JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjennomsnittsberegning av arbeidstid:

Fellesforbundet vil avskaffe «apartheid-lignende tendenser» i byggebransjen

– Se bare rundt dere her, så finner dere mange eksempler på det vi snakker om, var Steinar Krogstad budskap til arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.
Nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet.

Nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet.

Erlend Angelo

helge@lomedia.no

– Hos virksomhetene som har tariffavtale og som baserer seg på norske og skandinaviske arbeidstakere har det aldri vært noe tvil om at de får dekket reise, kost og losji når de jobber utenfor hjemstedet. Mens hos virksomheter som baserer seg på utenlandske arbeidstakere, blir de lokalt ansatte og må betale reise, kost og losji selv. Derfor mener vi at vi kan ha apartheid-lignende forhold på norske byggeplasser. De norske og skandinaviske har de gode betingelsene, de andre de dårlige. Når de andre i tillegg kan ha en driftstid på 54 timer i uka, uten at det koster noe ekstra, blir det også en konkurransevridning når de reelle lokale virksomhetene må operere med en driftstid med 37,5 timers uke, sier nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, til FriFagbevegelse.

Fellesforbundet-vedtak i Bergen kan vippe LOs syn på EØS-avtalen

Nasjonalmusset

Arbeids- og sosialkomiteen hadde mandag åpen høring om Arbeiderpartiets representantforslag om gjennomsnittsberegning av arbeidstid.

Hadia Tajik, Arild Grande, Lise Christoffersen og Leif Sande har foreslått at «Stortinget ber regjeringen fremme forslag om endringer i arbeidsmiljøloven som sikrer at adgang til gjennomsnittsberegning av arbeidstid innenfor allmenngjorte områder forbeholdes virksomheter som er bundet av landsomfattende tariffavtale med fagforening med innstillingsrett».

Overfor arbeids- og sosialkomiteen og under mandagens høring, brukte Fellesforbundets Steinar Krogstad Nasjonalmuseet som et eksempel.

– Det er en veldig stor jobb. Da er det vanlig at de bruker mobile ressurser fra anleggssiden. Da er det selvsagt at reise, kost og losji skal gjelde. De som driver med betong, for eksempel, bor jo over hele landet. Men setter de bort den samme jobben til et selskap med utenlandske arbeidere, er det plutselig lokalt ansatte. Dagens bestemmelser motvirker derfor bruk av og satsing på norske arbeidstakere, poengterer han.

Følg oss på Facebook!

Tre grunner

Fellesforbundet ikke bare støtter forslaget. Forslaget er også i tråd med vedtak fra forbundets landsmøte.

– Vi støtter forslaget av tre grunner, poengterer nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad overfor FriFagbevegelse.

– Det vil redusere muligheten for at adgangen til gjennomsnittsberegning av arbeidstiden benyttes samtidig med at allmenngjøringsforskriftenes bestemmelser om dekning av reise, kost og losji omgås. Forslaget vil redusere presset på normalarbeidsdagen i de aktuelle bransjene og vil styrke det organiserte arbeidslivet og tariffavtalenes betydning, mener Steinar Krogstad.

Forslaget er blitt en nødvendighet, mener Krogstad, etter EU-utvidelsen mot øst og trafikken med østeuropeiske arbeidere begynte å gå til Norge.

Ny praksis

Fellesforbundet har over tid registrert en praksis hvor arbeidsgivere, spesielt innen bygg og verft, benytter adgangen til gjennomsnittsberegning av arbeidstiden i arbeidsmiljøloven for «lokalt ansatte». Det skal bare brukes for de som betegnes som pendlere. Brukes det overfor såkalte lokalt ansatte, brukes gjennomsnittsberegning på feil grunnlag og vedtaket kan omgjøres.

Etter denne presiseringen dukket imidlertid begrepet «frivillig pendler» med «lokal ansettelse» stadig oftere opp, oppdaget Fellesforbundet. På denne måten omgås reglene.

