JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I dette støvet jobbet polske Szymon på 5-prosentkontrakt

Dagen etter at Szymon Knap sa fra om manglende verneutstyr fikk han ikke mer jobb. Med en 5-prosentkontrakt med Stolt bemanning, hadde han ikke mye han skulle ha sagt.
Bygningsarbeider Szymon Knap (innfelt) fikk en 5-prosentkontrakt fra Stolt bemanning. Han filmet en kollega som arbeidet i en kompakt støvsky.

Bygningsarbeider Szymon Knap (innfelt) fikk en 5-prosentkontrakt fra Stolt bemanning. Han filmet en kollega som arbeidet i en kompakt støvsky.

Fra videoopptak. Foto innfelt: Torgny hasås

torgny@lomedia.no

Støvet fyller rommet. Det er ikke mulig å se særlig mer enn en meter foran seg. De gule arbeidsklærne med firmamerket «Stolt bemanning» kan bare skimtes.

– Hva f... Du kan ikke arbeide slik!

Szymon Knap drar opp mobilen og filmer det han ser. Arbeidskollegaen hans stopper arbeidet. Lyden av slipemaskinen stilner. De går ut av rommet for å ringe firmaet og kreve ordentlig arbeidsverktøy.

• Fagforeninger protesterer mot ulovlig innleie på Stordalen-hotell

Ikke mer jobb

Knap og kollegaen hans jobber på Saupstad skole i Trondheim. De er ansatt i Stolt bemanning og er leid ut til Norsk Saneringsservice (NSS). NSS har fått jobben med å rive skolen for Trondheim kommune.

Dagen etter den store støvskyen på byggeplassen dukker NSS opp med en slipemaskin som har påmontert skikkelig støvavsug. Arbeidet kan fortsette, men arbeidet fortsetter ikke for Knap. Via en kollega får han beskjed om at Stolt bemanning ikke lenger har noe oppdrag til ham på Saupstad skole eller noe annet sted.

Saken fortsetter under videoen.

Byggherrens versjon

Begrunnelsen oppgis å være at Knap nektet å skru av musikken fra en lommehøytaler. NSS’ representant ber han skru av, men Knap mener han har rett til å spille musikk, og det forstyrrer ikke noen.

Knap har heller ikke noe å slå i bordet med når arbeidet tar slutt. Kontrakten hans sier at han har 5 prosent stilling. «Arbeidet skal utføres periodevis i løpet av et år (12 måneder fra ansettelsestidspunktet).» Når Knap stopper slipearbeidet, har det gått seks prosent av arbeidsåret 2019. Rett nok står det i kontrakten at han har 6 måneders prøvetid, og at den gjensidige oppsigelsestida er 14 dager.

Da vi kontakter NSS for å få deres versjon av saken skriver de tilbake at de er kontraktsforpliktet til ikke å uttale seg til pressa om prosjektet, og viser til at det er Trondheim kommune som byggherre som skal uttale seg.

Hege Herdlevær er prosjektleder for riving og bygging av ny skole på Saupstad. Hun sier til FriFagbevegelse at hun har fått oppgitt at det var en defekt støvsuger da slipearbeidet startet, men at det kom en støvsuger som fungerte så snart NSS ble gjort oppmerksom på forholdet.

Hun kan ikke bekrefte eller avkrefte noe som gjelder Knaps arbeidsforhold, men rivearbeidet som NSS sto for, ble ferdig rett etter hendelsen med den defekte støvsugeren.

Riggansatte sies opp – kan søke på sin egen jobb fra et bemanningsbyrå

Ingenting igjen i Polen

Det er åtte år siden kom Szymon Knap til Norge. Han kommer fra Wałcz i det nordvestlige Polen med en barndom som har satt sine spor.

– Jeg har ingenting igjen i Polen etter at min mor døde. Jeg vil skape meg en framtid her i Norge, sier han når FriFagbevegelse møter ham på hotellet på Lerkendal, vegg i vegg med fotballstadion. Han har kontaktet oss via Byggenæringens Uropatrulje i Trondheim.

– Dette hotellet har jeg vært med på å bygge, forteller han. Han har arbeidet på mange store byggeanlegg i Trondheim, men nå kan det virke som om det er stopp. Det kommunale byggeprosjektet på Saupstad er hans foreløpige siste jobb.

Saken fortsetter under bildet.

Bygningsarbeider Szymon Knap fikk en 5-prosentkontrakt fra Stolt bemanning. Etter dette har livet blitt svært vanskelig.

Bygningsarbeider Szymon Knap fikk en 5-prosentkontrakt fra Stolt bemanning. Etter dette har livet blitt svært vanskelig.

Torgny Hasås

Regningene forfaller

Knap er fortvilet. Etter at Stolt bemanning avsluttet arbeidet hans på Saupstad skole har han ingen inntekter, men regningene fortsetter å forfalle.

Det var i desember alle ansatte i bemanningsbransjen fikk nye kontrakter. Det skjedde som følge av endringene i arbeidsmiljøloven. Fra og med 1. januar er det forbudt med såkalte 0-prosent-kontrakter. Stortinget vedtok endringen i juni i fjor. Fra nyttår må alle kontrakter inneholde bestemmelser om at stillingsprosenten skal være reell i forhold til den arbeidstida som faktisk brukes.

Arbeidstaker skal ansettes fast

I Arbeidsmiljøloven står det: «Arbeidstaker skal ansettes fast. Med fast ansettelse menes i denne lov at ansettelsen er løpende og tidsubegrenset, at lovens regler om opphør av arbeidsforhold gjelder, og at arbeidstaker sikres forutsigbarhet for arbeid i form av et reelt stillingsomfang.» Hvis noen skal ansettes midlertidig, er det først og fremst ved vikariat og når arbeidet er av midlertidig karakter.

I tillegg kom det inn et nytt punkt i loven om at «lengde og plassering av den daglige og ukentlige arbeidstid. Dersom arbeidet skal utføres periodevis, skal arbeidsavtalen fastsette eller gi grunnlag for å beregne når arbeidet skal utføres.»

5-prosent kontrakter

Stolt bruker NHO Service og Handels nye standardkontrakter for bemanningsbyråer.

– Fikk alle kollegaene i Stolt bemanning 5-prosent kontrakter?

– Nei, det var forskjellig. Noen fikk 20 prosent, noen 50 prosent og noen 70 prosent.

– Ba du om 5 prosent-kontrakt?

– Nei, jeg vil jobbe mest mulig, jeg er nesten helt blakk, svarer Knap.

Nye innleie-regler: – Hvis alle pusher sjefen nå, kan vi endre norsk arbeidsliv

Kollegene tør ikke

– Hvorfor fikk du bare 5 prosent, mens de andre fikk høyere prosentandel?

– Jeg sier ifra. Jeg krever overtid når vi skal ha det. De andre tør ikke, forteller den arbeidsløse bygningsarbeideren. Han har spurt kolleger om de vil stille opp for FriFagbevegelse for å bekrefte historien.

– Nei, de tør ikke, svarer han.

Szymon Knap har levd dette uvisse livet som ansatt i bemanningsbransjen mer eller mindre hele tida siden han kom til Norge i 2011. Nå er han lei og vil fortelle om det han har opplevd.

Kan skje feil

Administrerende direktør i Stolt bemanning, Heine Aardalen, sier til FriFagbevegelse.no at det blir feil for Stolt bemanning på så mange måter å bruke 5 prosent-kontrakter. De gangene Stolt ansetter på så små kontrakter, er det på grunn av helt spesielle forhold, for eksempel at oppdraget gjelder et klart avgrenset tidsrom.

I tillegg til Knaps 5-prosent kontrakt har FriFagbevegelse fått innsyn i en annen kontrakt hos Stolt bemanning hvor stillingsbrøken er 5 prosent.

– Men Stolt bemanning har vokst til å bli et middels stort bemanningsbyrå med over 300 utleide arbeidstakere, så det kan skje at det fattes en feilaktig beslutning, uttaler Aardalen.

Mangel på arbeidskraft

– Jeg vil anslå at gjennomsnittskontrakten for våre ansatte er på rundt 80 prosent. Mange av våre ansatte er utenlandske arbeidstakere som ønsker å ha en fleksibel kontrakt for å kunne ha utvidede ferier i hjemlandet, sier Aardalen.

Da den nye loven ble gjeldende fra 1. januar gjennomgikk de alle kontraktene med de ansatte. Det var tre kriterier som ble lagt til grunn. Det var hvor mye de ønsket å arbeide, hvor mye de hadde jobbet de siste 12 månedene og framtidsutsiktene for Stolt bemanning.

– Hvis vi tilbyr for dårlige kontrakter, går de ansatte til våre konkurrenter. Det er mangel på arbeidskraft, og vi kjemper for å beholde de beste, sier Aardalen. Han understreker at alle kontraktene er juridisk holdbare.

Nye regler skal begrense bruken av innleide arbeidere. Foreløpig er det ikke noe tilsyn som kontrollerer at reglene følges

Omgår Stortinget

– Så det er ikke slik at 5 prosent-kontrakter har blitt de nye null-prosentkontraktene, at dette er en måte å omgå Stortingets vedtak?

– Nei, hvis dere avdekker det, vil vi svært gjerne høre om det.

Han vil ikke uttale seg konkret om eksempelet med Szymon Knap av personvernhensyn.

– Knaps påstand er at han ble fjernet på jobben på grunn av at han varslet om dårlige arbeidsforhold?

– Hvis det er tilfellet, er det helt uakseptabelt. Men det er ikke tilfellet i saken med Knap etter de opplysningene jeg har, sier Aardalen.

