EØS-avtalen:
Fellesforbundet-vedtak i Bergen kan vippe LOs syn på EØS-avtalen
Mange er overrasket over at kjerna av EØS-tilhengere i Fellesforbundet har snudd i EØS-spørsmålet.
Neste år har Fellesfrobundet landsmøte. Etter vedtaket i Bergen torsdag, kan mye tyde på at det blir et stort flertall mot norsk medlemskap i EØS på landsmøtet. Her fra en avstemning på Fellesforbundets landsmøte 2011.
Håvard Sæbø
torgny@lomedia.no
Avdeling 5 i Fellesforbundet har snudd i EØS-spørsmålet. I det minste har styret i avdelingen, som har vært kjent som de varmeste forsvarerne av avtalen, endret syn.
Om et år har Fellesforbundet landsmøte, da kommer EØS-spørsmålet opp. Kan vedtaket i avdeling 5 endre forbundet syn på EØS-avtalen, og det igjen føre til at LO på kongressen i 2021 krever at Norge sier opp avtalen som knytter oss til EU?
• – Si opp EØS-avtalen, krever Fellesforbundets største avdeling
– Naturlig konsekvens
– Jeg ser dette vedtaket som en naturlig konsekvens av avdeling 5s engasjement i spørsmålet om reise, kost og losji, sier Jan Olav Andersen leder i El og IT Forbundet.
Han tror at den nye holdningen til EØS-spørsmålet som Fellesforbundets største avdeling viser fram kan vippe flertallet i Fellesforbundet.
– Det var et ganske knapt flertall for EØS på Fellesforbundets forrige landsmøte. Da var det nettopp Fellesforbundets avdeling 5 som var ivrigst for EØS-avtalen. Hvis hordalandsavdelingen står på det nye vedtaket, ser det ut til at flertallet på landsmøte kan snu, sier Jan Olav Andersen.
Andersen har markert seg som en av de mest markante EØS-motstander blant LOs forbundsledere.
– Hvis Fellesforbundet snur, vil hele bildet i LO snus på hodet, mener Andersen. På LO-kongressen i fjor var det veldig mange av Fellesforbundets delegater som dro i land vedtaket som kongressen fattet, ved å legge alle industriarbeidsplassene på Vestlandet i potten.
(Saken fortsetter under bildet.)
HELE LO KAN SNU: – Hvis Fellesforbundet snur, vil hele bildet i LO snus på hodet, mener forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet.
Ole Palmstrøm
– Arbeidsgiveren må snu
Leder i Industri Energi, Frode Alfheim, har et nesten enstemmig «ja til EØS»-vedtak fra sitt eget forbund. Han retter pekefingeren mot arbeidsgiverne.
– Dette bør arbeidsgiverne ta inn over seg. Saken om reise, kost og losji har vært behandlet på en utrolig klønete måte, sier Alfheim.
Avdeling 5s begrunnelse for å skrote EØS-avtalen er at Tariffnemnda har latt Eftas overvåkingsorgan (ESA), overstyre Verkstedoverenskomstens bestemmelser om reise, kost og losji.
– Vi er avhengig av EØS-avtalen. Hvis den forsvinner vil arbeidsplasser stå i fare, sier Alfheim som har stor forståelse for reaksjonen fra avdeling 5s leder, Roar Abrahamsen.
• EØS-press svekker vilkårene for utenlandske arbeidere som jobber i Norge
Titusenvis av arbeidsplasser
Det har ikke Finn Langeland, kommunikasjonsdirektøren i Norsk Industri.
– Hvis en setter EØS-avtalen i spill, så setter en titusenvis av arbeidsplasser i fare. Det er svært alvorlig for eksportindustrien, sier han.
– Men mye av bakgrunnen for vedtaket er kritikk av hvordan Norsk Industri har håndtert reise, kost og losji-spørsmålet.
– Den kritikken faller på sin egen urimelighet. Vi har forholdt oss til det som er regelverket. Det at vi får en dom i vår favør kan ikke brukes imot oss. Det er med på å styrke arbeidsplassene i Norge at den dommen ender opp som den gjør, sier Langeland.
Overraskende
– Det var overraskende, men det er en smule forhasta å trekke konklusjonen om at et vedtak i styret i avdeling 5 kommer til å snu flertallet i Fellesforbundet. Men det er selvsagt interessant at de har endret standpunkt, sier konserntillitsvalgt i Aker, fagforeningsleder og forbundsstyremedlem i Fellesforbundet, Atle Tranøy.
– Hvis avdeling 5 holder på vedtaket fram til Fellesforbundets landsmøte i oktober neste år, vil det rydde veien for at Fellesforbundet vil kreve at Norge melder seg ut av EØS, sier Boye Ullmann, faglig leder i Nei til EU og mangeårig tillitsvalgt og ansatt i Fellesforbundet.
• «Det aller viktigste redskapet i kampen mot sosial dumping er klart svekka»
– Få argumenter igjen
Ullmann mener at det ikke er noen andre i Fellesforbundet som har hatt en så klar og tydelig stemme for norsk tilslutning til EØS-avtalen, og kan kjøre et tilsvarende løp som det avdeling 5 har gjort.
– Dette viser at leder i avdeling 5, Roar Abrahamsen, har integritet når han snur i dette spørsmålet, sier Ullmann.
– Hvilken innflytelse vil dette ha på LO-kongressen i 2021?
– Allerede på kongressen i 2013 hadde det blitt nei til EØS, hvis det ikke hadde vært for at en kunne vise fram resultater i verftssaken og allmenngjøring av reise, kost og losji. Det samme skjedde på kongressen i 2017. Når dette er borte, er det få argumenter igjen, mener Ullmann.
(Saken fortsetter under bildet.)
INTEGRITET: – Dette viser at leder i avdeling 5, Roar Abrahamsen, har integritet når han snur i dette spørsmålet, sier Boye Ullmann, faglig leder i Nei til EU og mangeårig tillitsvalgt og ansatt i Fellesforbundet.
Tuva Åserud
Skal med i Fellesforbundet
Leder i Norsk Transportarbeiderforbund, Lars Johnsen, kan godt bli delegat på neste års landsmøte i Fellesforbundet.
Transportarbeiderforbundet er rett ved å slutte seg sammen med Fellesforbundet. Transportarbeiderforbundet har et enstemmig landsmøtevedtak mot EØS.
– Når avdeling 5 i Fellesforbundet går ut mot EØS-avtalen, så er det nok et flertall i Fellesforbundet i dag som sier nei, sier Johnsen.
I løpet av neste uke blir en samarbeidsavtale mellom Fellesforbundet og Transportarbeiderforbundet klargjort. Før den tid er det vanskelig å si hva slags innflytelse Transport får.
– Hvis Fellesforbundet går mot EØS, tror jeg at hele LO kan endre standpunkt i EØS-spørsmålet, tror Lars Johnsen.
Hvis dette skjer, vil det gjøre at det blir flere EØS-motstandere i Arbeiderpartiet også, mener han.
– Da vil EØS-motstanden i Arbeiderpartiet bli legalisert, mener lederen i Transportarbeiderforbundet.
– Overraskende tilnærming
– Det er ikke en hvilken som helst avdeling i Fellesforbundet som nå snur, og jeg er spent på hva Fellesforbundets ledelse vil gjøre nå, sier leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes.
Hun mener at det i fagbevegelsen er stor enighet om at det er mange saker fra EU som utfordrer bevegelsen.
– Men jeg er litt overrasket over tilnærminga deres, sier Sundnes.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.