JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prosafe nedbemanner:

Riggansatte sies opp – kan søke på sin egen jobb fra et bemanningsbyrå

150 får tilbud om jobb i bemanningsselskap til lavere lønn.
Forhandler Fraser Knox (tv) og områdeleder Asle Reime mener riggselskapet Prosafe opptrer helt uakseptabelt når de sier opp ansatte for å leie dem inn fra et bemanningsselskap etterpå.

Forhandler Fraser Knox (tv) og områdeleder Asle Reime mener riggselskapet Prosafe opptrer helt uakseptabelt når de sier opp ansatte for å leie dem inn fra et bemanningsselskap etterpå.

Atle Espen Helgesen, Industri Energi

torgny@lomedia.no

Når Prosafe nedbemanner to boligrigger, «Safe Scandinavia» og «Safe Zephyrus», blir 150 ansatte uten jobb. Som erstatning for å være ansatt i riggselskapet, tilbys de sine gamle jobber gjennom et kypriotisk bemanningsselskap til 40 prosent lavere lønn.

– Dette er sosial dumping i stor skala, sier områdeleder Asle Reime og forhandler Fraser Knox i Industri Energi til LO-forbundet Industri Energis nettsider.

40 prosent ned i lønn

Prosafes rigg «Safe Zephyrus», skal i løpet av våren forlate norsk sokkel. «Safe Scandinavia» har foreløpig ikke fått nytt oppdrag og skal trolig i varmt opplag slik at den kan ta oppdrag på kort varsel. «Safe Zephyrus» skal være flotell på Claire Ridge på britisk sokkel.

I den forbindelse har selskapet oppfordret de ansatte å si opp jobbene sine i Norge. Samtidig tilbyr selskapet folkene til å søke på sine egne jobber, gjennom bemanningsbyrået OSM, med 40 prosent lavere lønn. Internasjonalt gjør selskapet det samme, men da med en sluttpakke, skriver forbundet på sine sider.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Helt normalt

Konsernsjef i Prosafe, Jesper Kragh Andresen, mener at det er helt normalt det som skjer nå.

– Når en kontrakt avsluttes så nedbemanner vi, og når vi har kontrakt for riggen så oppbemanner vi. Det er vanlig forretning, sier han til FriFagbevegelse.

– Prosafe har alltid brukt bemanningsbyrå i større eller mindre grad. Nå ser vi at det er store svingninger med korte kontrakter og da har vi økt bruken av bemanningsbyråer. Vi bruker bemanningsbyrå for å tilpasse oss aktiviteten slik at vi har et passende kostnadsnivå. Den modellen som vi nå implementerer er utbredt blant våre konkurrenter i bransjen, sier Andresen.

Fleksibel bemanning

– Det som får Industri Energi til å reagere er at det betyr et lønnskutt på 40 prosent.

– Jeg vet ikke hvor de tallene kommer fra, svarer konsernsjefen.

– Men en slik ordning må være en innsparing for Prosafe?

– Ja det er en fleksibel bemanningsmodell som gjør at vi kan oppskalere og nedskalere. Vi gjør det for å spare penger, men vi gjør det helt etter boka, det sier Industri Energi også. Så har vi informert de ansatte om at Prosafe kommer til å bruke OSM, og sagt at dere kan bruke anledningen til å søke jobb via OSM, sier Andresen.

Følg oss på Facebook

Fordel for begge parter

Han mener at dette vil være en tilleggsfordel for de ansatte som vil få flere muligheter. Når ikke Prosafe har jobb, kan de som har jobbet på Prosafes rigger jobbe på andre rigger.

– Dette er bra for begge parter. Vi får større fleksibilitet og de ansatte får større trygghet og kan jobbe for OSM som har jobber for mange aktører globalt. Denne bransjen er syklisk. Vi gjør alt rett, og vi synes at Industri Energi bruker relativt sterke ord. Det er beklagelig at noen ansatte opplever negativ effekt av dette, avslutter konsernsjefen.

Svært uvanlig praksis

I Industri Energi oppfatter de dette som en svært uvanlig praksis, ifølge Asle Reime. Tidligere har Prosafe fulgt praksisen med at mannskapet følger riggen. Når de har hatt jobb på norsk sektor har det vært norsk lønninger, når de har hatt jobb i britisk sektor har det vært britiske lønnsvilkår.

– Denne praksisen er helt ny, sier Reme som opplyser at det Industri Energi og Prosafe har avtalt et møte for å diskutere situasjonen.

Permitterte ansatte skal få full lønn i arbeidsgiverperioden, slår Høyesterett fast

Annonse
Annonse