JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Etter hard debatt tidligere i uka fikk ledelsen i Fellesforbundet i  dag landsmøtet med seg på et ja til at Norges forhold til EU fortsatt bør reguleres gjennom EØS-avtalen.

Etter hard debatt tidligere i uka fikk ledelsen i Fellesforbundet i dag landsmøtet med seg på et ja til at Norges forhold til EU fortsatt bør reguleres gjennom EØS-avtalen.

Erlend Angelo

Fellesforbundet sier ja til EØS

Men det ble ikke et ja uten vilkår.14.10.2015
11:35
14.10.2015 17:45

eline@lomedia.no

Fellesforbundets landsmøte sier enstemmig ja til å beholde EØS-avtalen. Dette var en av de mest omdiskuterte sakene på årets landsmøte, og det var knytta stor spenning til hva LOs største forbund i privat sektor ville mene om EØS, etter at en rekke avdelinger hadde fremmet forslag om at Norge bør si opp avtalen.

Etter fem dager med debatt og dragkamp valgte de som ønsket et nei til EØS å trekke forslaget sitt, ut fra en vurdering om at det ikke kom til å få flertall. Neisiden var også fornøyd med at det kom fram sterk kritikk av utviklingen i EU og at problemene med EØS kommer tydelig fram i forbundets nye politikk.

Det ble også kjempet for å få vedtatt en mulighet for at forbundet endrer holdning dersom dommen i den viktige verftssaken blir tatt til Efta-domstolen og ender med tap der. Verftsdommen i Høyesterett slår fast at de allmenngjorte reglene for reise, kost og losji samt et utenbystillegg på 20 prosent av lønna på norske verft er i tråd med EU-retten, men EØS' overåkingsorgan ESA er ikke enig og vurderer for tida om det skal bli sak i Efta-domstolen.

Sikkerhetsventil

Det var et mindretall i redaksjonskomiteen for arbeidsliv som forsøkte å få landsmøtet med på å åpne for det de kalte en «sikkerhetsventil» dersom utviklingen i arbeidslivet forverres. De foreslo at landsmøte skulle vedta at «dersom Norge taper disse sakene, kan ikke Fellesforbundet se seg tjent med at EØS-avtalen videreføres».

– Det er både fornuftig og nødvendig å ha et virkemiddel for å verne den norske modellen, å kunne jobbe for en annen tilknytning til EU om det skulle være nødvendig, mente Ståle Knoff Johansen, som tilhørte mindretallet. Han presiserte at dette ikke var et forslag om å si opp EØS-avtalen, men et ønske om å holde på muligheten for å jobbe for det.

– Vi vil ikke ha en selvmordsknapp, kontret Steinar Krogstad, nestleder i forbundet

– Taper vi noen saker i Efta-domstolen eller Arbeidsretten så må forbundet stå fritt til å vurdere vi skal gjøre.

Landsmøtet var delt nesten nøyaktig på midten da det kom til avstemning. De som ønsket å vedta formuleringen fra mindretallet tapte med tre stemmer.

Eggum: Tydelige signaler

Den nyvalgte lederen Jørn Eggum er ikke i tvil om at summen av vedtak rundt arbeidslivet og EØS viser at forbundet opplever å være i en tilspisset situasjon.

– Vi er hardt råket, det er lavkonjunktur og vi sliter både med arbeidsgiverne og styresmaktene. Nå har landsmøtet kommet med vedtak som er veldig tydelige signaler til våre politiske venner. Vi må få bukt med økningen av innleie, og en klarere forståelse av hva som er en ordentlig bedrift og en ordentlig tariffavtale.

I sin oppsummering til landsmøtet sa Eggum at dersom det er sånn at ILOs konvensjoner og allmengjøring er umulig å gjennomføre innenfor EØS, så har vi ikke noe der å gjøre.

Men den nye forbundslederen er fornøyd med at det ikke ble flertall for det han mener ville være en «selvmordsparagraf» knytta til om ESA tar verftssaken til Efta-domstolen, fordi det ville låst mulighetene for hvordan man skal ta tak i en slik situasjon.

– Men den jevne avstemningen er et klart signal ut om at arbeidslivet har tilspisset seg.

Forsterket kritikk

Selv om Fellesforbundet gikk samlet ut av landsmøtesalen med et vedtak om å beholde EØS, skjerpes tonen både i kritikken av utviklingen i EU og i norsk arbeidsliv. Det slås fast at de dominerende kreftene i EU står for en politikk på arbeidslivsfronten som strider med fagbevegelsens interesser. Landsmøtet vedtok også at Fellesforbundet skal jobbe for at norske myndigheter går imot begrensninger i retten til å bruke kollektive kampmidler, det kollektive forhandlingssystemet og retten til nasjonal lønnsdannelse.

– Tydelige signaler til ledelsen

En av de mest sentrale på nei-siden inder landsmøtet var Steffen Høiland, som også kom inn i forbundsstyret. Han sier at han ikke synes det er riktig å si at noen av sidene «tapte».

– Avstemningen om den siste formuleringen var så jevn (229-226) at den ga et tydelig signal til den nye forbundsledelsen. Og den nye forbundslederen ga like klar tilbakemelding fra talerstolen om at han hadde tatt signalet.

Høiland mener det er en sannhet med modifikasjoner at Fellesforbundet sier «enstemmig ja» til EØS.

– Det er veldig mange forbehold i uttalelsene. Og det har vært det viktigste for oss: Å peke på alle utfordringene EØS fører med seg, og problemene det kan medføre for forbundet. Og dette gir uttalelsene tydelig uttrykk for.

Solidaransvar og søksmålsrett

Landsmøtet ga også den nye ledelsen en del klare vedtak i arbeidslivspolitikken som nå skal følges opp.

Blant de viktigste tiltakene forbundet skal jobbe for nå er:

• Allmenngjøring av tariffavtaler må bli enklere. Det bør ikke være dokumentasjonskrav, og en del bestemmelser i tariffavtalene må kunne allmenngjøres dersom en av partene krever det.

• Ansettelse uten garantilønn, såkalt nullprosentkontrakt, kan ikke regnes som ansettelse, og dette må klargjøres i lovverket

• Skjerping av reglene for innleie. Det var foreslått at det skulle bli ulovlig med bemanningsbyråer, men dette fikk ikke flertall

• Utvide perioden for solidaransvar til seks måneder

* Få tilbake retten til kollektiv søksmålsrett

• Forbedre ordningen for regionale verneombud innenfor hotell og restaurant

• Begrense Arbeidstilsynets rett til å innvilge arbeidstidsordninger

• Forbud mot NUF (norsk utenlandskregistrert foretak) og gjeninnføring av revisjonsplikt i småselskaper.

Mer fra Fellesforbundets landsmøte:

1,5 million til flyktningkrisa

Ungdommene seiret

Eggum klappet inn som ny forbundsleder

Kosetime med Støre

Eriksson fridde - olg fikk nei

– AFP-tap er en skam for fagbevegelsen

600 krevde handling mot krisa i industrien

Regulere eller forby bemanningsbransjen?

Fellesforbundet i strupen på bemanningsselskapene

Tyngt skyts i EØS-saken

Innleie i byggebransjen øker fortsatt

Landsmøteglimt fra første døgn

Hytteproblemer på Fellesforbundets landsmøte

– VM er vår beste sjanse i Qatar

Stort trøkk på ungdomssaken

14.10.2015
11:35
14.10.2015 17:45Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»


Flere saker