Forslag om at minstelønn og skjenkebevilling skal henge sammen får flertall i Trondheim
I Trondheim kommer Rødt-forslag om å stille utbetalt minstelønn som betingelse for å få drive skjenkested opp i bystyret onsdag. Forslaget har flertallet i ryggen.
FORSLAG: Rødts gruppeleder Ragna Vorkinnslien mener det må være et minstekrav for å få skjenkebevilling at utestedene etterlever kravet om minstelønn.
Tormod Ytrehus
eline@lomedia.no
Lokalpolitikere i en rekke kommuner i Norge tar nå initiativ til å knytte krav om utbetalt minstelønn til vedtak om skjenkebevilling. Både i Tromsø og Stavanger er det fremmet forslag om en slik aktiv bruk av bevilling for å sikre lovlige arbeidsforhold i utelivet.
ph
Benytte seg av handlingsrommet
Sist ut er Trondheim, der det denne uka trolig blir flertall i bystyret for et forslag om at utesteder som søker om bevilling må dokumentere at de betaler sine ansatte minst den allmenngjorte (lovpålagte) minstelønna på 161,87 kroner timen.
– Vi mener kommunen har ansvar for alle sine innbyggere, og her er det en veldig opplagt mulighet til å bruke handlingsrommet til å regulere markedet, sier Ragna Vorkinnslien til Magasinet for fagorganiserte. Hun er gruppeleder for Rødt i bystyret, og har fremmet forslaget.
Vorkinnslien jobber selv deltid i bar, og kjenner bransjen. Hun sier det er et generelt lavt lønnsnivå, men at arbeidsoppgavene ikke står i stil med lønna.
– Vi har tøffe oppgaver både fysisk og mentalt. Det er mange lange vakter, nattabeid og håndtering av berusede personer. Men nå som tariffavtalen er allmenngjort så finnes det i hvert fall en minstelønn alle må følge, sier hun.
Vil få flertall
Forslaget kommer ventelig opp i bystyret onsdag, og både SV og Arbeiderpartiet har varslet at de vil støtte det. Dermed er flertallet sikret.
– Kommunestyret skal sette noen premisser for administrasjonen, som tildeler skjenkebevillinger. Vi ber om at utesteder som skal ha bevilling må dokumentere at de følger loven, og at dette innarbeides i kommunens rutiner, sier Vorkinnslien.
ph
Cowboybransje
Utelivsbransjen karakteriseres ofte som en «cowboybransje» med raske endringer og mange aktører som bevisst eller ubevisst ikke lever opp til kravene som stilles for å drive virksomhet.
I fjor kontrollerte Arbeidstilsynet dette i 509 tilsyn, og funnene viser at tre av ti virksomheter bryter loven om allmenngjort lønn. Hele åtte av ti virksomheter ble funnet å bryte arbeidsmiljøloven. De vanligste lovbruddene er mangelfulle arbeidsavtaler, uforsvarlige arbeidstider, manglende HMS-opplæring hos leder og verneombud og at ansatte ikke får den overtidsbetalingen de skal ha.
Fellesforbundet: På sin plass
Derfor synes leder for Fellesforbundets avdeling 250 i Trondheim Børge Ånesen at det er helt på sin plass at bystyret nå skjerper skjenkekravene.
Saken fortsetter under bildet.
– Det er kjempebra. Vi tror dette kan funke, ikke minst ved at arbeidsgivere blir mer bevisst på hva som faktisk kreves av dem, sier Ånesen.
ph
Han mener det generelt snakkes for lite om lønn mellom ansatte og arbeidsgivere.
– Nå kan det bli lettere å skape en felles forståelse av hva som er minste tillatte lønn, sier Ånesen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.