Ingen bygger nytt her, men bygningsarbeidere har nok å gjøre
Søker du på bolig til salgs i Berlevåg, finner du fort ut at det er kjøpers marked.
22 år gamle Sander Olsen er klubbleder på Berlevåg Bygg.
Roy Ervin Solstad
eline@lomedia.no
res@lomedia.no
Berlevåg: Fiskeværet som er det nordligste tettstedet i fastlands-Norge har 896 innbyggere, og seks boliger er til salgs på finn.no. Her ligger det ikke an til hete budrunder, snarere tvert imot.
I en kommune som sliter med fraflytting og forgubbing av befolkningen, kan det være vanskelig å få avsetning på privatboliger.
Men selv om Berlevåg er langt unna den boligprisbonanzaen som herjer i mer sentrale strøk, har stedets byggefirma mer enn nok å gjøre.
Seks år siden sist
Med elleve ansatte og fem medlemmer i Fellesforbundet er Berlevåg bygg en ganske stor bedrift i kommunen.
Bedriften tar alt av oppdrag innen bygg: oppussing, rehabilitering, tak, bad, nybygg.
Det siste har det imidlertid blitt lite av de siste åra.
– Det er vel seks år siden det ble bygget en ny bolig i Berlevåg. Men vi har godt med arbeid, og merker ikke så mye til konkurranse unntatt fra et par enkeltmannsforetak.
Det sier klubbleder Sander Elias Olsen, når Magasinet møter ham på kontoret, som deler lokaler med byggevareutsalg og post i butikk.
Droppet anbud
Berlevåg bygg er et sammenslått firma, etter at de to eksisterende byggefirmaene på plassen ikke så poenget med å konkurrere når de heller kunne gå sammen og bruke energien på det faktiske arbeidet og ikke anbudskamp.
Klubblederen forteller at det er mange hus som står tomme i bygda, fordi folk flytter eller blir gamle og må på institusjon.
Mange hus i Berlevåg står tomme, i en kommune hardt rammet av fraflytting.
Roy Ervin Solstad
22-åringen er sånn sett et unntak fra regelen. Etter skole i Hammerfest, tok han læretida og fagbrevet hjemme i Berlevåg.
I stedet for å flytte, har han kjøpt seg hus som han pusser opp på fritida. Om det varer, er han mer usikker på.
Selv om han har «naturen rett inn i hagen» er det ikke så mye å finne på, og han lukter litt på muligheten for teknisk høgskole i Trondheim.
22 år gamle Sander er et unntak fra regelen i Berlevåg.
Roy Ervin Solstad
Labert boligmarked
Med 1,5 år bak seg som klubbleder er trolig Sander Olsen også blant de yngste av sitt slag i forbundet. Søndagsmiddagene hjemme hos foreldrene inneholder nok endel jobbsnakk, da det er faren som er daglig leder og sjef i firmaet.
Byggebransjen sørpå sliter hardt for tiden, med skyhøye boligrenter, dyrtid og bråstopp i nybyggingen.
I Berlevåg merkes dette knapt som krusninger på havet en sommerdag.
– Fordelen med det labre boligmarkedet her, er jo at når det å kjøpe bolig er billig så har folk desto mer å pusse opp for.
– Jeg liker mangfoldet
Selv om Berlevåg trenger flere attraktive arbeidsplasser, er det folk i jobb der som ønsker å investere i bedre standard i bolig og hytte.
De som gjør det, har trolig ingen planer om å flytte – for pengene man bruker på hus her ute på Verdens ende, de tjener man neppe inn igjen ved å selge boligen.
– Det er mange hus fra syttitallet her, og etterkrigshus bygget av flyplassplank som tyskerne etterlot seg. Så det er rett og slett mange hus som trenger litt kjærlighet, sier klubblederen.
Hver dag er han ute og snekrer, og trivselen på jobb er stor.
– Jeg liker mangfoldet, Det er mye tullprat og aldri en kjedelig dag.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.