JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Ikke streik i byggeindustrien: – Viktige framskritt for en mer likestilt bransje, sier forhandlingsleder

Minstelønna øker med 6,85 kroner timen, mens det generelle tillegget ble 4 kroner. Forhandlingsleder Hege Espe trekker fram nye bestemmelser om likestilling som viktig for resultatet.
IKKE STREIK: Arbeidere i byggeindustrien, som Berry Alloc i Lyngdal, får 4 kroner mer i timen, og økte minstelønnssatser med 6,85, etter årets lønnsoppgjør.

IKKE STREIK: Arbeidere i byggeindustrien, som Berry Alloc i Lyngdal, får 4 kroner mer i timen, og økte minstelønnssatser med 6,85, etter årets lønnsoppgjør.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

Det blir ikke streik i byggeindustrien, etter at partene i lønnsoppgjøret ble enige seint torsdag kveld.

Dermed går 6.100 medlemmer i 340 bedrifter på jobb som vanlig i dag. De som jobber i byggeindustrien produserer for eksempel trelast-, trehus-, gipsplate- og betongelement. I tillegg omfatter tariffavtalen trelastutsalg og byggevarehus.

Generelt tillegg på 4 kroner

Byggeindustrien følger den økonomiske ramma for lønnsvekst fra frontfagsoppgjøret. Den blir 3,7 prosent, altså høyere enn den forventa prisstigningen på 3,3 prosent i 2022. Økt kjøpekraft for medlemmene var Fellesforbundets viktigste krav i år.

Kronetillegget i byggeindustrien ble 4 kroner til alle, mens minstelønnssatsene øker med 6,85. I tillegg er den satsen arbeidsgiver må betale dersom arbeidstiden endres med kortere frist enn det som står i overenskomsten, økt til 800 kroner. 

Det skal i også gjennomføres lokale lønnsforhandlinger ute på bedriftene.

– I dette lønnsoppgjøret er vi veldig fornøyde med å ha kommet til enighet om et historisk høyt lønnstillegg og økte minstelønnssatser, som vi mener bidrar til en mer seriøs bransje med konkurransedyktige vilkår, sier Hege Espe på Fellesforbundets nettsider. 

Hun mener også at lønnsveksten gjør bransjen mer attraktiv for arbeidstakere.

Nå skal resultatet ut på uravstemning blant medlemmene i Fellesforbundet.

Lønnsoppgjøret forklart: Hvordan kan fire kroner ekstra i timen bli til 3,7 prosent?

Likestilling viktig

Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør, noe som gjør at det ikke bare er lønn, men også andre ting i tariffavtalen det forhandles om. Før oppgjøret i byggeindustrien startet, la forhandlingsleder Hege Espe vekt på behovet for å oppdatere og forbedre likestillingsbestemmelsene og tiltak mot diskriminering i tariffavtalen.

I protokollen fra forhandlingene står det blant annet at Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening er enige om at det er viktig med gode systemer for å forebygge og hindre seksuell trakassering og også tilrettelegging for gravide på arbeidsplassene.

– Vi har fått på plass gode bestemmelser på disse områdene. Gjennom dette oppgjøret får vi gjennomslag for kravene om likelønn, tilpasset arbeidstøy og gode verktøy for en mer likestilt bransje. I tillegg har vi fått på plass vernebriller med styrke. Dette er viktig for at bedriftene skal være gode og trygge arbeidsplasser for både kvinner og menn, og er viktige verktøy for en mer inkluderende byggeindustri, sier Hege Espe på forbundets nettsider.

Etterutdanning på plass

Som forventet følger byggeindustrien resultatet i frontfaget når det gjelder etter- og videreutdanning.

I frontfaget var en del av enigheten basert på løfter fra regjeringen om et stort løft på dette området, i kombinasjon med tariffestet rett til fri med lønn når man utdanner seg videre.

 – Dette er en bransje med stor satsing innenfor byggteknologi, hvor vi har behov for fagarbeidere som følger den teknologiske utviklingen og er med på den grønne omstillingen i bransjen. Derfor er vi meget fornøyde med at vi nå er med på å ta et stort og viktig skritt i en treparts etter- og videreutdanningsreform, sier Hege Espe.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse