Arbeidernes internasjonale kampdag:
Her sier kommunen nei til 1. mai-tog på torget: – Helt tåpelig
Torbjørn Granseth ville gi Brumunddal sitt første 1. mai-tog på 20 år, men får ikke lov til å bruke torget i byen. Kommunen mener arrangementet er for politisk.
Brumunddal sett fra Veldre kirke.
Vegard Gran via Wikimedia Commons
Saken oppsummert
etk@lomedia.no
1. mai har vært arbeidernes internasjonale kampdag siden 1800-tallet og offentlig fridag i Norge siden 1947. Nå må arbeiderne i Brumunddal kjempe for å få lov til å markere sin egen dag på folkets torg.
For da arbeiderbevegelsen i Ringsaker ville arrangere det første 1. mai-toget i Brumunddal på 20 år, møtte de uventet motstand.
De får ikke lov til å bruke torget i byen, fordi Ringsaker kommune mener arrangementet er for politisk.
Det argumentet har Torbjørn Granseth, avdelingsleder for Fellesforbundet i Ringsaker, lite til overs for.
– Det er jo dette torget skal brukes til, sier Granseth oppgitt. Han er en av arrangørene som har jobbet siden i høst med å få organisert toget.
– Jeg vil gjerne høre hvem som blir krenket av et 1. mai-tog, sier Torbjørn Granseth i Fellesforbundet.
Hanna Skotheim
– Vi syns det er helt tåpelig, og skjønner ikke hvorfor vi ikke skal få bruke det. Å være en samlingsplass er grunnlaget for et torg, det er veldig skuffende at vi blir dytta ut.
Første tog på 20 år
I 2005 gikk det hittil siste 1. mai-toget i Ringsaker, med tidligere LO-leder Yngve Hågensen i spissen.
Torbjørn Granseth og Håvard Ludvigsen i Fellesforbundet mobiliserte i fjor høst for å gjenoppta tradisjonen, og lokalt fikk de med seg de politiske partiene Ap, SV og Rødt, samt Fagforbundet og NNN fra fagbevegelsen.
Men da de søkte til kommunen om å få arrangere på torget, blant annet for å holde taler, fikk de altså et uventet nei.
«Torget i Brumunddal skal ikke benyttes til politiske markeringer» skriver kommunen i sitt svarbrev. De foreslår at arrangørene bruker gågaten noen meter unna, men ikke selve torget.
– Vi skal løfte opp tradisjonen med 1. mai-tog. Da har vi lyst til å bruke plassene som er egna for det, og ikke bli dytta ut i sidegater, sier Granseth.
Pride-parade og fakkeltog
På samme torg er det blitt arrangert Pride-parade, markering av at det var 30 år siden Brumunddal vendte ryggen til Arne Myrdal, og fakkeltog mot nedleggelse av politistasjonen i byen de siste årene.
Det gjør kommunens begrunnelse enda vanskeligere å forstå, mener Granseth.
– Dette handler ikke bare om Ringsaker og Brumunddal, men om 1. mai. Jeg vil gjerne høre hvem som blir krenket av et 1. mai-tog.
Fellesforbundets Håvard Ludvigsen brukte kommunestyrets spørretime til å utfordre Ringsakers ordfører Kai Ove Berg (H) om torgbruken.
– Like saker må behandles likt. Sier vi ja til 1. mai-markeringen må andre med politisk retninger få ja. Ringsaker kommune vil da havne i en krevende situasjon, sa ordføreren ifølge Hamar Arbeiderblad.
– Er det faktisk slik at kommunen er redd høyreekstreme organisasjoner skal komme til Brumunddal, er jeg skuffet over kommunen, svarte Ludvigsen.
Kan ikke flytte på 1. mai
Ordføreren mente saken var så betent at den ble sendt videre til formannskapet i kommunen. Der vil politikerne avgjøre hvordan torget kan og ikke kan brukes den 23. april.
Avgjørelsen skjer altså bare en uke før 1. mai, så Granseth er spent på utfallet. Frykten er at formannskapet utsetter beslutningen til det er for sent:
– Vi kan ikke flytte på 1. mai, men vi skal gå i tog uansett. Må vi bruke en annen plass skal i hvert fall hele kommunen få vite at vi markerer, slår Granseth fast.
Hell i uhellet er at kommunens avslag har ført til oppslag i lokalavisene og oppmerksomhet rundt arbeidertoget.
– Det artige er at da vi starta, håpet vi på opp mot 50 i toget. Nå ser vi at det kan bli flere hundre. Så det er i hvert fall god reklame.
1. mai-toget vil starte klokken 11 ved Ringsaker videregående skole og gå ned til sentrum, om det blir til torget eller et annet sted. Hege Espe fra Fellesforbundet stiller som hovedtaler. Ifølge Granseth blir hovedparolen i toget «En samlet arbeiderbevegelse for sykelønna».
– Konsekvent praksis
Ordfører Kai Ove Berg sier grunnen til at 1. mai-arrangørene fikk avslag om å bruke torget, handler om tradisjonen for hvordan torget forvaltes.
– Torget ble etablert for snart 15 år siden, som et lite og intimt torg med spisesteder og sitteplasser. Det har vært en ganske konsekvent praksis siden den gang at torget er blitt brukt til kommunens egne arrangementer, sier Berg.
– Noen større markeringer har det vært, men ingen rene politiske markeringer, så vidt jeg har informasjon om, sier Berg og viser til Pride-markeringen og fakkeltoget for den lokale politistasjonen.
Hvorfor disse arrangementene fikk bruke torget, men ikke 1. mai-toget, ønsker han ikke å kommentere før saken har vært oppe til politisk behandling.
– Dette har aldri blitt utfordret politisk før nå. Når denne saken kom opp, har jeg for min egen del tenkt og forstått fra de andre politiske partiene at man har vært fornøyd med praksisen som har vært, sier Berg.
Må ha likebehandling
Hvis man ønsker å endre denne praksisen og vedta en annen retning, må det utarbeides et håndterlig regelverk, mener Berg.
– Jeg mener veldig tydelig at man ikke kan eksklusivt gi noen lov til å bruke torget og andre ikke. Da må man ha et bevisst forhold til hva man ønsker å bruke dette torget til, sier ordføreren.
Ordføreren sier det er grunnen til at han har bedt kommunedirektøren om å legge fram en sak om bruken av torget, som skal behandles i formannskapet 23. april.
– Det må jo ligge et prinsipp om likebehandling til grunn. Vi vil kunne komme i en situasjon hvor blant annet høyreekstreme grupperinger, på lik linje med andre, kan søke om å bruke torget.
– Fordummende avsporing
– Det er også viktig for meg å si at det virker som om det har vært litt opportunt å skyte på Høyre-ordføreren, som visstnok er mot 1. mai-tog. Det stemmer ikke, og jeg syns det er en avsporing av debatten og fordummende, mener ordføreren.
– Jeg har bodd og jobbet utenlands i mange år, og vil si at jeg vet mye om hvor viktig demokrati og solidaritet er, og ikke minst ytringsfrihet.
– Vil du gå i 1. mai-toget?
– Jeg er ikke invitert til å gå, så vi får se. Så lenge dette er en upolitisk markering hvor man ikke bruker dagen som en valgkampdag for et politisk parti, ville det vært naturlig for ordføreren å delta, sier Berg.
Han understreker samtidig at det er opp til arrangørene hvordan de ønsker å markere. Det har heller ikke gått ham hus forbi at alle oppslagene om årets arbeidertog kan føre til økt deltakelse.
– Det har vel aldri før vært så god reklame for 1. mai-toget i Brumunddal, så i den grad har vel Høyre-ordføreren ufrivillig bidratt til å hjelpe, sier Berg og ler.

Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Nå: 0 stillingsannonser