JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-press svekker vilkår for utenlandske arbeidere som reiser til Norge

Den norske Tariffnemnda fjerner arbeidsgivers plikt til å betale reise for utenlandske verftsarbeidere, fordi det kan være i strid med EØS-avtalen.
Utenlandske arbeidstakere må nå betale for reise til og fra Norge selv.

Utenlandske arbeidstakere må nå betale for reise til og fra Norge selv.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no erlend@lomedia.no

LO har lenge kjempet for at arbeidsgivere skal betale reisen til Norge for utenlandske arbeidere i verftsindustrien. LO vant fram med kravet i Høyesterett, men nå får arbeidsgiverne revansje, etter å ha klaget til ESA, som overvåker EØS-avtalen.

I dag gjorde det statlige organet Tariffnemda en viktig endring i hvilken del av tariffavtalen for industrien som kan allmenngjøres, altså gjøre det lovpålagt for alle å følge.

For første gang siden allmenngjøring ble innført i industrien for ti år siden har nemnda gjort en endring til det verre for arbeiderne.

Ikke dekning av reise

I påvente av at EUs nye utstasjoneringsdirektiv skal tre i kraft i 2020 har nemnda valgt å slutte å kreve at arbeidsgivere skal dekke reisen til Norge fra hjemlandet.

Fra nå av er det bare lovpålagt å dekke reise, kost og losji på arbeidsreise innenfor Norges grenser.

Det kan gjøre utenlandske arbeidere billigere for norske arbeidsgivere.

Vedtaket i den norske Tariffnemnda skjer etter et betydelig press fra ESA.

Mandag denne uka gjentok ESA at de mener Norge ikke har lov til å allmenngjøre sitt reglement for reise, kost og losji i industrien, fordi dette er i strid med EØS-avtalen.

I to dager fram til dagens vedtak har Tariffnemnda sittet i tunge diskusjoner om saken, før vedtaket kom.

Les mer om ESAs brev her.

Skuffende

– Fellesforbundet er er skuffet over dette. Allmenngjøring er kanskje det aller viktigste verktøyet vi har mot sosial dumping, og nå er en viktig del av allmenngjøringa fjernet. Dette skjedde mot LOs stemme i nemnda, sier Knut Øygard, som er leder for Tariffavdelinga i Fellesforbundet.

Han understreker at det selvsagt fortsatt vil være mulighet for arbeidsgivere til å dekke reisen til for eksempel Polen eller Sverige, men at det ikke vil være ulovlig å velte kostnaden med å komme seg til Norge over på den ansatte.

– Det er jo en etablert praksis å dekke det, og et eller annet sted skal det jo hentes folk fra. Men det blir å spekulere å si noe nå om hvordan dette vil slå ut, sier Øygard.

Før protokollen foreligger i neste uke er det heller ikke mulig å si noe om detaljene i vedtaket og om hvordan det skal tolkes. Alt ligger til rette for nye tolkningsstridigheter, for eksempel om hvor i Norge arbeideren må komme seg for egen regning, til Gardermoen eller til arbeidsstedet?

Forbannet og flau

– Med forbehold om ikke å ha lest papirene: Jeg blir forbannet. Det er flaut. Det er for jævlig. Det er min første reaksjon.

Det sier Roar Abrahamsen, leder for Fellesforbundets største avdeling, avdeling 5 i Bergen.

– Vi har en høyesterettsdom på dette. Regjeringen har jo så langt støttet opp om den dommen, så jeg er litt overrasket over at Tariffnemnda så raskt lar seg påvirke av presset fra ESA, sier Abrahamsen, med henvisning til ESAs brev denne uka.

– Dette vil uten tvil gi bensin på bålet til dem som allerede har bestemt seg for at de vil si opp EØS-avtalen – men også for dem som er i tvil, sier Abrahamsen.

Virker fornuftig

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri sier at det virker som en klok løsning, når tariffnemnda legger seg «midt på treet».

– Her må jeg ta alle forbehold, for jeg har ikke lest teksten ennå. Men slik det blir presentert ser dette ut som en løsning vi kan leve godt med, sier Lier-Hansen.

Nye satser

Alle andre deler av allmenngjøringen ble videreført av nemnda, og satsene for lønn oppjustert i tråd med årets tariffoppgjør. Dermed kan en fagarbeider med minst et års arbeidserfaring ikke lønnes under 177,66 kroner timen, mens en hjelpearbeider skal ha minst 161,66.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse