier, og at det ikke kan være noen forutsetning for å gi støtte at alle standpunkter samsvarer med ens egne.

– I en ønskesituasjon kunne vi kanskje lent oss kun på Arbeiderpartiet, men slik ser ikke virkeligheten ut. Vi er avhengig av en brei koalisjon, påpekte Steffen Høiland fra Nord-Rogaland.

Kristin Mulleng Sezer fra Oslo grafisk manet forsamlingen til å huske at det ikke er i denne debatten kampen skal stå.

– Vi skal få kasta regjeringa, og da kan vi ikke holde på med denne kranglinga.

ADVARTE: Krangling er siste sort nå som valgkampen er i gang, påpekte Kristin Mulleng Sezer.

ADVARTE: Krangling er siste sort nå som valgkampen er i gang, påpekte Kristin Mulleng Sezer.

Håvard Sæbø

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse