Frivillig å likebehandle?
Har innleier plikt til å likebehandle innleide arbeidere, eller kan de valge å se bort fra den delen av tariffavtalen? Spørsmålet kommer opp i Arbeidsretten onsdag denne uka.
FORBANNET: Her demonstrerer Arve Bakke mot vikarbyrådirektivet. Da det ble innført, fikk Fellesforbundet likebehandling inn i tariffavtalen som en sikkerhet. Derfor er det svært viktig for forbundet hva som blir utfallet i Arbeidsretten i saken om innleiebedriftens plikt og de tillitsvalgtes rettigheter.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
eline@lomedia.no
Hvor forpliktende er egentlig bestemmelsene i tariffavtalen om at innleide skal ha samme lønn og vilkår som fast ansatte? Kan innleiefirmaet velge å la være å sørge for at de innleide har samme vilkår som egne ansatte? Og blir det uenighet om dette, hvem skal ha rett til å gå inn i konflikten for å komme til en løsning – tillitsvalgte i innleiebedriften eller den enkelte innleide arbeider?
Ekstremt viktig for LO og Fellesforbundet
Det er viktige prinsipielle spørsmål om likebehandlingsprinsippet som skal behandles i Arbeidsretten onsdag og torsdag denne uka.
I LO og Fellesforbundet oppfattes saken som fundamental. Det som kan se ut som en formell krangel om hvordan enkelte formuleringer som kom inn i Industrioverenskomsten i 2012 skal fortolkes, handler i virkeligheten om det som ble avtalt om likebehandling av midlertidige er bindende eller kun noe arbeidsgiver kan registrere – og så la være å forholde seg til.
– Det er viktig at det er en tariffestet plikt for så vel innleiebedriften og bemanningsforetaket/vikarbyrået å likebehandle innleide arbeidstakere med de som er i ansatt i innleiebedriften. Altså at det er en tariffrettslig forpliktelse for både innleier og utleier til å overholde likebehandlingsprinsippet. Det sier LO-advokat Marit Håvemoen. Hun skal føre saken for LO i Arbeidsretten.
Hun peker på at det er viktig at innleiebedriften har en slik plikt gjennom tariffavtalen, fordi det betyr at den da gjelder uavhengig av eventuelle lovendringer på området.
NHO er prinsipielt uenig. De mener at det er bemanningsbyrået, eller utleiebedriften, som må være direkte ansvarlig for likebehandlingen.
– Det er jo bemanningsbyrået som er arbeidsgiver, sier NHO-advokat Nina Melsom. Hun sier at NHO er usikre på hva LO egentlig mener ligger i formuleringene om likebehandling. Det er blant annet dette rettslige spørsmålet som kommer tilø behandling i retten.
Tillitsvalgtes rett til tvist
Fellesforbundet leder Arve Bakke sier at i i tilfeller der forbundet har tariffavtale i både utleie- og innleiebedriften håndteres det der. Men der utleiebedriften ikke har tariffavtale og tillitsvalgte, har tillitsvalgte i innleiebedriften rett til å påse hvordan forholdene er.
– Det er dette som nå bestrides av NHO.
Bakke er forbannet. Han mener at NHOs jurister framstiller saken helt annerledes enn det han understreker det var enighet om i tarifforhandlingene for to år siden.
– Landsmøtet i 2011 sa nei til vikarbyrådirektivet, og vi gikk inn for å sikre likebehandlinga avtaleveien. Derfor fikk vi dette inn i tariffavtalen. Og nå bestrides det altså. Dette har med troverdighet og tillit å gjøre. I 2014 prøvde arbeidsgiverne å forhandle dette bort. De satte det opp mot vårt krav om en forenkla allmenngjøringsordning, og ville at vi sammen skulle gå til myndighetene og be dem fjerne den regelen. Men det er uaktuelt for oss å be myndighetene fjerne et punkt vi har mekla på, og fått inn i avtalen, sier Bakke. Han er blant dem som skal forklare seg i Arbeidsretten..
Ut av loven?
Enn så lenge står likebehandlingsreglene også i arbeidsmiljøloven. Men dette er blant punktene arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) har foreslått å å endre på. Det endelige forslaget fra Eriksson foreligger ikke, men utgangspunktet før høringsrunden som gikk i høst var at det ikke er nødvendig å likebehandle innleide og faste dersom utleiebedriften har tarffavtale.
Så lenge det er grunn til å vente at det er tariffavtalen alene som garanterer likebehandlinga, er det desto viktigere at den står solid alene.
– Det Arbeidsretten bestemmer får virkning på tilliten mellom Norsk Industri og Fellesforbundet. Vi vet hva vi er blitt enige om. Det hører ingen steds hjemme at advokater i ettertid skal lage seg egne oppfatninger. Jeg forventer at Stein Lier-Hansen bekrefter hva vi ble enige om. Tariffavtalene er utvikla på grunnlag av tillit mellom partene, ikke som advokatmat i ettertid.
Saken i Arbeidsretten samordnes med en tvist mellom YS/Parat og NHO Service/Norsk. YS' tariffavtale er i praksis en kopi av Fellesforbundets. Etter at det oppsto tvist mellom YS og NHO, og spørsmålet deretter kom opp i årets tariffoppgjør, valgte også LO å ta ut stevning for å få avklart saken.
Dette sier tariffavtalen:
* Ansatte i bemanningsforetak/vikarbyrå skal, så lenge innleieforholdet varer, ha samme lønns- og arbeidsvilkår som gjelder i innleiebedriften (...).
* "Innleiebedriften plikter å gi bemanningsforetaket/vikarbyrået de nødvendige opplysningene for at vilkåret om likebehandling som følger av (punktet over) kan oppfylles, samt å forplikte bemanningsforetaket/vikarbyrået til dette vilkåret".
Kilde: Fellesbilag 8 i Industrioverenskomsten 2014-2016
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.
Flere saker
Dette sier tariffavtalen:
* Ansatte i bemanningsforetak/vikarbyrå skal, så lenge innleieforholdet varer, ha samme lønns- og arbeidsvilkår som gjelder i innleiebedriften (...).
* "Innleiebedriften plikter å gi bemanningsforetaket/vikarbyrået de nødvendige opplysningene for at vilkåret om likebehandling som følger av (punktet over) kan oppfylles, samt å forplikte bemanningsforetaket/vikarbyrået til dette vilkåret".
Kilde: Fellesbilag 8 i Industrioverenskomsten 2014-2016