For «frivillig pendlere» med «lokal ansettelse» bortfaller nemlig rettighetene til å få dekket reise, kost og losji (RKL) etter allmenngjøringsforskriftene som har slike bestemmelser.

Samtidig avtales det i mange tilfeller lokalt eller søkes Arbeidstilsynet om adgang til å gjennomsnittsberegne arbeidstiden med begrunnelse i at arbeidstakerne arbeider langt borte fra sitt hjemsted og hvor overnatting er nødvendig.

Et vanlig kjennetegn ved slike «lokale virksomheter» er at de aldri forsøker å rekruttere lokale arbeidstakere, samt at gjennomsnittsberegning av arbeidstiden er en del av arbeidsavtalen.

– Det er en paradoksal og ubalansert situasjon som gir arbeidsgiver maksimal fleksibilitet til lav kostnad. Da får arbeidstakerne i mange tilfeller verken reise, kost og losji etter allmenngjøringsforskriftenes bestemmelser selv om de er utsendte, eller overtidsbetalt selv om de er lokalt ansatte, sier Steinar Krogstad.

Fra 1. desember kan du kreve høyere lønn om du jobber i disse yrkene. Her er de nye minstelønningene

Konkurransevridning

– Konsekvensen er at «lokale virksomheter» med «frivillige pendlere» kan ha en driftstid på 54 timer i uka uten merkostnader. I konkurranse med virksomheter med lokalt ansatte i det lokale markedet med driftstid på 37, 5 eller 40 timer i uken. Denne situasjonen gir en svært skjev konkurransesituasjon, og betyr også at normalarbeidsdagen forvitrer, med de konsekvensene det har for arbeidstakernes helse, miljø og sikkerhet, legger han til.

Fellesforbundet kan ikke se at tidligere forarbeider til arbeidsmiljøloven om adgangen til gjennomsnittsberegning av arbeidstiden har vurdert skillet mellom pendling som skyldes at arbeidstakeren er utsendt på oppdrag av arbeidsgiver og/eller «frivillig pendling».

Heller ikke fra fagbevegelsens side har dette vært et stort tema. Årsaken er at adgangen til gjennomsnitts-beregning historisk sett har vært knyttet til at arbeidstakeren har vært sendt på oppdrag og at dekning av reise, kost og losji ikke har vært til diskusjon. Det er først etter EUs østutvidelse og med økende lavlønnskonkurranse at dette har blitt en aktuell problemstilling.

Arbeidsgiverne uenige

Verken NHO, Byggenæringens Landsforbund eller Hovedorganisasjonen Virke ser de samme problemene som Fellesforbundet og Arbeiderpartiet, SV og Rødt.

NHO mener en slik endring vil hindre arbeidstidsordninger som er nødvendige og ønskede av begge parter på den enkelte bedrift. Forslaget kan føre til mer midlertidig ansettelse, innleie og permittering. Systemet i norsk arbeidsliv, er innrettet mot gode, lokale løsninger og tilpasset bedriftens og arbeidstakernes behov, mener NHO.

– NHO kan ikke se at hverken HMS-hensyn, eller hensyn til utenlandske arbeidstakeres arbeidsvilkår forbedres ved forslaget. HMS-hensyn kan derimot være grunn til gjennomsnittsberegning. Blant annet i skips- og verftsindustrien benyttes underentreprenører som ikke er tariffbundet, og det er da av HMS-hensyn en klar fordel om alle på samme arbeidsplass har samme arbeidstid, noe som blir umulig med Aps forslag, hevder NHO i sitt notat til arbeids- og sosialkomiteen.

På ny blir KrF en joker når forslaget kommer til behandling i Stortinget, etter at komiteen har levert sin innstilling 15. januar.

Ser man ut fra arbeidslivssakene som ble vedtatt i høst, led regjeringen stort nederlag på tilsvarende saker. Derfor kan regjeringsforhandlingene få store konsekvenser for behandlingen av denne saken.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse