JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
UTVIKLING: Den elektriske bindemaskinen gjør bindingen av armeringsjenet til denne veggen mye raskere – og det sparer armer og skuldre.

UTVIKLING: Den elektriske bindemaskinen gjør bindingen av armeringsjenet til denne veggen mye raskere – og det sparer armer og skuldre.

Erlend Angelo

Hva gjør en jernbinder?

Uten armering er ikke engang betong solid nok. Jernbindere gjør bygningene våre trygge.

eline@lomedia.no

OSLO: Har du et solid og godt fundament er mye gjort, uansett hva du driver med. Men kanskje særlig hvis du er i byggebransjen.

Som på Lindeberg, langt nord i Groruddalen på Oslos østkant, der et nytt og staselig kommunalt sykehjem er i ferd med å vokse fram. Der er Kim Gregorio Caballa og resten av laget hans i ferd med å gjøre ferdig sin del av jobben, betongbiten.

Det er jernbindere og forskalingssnekkere som utfører betongarbeid. At de sørger for riktig mengde armeringsjern og korrekt overdekning mellom armering og betong, avgjør rett og slett hvor trygt og bestandig et bygg blir.

På Lindeberg-prosjektet står Caballas lag for fundamenter, gulv på grunn og kjellervegger. Videre oppover i etasjene blir bygget gjort ferdig med betongelementer.

Saken fortsetter under bildet.

UTVIKLING: Den elektriske bindemaskinen gjør bindingen av armeringsjernet til denne veggen mye raskere – og det sparer armer og skuldre.

UTVIKLING: Den elektriske bindemaskinen gjør bindingen av armeringsjernet til denne veggen mye raskere – og det sparer armer og skuldre.

Erlend Angelo

Bas på akkordlag

– Forskalingssnekkeren setter opp en form, og så sørger vi jernbindere for å få på plass armeringsjernet. Enten binder vi det på plass, eller så sveiser vi ferdige elementer som så løftes på plass. Deretter overtar forskalingssnekkeren igjen, og støper betong rundt armeringa, forklarer Caballa.

Han har vært 15 år i bransjen, og er i dag bas på et akkordlag i Skanska. At han endte som jernbinder var en av mange tilfeldigheter i livet, etter at han kom inn på et opplegg som het Skole på byggeplass.

– Jeg hadde jobbet i flyttebyrå i fem år og var lei. I begynnelsen var jeg helt uvitende om faget, men jeg skjønte kjapt at jeg likte godt å jobbe med jern. Fagbrevet tok jeg hos Peab, på Ahus, det svære sykehuset i Lørenskog, forteller Caballa.

I dag leder han og forskalingsbas Torgeir Aakre et lag på sju fagarbeidere og en lærling. De jobber på akkord. Akkord er et bra system, som krever både hard innsats og riktig utførelse for å oppnå et bra resultat – for både Skanska og laget, ifølge basen.

– Du får ikke innpass i et akkordlag uten innsats, og vi har ingen gratispassasjerer. Lav produktivitet merkes direkte på lønna, sier Caballa.

Saken fortsetter under bildet.

Erlend Angelo

Faglig og kreativt utfordrende

Ikke bare skal det være produktivt, det kreves også hele tiden at man oppdaterer seg på det faglige. Byggekrav endres og skjerpes, og alt skjer nå digitalt. Jernbindere bruker både hode, hender og kropp.

– Byggetegningene vi jobber ut fra kommer i 3D, på ipad. Men det er også veldig kreativt arbeid, å finne de beste løsningene uten å gjøre feil. Dessuten er det sosialt, det er utrolig mange forskjellige mennesketyper på en byggeplass, sier Caballa.

I en tid der mange snakker om jobber som kan forsvinne med robotisering, frykter han ikke for framtida. Selv om endel nye arbeidsredskap sparer tunge løft og slitsomme arbeidsstillinger, kan ikke maskiner erstatte jernbindere. Derfor anbefaler han ungdom å velge jernbinding som yrke.

– Ingen oppdrag er like, og det er aldri stillstand på en byggeplass. Du må være på, og ha hodet med deg i prosessen. Jernbinding er en jobb der du får brukt hele deg.

Jernbinder

En jernbinder er en bygningsarbeider innen armeringsfaget. De som tar utdanningen i dag, blir betongfagarbeidere.

Monterer jernarmering i betongkonstruksjoner, enten ute på byggeplass eller i en betongelementfabrikk.

Jobber ofte i arbeidslag ledet av en bas.

Den vanligste måten å bli jernbinder på er å velge Vg1 Bygg- og anleggsteknikk, deretter Vg2 Byggteknikk og så to år i lære i bedrift.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss