Fellesforbundets medlemsundersøkelse:
Fellesforbundet-medlemmene vender Frp ryggen. Senterpartiet har rekordstor oppslutning
Fellesforbundets medlemmer har begitt seg ut på en folkevandring fra høyre til venstre i politikken. Frps oppslutning har rast, mens Senterpartiet har tredoblet oppslutningen sin på fire år.
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
helge@lomedia.no
Selv om regjeringen er utvidet med ett parti, gjør venstresiden inkludert Senterpartiet nærmest rent bord blant medlemmene i Fellesforbundet i årets store medlemsundersøkelse, den første på to år.
Det er Ipsos som har gjennomført undersøkelsen for Fellesforbundet i perioden mellom 11. og 22. mars i 2019. Undersøkelsen har vært gjennomført helt siden 2006.
p
Oppslutningen blant partiene på venstresiden er jevn og høy, men har økt siden den forrige undersøkelsen, i 2017. Den sterke støtten til høyrepartiene i valgåret 2013, men også tidligere, har ikke blitt funnet igjen i årene siden.
I 2006 sa hvert tredje medlem av Fellesforbundet at Fremskrittspartiet var deres førstevalg. Nå er oppslutningen til Frp pulverisert, fra 33 til kun 9 prosent.
Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, mener dette er utslaget av det han kaller regjeringens dønn usosiale politikk.
– Du ser et bilde hvor de klassiske venstresidepartiene styrker seg kraftig i byene, mens Senterpartiet opplever en gigantisk vekst i distriktene. Det lover godt hvis resten av befolkningen stemmer som våre folk, sier forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, til FriFagbevegelse.
– Jo større Ap og Sp blir jo større er muligheten for å unngå regnbueallianser også lokalt, legger han til.
Han opplever stemningen som god når han besøker sine medlemmer, selv om han innrømmer at det er en liten misnøye å spore til Arbeiderpartiet, spesielt i oljerelaterte miljøer.
Saken fortsetter under diagrammet.
Ap noe tilbake
Bare en av fire medlemmer av Fellesforbundets medlemmer stemmer på et av de borgerlige partiene.
Arbeiderpartiet opplever riktignok en tilbakegang på fire prosentpoeng fra 2017 og hele 15 prosentpoeng fra 2015, men har fortsatt en oppslutning på 48 prosent.
Likevel er Ap godt over bunnen fra 2013, hvor partiet var nede i 43 prosent. Bakgrunnstallene viser at oppslutningen om Ap stiger med medlemmenes alder.
Partiet har størst oppslutning i hotell-, restaurant- og reiselivsbransjen. I andre bransjer er oppslutningen svekket. Mest i byggfag, men også i industrien.
Ap-leder Jonas Gahr Støre mener oppslutningen bør ligge over 50 prosent for partiet blant medlemmene i LOs største forbund i privat sektor.
– Dette er en god bekreftelse på at vi er førstevalget for Fellesforbundets medlemmer. Det bekrefter både at vi har en god arbeidslivspolitikk som handler om rettigheter og trygghet på jobb og at vi har en framsynt industri- og næringspolitikk. Men bakgrunnstallene viser også at vi har en jobb å gjøre for å få ut til arbeidsfolk i industrien at vi har den beste politikken for å utvikle industrien videre og for å trygge arbeidsplassene deres, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
Han er opptatt av å styrke kontakten med Fellesforbundet når det gjelder politikkutforming.
– Medlemmene i Fellesforbundet skal erfare at de blir lyttet til og hørt av Ap, sier han.
Etter Ap-landsmøtet har det stormet i deler av forbundet, der enkelte tillitsvalgte har meldt seg ut av partiet i protest fordi landsmøtet vedtok en ny linje i spørsmålet om Lofoten, Vesterålen og Senja. Denne undersøkelsen er gjennomført før landsmøtet.
Ikke bare bondeparti
Senterpartiet er det nest største partiet i oppslutning blant Fellesforbundets medlemmer.
Partiet har økt oppslutning med fem prosent på to år, til 18 prosent. Og hele 13 prosentpoeng på fire år. På fire år har med andre ord Senterpartiet mer enn tredoblet oppslutningen blant Fellesforbundets medlemmer.
– Vi er klare på at norsk industri skal bygges på forvaltning av norske naturressurser og arbeidsplasser i Norge. Vi har aldri snakket olje- og gassnæringen ned. Den plattformen som norsk verftsindustri har skapt har gjort Norge til en verdensledende industrinasjon som andre land må ta etter, sier Trygve Slagsvold Vedum.
– Vi er også opptatt av arbeidslivspolitikken, pendlernes situasjon og ulempene det er å bo i brakker med de endringene som har kommet for kost og losji. Vi driver ikke med noe jåleri ved å være opptatt av innovasjon og gründere, men snakker om arbeidsplasser som folk er opptatt av, sier Sp-lederen.
Partiet gjør det spesielt bra i papirbransjen, og skog/land-bransjen.
p
SV og Rødt øker
Høyre er det klart største regjeringspartiet, men fenger ikke medlemmene i Fellesforbundet hvor partiet får en oppslutning på 14 prosent.
Fremskrittspartiet opplever det desidert største raset av alle, fra 33 prosent i 2006 til 9 prosent i årets undersøkelse.
I 2013 var Høyre og Frp jevnstore på 22-tallet.
SV og Rødt har aldri hatt noen stor oppslutning på medlemsundersøkelsen til Fellesforbundet, og ligger begge på 4 prosent. Dette er imidlertid en økning i oppslutningen siden 2017 da begge partiene fikk 2 prosent, og den kommer spesielt innenfor byggfagene.
Venstre har fattige 2 prosent, mens KrF og MDG har 0 i oppslutning.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.