HMS er en gjenganger

Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje har sett mange tilfeller av useriøst arbeid i byggebransjen i Trondheim. Han mener Szymon Knaps historie ikke er unik.

– Det som er spesielt med Knap er at han snakker godt engelsk og tør å si ifra når han blir dårlig behandlet, sier Sagmyr.

Trist å se på

Sagmyr er kritisk til at Knap har fått en kontrakt på 5 prosent stilling.

– Det er en klassisk omgåelse av det nye regelverket. Det er trist å se på. Dette er folk som kommer til Norge fordi de har lyst til å tjene penger til seg og sin familie, så skal vi behandle dem sånn, sier Sagmyr.

NHO Service og Handel organiserer de fleste og mest seriøse bemanningsbyråene i Norge, blant annet Stolt bemanning. De arbeidet hardt mot lovendringene som kom fra nyttår, men når de var vedtatt har de utarbeidet nye standardkontrakter.

Omfattende kursopplegg

– Den store endringen er at du skal være fast ansatt i en stilling og at stillingsbrøk skal være reell, sier direktør for arbeidsliv i NHO Service og Handel, Sigbjørn Mygland. Han møter FriFagbevegelse sammen med bransjedirektør for bemanningsbransjen Even Hagelien.

NHO-foreningen har gjennomført et omfattende kursopplegg med nesten 1000 personer på kurs.

– Dette må ut i systemet slik at det er lest og forstått. Medlemmene våre er opptatt av å få ting på plass, og at det skal være ryddig, sier Mygland.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Neste alle har fått ny kontrakt

– De aller fleste ansatte i bemanningsbransjen har fått nye kontrakter. I tillegg til kontraktene får de ansatte en oppdragsbekreftelse som bekrefter hvem de skal jobbe for, hvor lenge oppdraget varer, arbeidstid og lønn, sier Hagelien.

Fordi det er ulike oppdragsgivere kan arbeidstiden variere. Dette er en situasjon i mange bransjer. Arbeidstiden kommer i en arbeidsplan.

– Det er 14 dagers varsel på endring av arbeidsplan, sier Mygland.

NHO Service og Handel har vært i dialog med Fellesforbundet om kontrakten, og forbundet hadde et par innsigelser, men NHO Service og Handel mener at deres tolkning er juridisk holdbar.

– De nye kontraktene inneholder ikke det viktigste, forutsigbarhet for når en skal jobbe. I arbeidsavtalen står det ikke når arbeidstida skal være, sier nestleder i Fellesforbundet Steinar Krogstad.

Viderfører tidligere praksis

Krogstad mener at i forarbeidene til den nye loven er dette et viktig poeng. Hvis en ikke vet når en skal jobbe er det heller ikke mulig å skaffe seg annet arbeid når bemanningsbyrået ikke kan tilby deg arbeid.

– NHO Handel og Service viderefører tidligere praksis. Fellesforbundets bransjer er verft og bygg. Det er ingen som jobber deltid i disse bransjene. De leier ikke ut til deltidsjobber. Det er fulltidsjobber, og så avregner de det med stillingsprosenter mellom oppdrag.

Byggebransjen er en heltidsbransje

Joachim Espe er leder av Rørleggernes fagforening. Fagforeninga opplever stadig at medlemmer som har stått i full jobb i mange år kommer innom med en deltidskontrakt.

– Vi hadde et medlem som hadde jobbet to og et halvt år i fulltidsstilling og som nå var blitt tilbudt en ti prosent-kontrakt. Byggebransjen er en heltidsbransje. Det er ingen som jobber deltid i byggebransjen. Deltidsstillinger er en omgåelse av loven som sier at du skal ha reelle stillingsprosenter, sier Espe.

Endringsoppsigelse

Når mange ansatte i byggebransjen får nye kontrakter, mener Espe at dette er det som kalles endringsoppsigelse. Arbeidstilsynet omtaler en endringsoppsigelse som «en oppsigelse av den eksisterende arbeidsavtalen, med tilbud om en ny avtale. Ved endringsoppsigelse gjelder de samme reglene som for ordinær oppsigelse.»

Ingen kollektiv søksmålsrett

Hverken fagforeninga eller forbundet noen myndighet til å forfølge dette juridisk. Regjeringa har fjernet det som kalles kollektiv søksmålsrett, at fagforeninga kan gå til sak på vegne av medlemmene. Nå kan de bare oppfordre de ansatte i bemanningsbyråene til å tviste på de nye kontraktene.

– Men det er tvilsomt om noen kommer til å gjøre det. Beskjeden de får er å skrive under ellers så blir det ingen jobb, sier Krogstad.

Bekymret for mobilregninga

Vi ringer Knap.

– Har du fått deg noen ny jobb?

– Nei.

– Formelt sett, mener du at du er ansatt i Stolt eller er du det ikke?

– Jeg vet ikke. Det er ingen som har ringt meg fra kontoret, svarer han to uker etter at jobben på skolen var over.

Følg oss på Facebook

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse