JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening med ny bransjestandard:

Her er de viktigste endringene i reglene for en seriøs byggebransje

Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening legger fram nye og strengere regler for en seriøs byggebransje.
Partene i byggebransjen er blitt enige om et sett oppdaterte og strengere anbefalte krav for å sikre seg mot sosial dumping.

Partene i byggebransjen er blitt enige om et sett oppdaterte og strengere anbefalte krav for å sikre seg mot sosial dumping.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

For fire år siden kom det første settet med anbefalte krav om hvordan byggebransjen kan sikre seriøs drift som fikk nasjonal utbredelse. I kjølvannet av dette har over 180 kommuner, fylker og offentlige byggherrer vedtatt regler om blant annet andelen fagfolk, lærlinger og antall ledd i anbudskjedene, regler som ble strammet inn i fjor.

Les mer om de ulike seriøsitetsmodellene her.

Nå kommer en ny runde med innstramminger, når arbeidsgiversiden i Byggenæringens Landsforening (BNL) og Fellesforbundet er blitt enige om et sett med krav som utgjør en ny standard for offentlige anskaffelser.

Åtte av ti byggeplasser i Bergen har ulovlig innleie

Fagfolk og lærlinger

Reglene de to organisasjonene er enige om innebærer blant annet at:

• 50 prosent av alt byggearbeid skal utføres av fagarbeidere

• lærlinger skal stå for 10 prosent

Videre skal det sikres at alt av eventuell innleie følger det nye regelverket og at også innleide får grunnleggende HMS-opplæring.

Byggebransjen har den siste tida hatt flere avsløringer av at innleide ansettes i små stillingsbrøker, noe som gir arbeidsgiver bedre kontroll og mulighet til å unngå å betale ut lønn i rolige perioder. Kravene fra BNL og Fellesforbundet er at det skal planlegges bedre, slik at forutsigbarheten øker – og at ansatte skal ha minst 80 prosent stilling.

Den nye standarden krever at det skal dokumenteres at de ansatte får pensjon og forsikring, i tillegg til flere tiltak mot kriminalitet (forbud mot kontanter og tiltak mot svart arbeid).

Tillitsvalgte ser tegn til bedring

Skal drøftes videre

– Vi mener at det nye forslaget vil være et viktig tiltak for å fremme seriøsitet og et viktig bidrag i kampen mot arbeidslivskriminalitet i byggenæringen. Vi anser det som svært viktig at vi sammen kan anbefale dette, forslaget vil nå bli drøftet videre med KS og Difi, sier Per Skau i Fellesforbundet.

– Dette vil bidra til å styrke bedrifter i byggenæringen som satser på faglært arbeidskraft og lærlinger, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL.

Han påpeker at det offentlige kjøper bygg- og anleggstjenester for omkring 200 milliarder hvert år.

– De nye reglene vil bidra til å sikre større forutsigbarhet, bedre kvaliteten på det som bygges, og fremme en ryddig og seriøs næring for både de ansatte og for bedriftene, sier forbundssekretær Per Skau i Fellesforbundet.

Jon Sandnes sier at den nye, nasjonale bransjestandarden er basert på erfaringer fra flere ulike modeller.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse