KLAB Narvik:
Kai- og lageransatte på LKAB får ny lønn: Minstelønna opp åtte kroner
De ansatte kan blant annet glede seg over åtte kroner opp i minstelønn, inkludert 50-øringen fra frontfaget.
GODT OPPGJØR: Fire prosent lønnstillegg ble resultatet for kai- og lageransatte på LKAB i Narvik da Fellesforbundet forhandlet fram både sentrale og lokale tillegg onsdag 23. september.
Fredric Alm / LKAB
roy@lomedia.no
I tillegg får de enda en 50-øring fra 1. april i år som de egentlig skulle hatt allerede i 2019, men som ved en feil ikke ble gitt.
Det forteller Terje Fenn Samuelsen som ledet forhandlingene på vegne av Fellesforbundet da de onsdag 23. september møtte LKAB til årets lønnsforhandlinger.
• Lønnsoppgjøret: Her er resultatene så langt
Startet med frontfaget
Disse forhandlingene har både en sentral og en lokal del. Det betyr at de sentrale og lokale forhandlingene rett etter hverandre.
– Årsaken til det er at man historisk har ønsket å bli ferdig med de lokale forhandlingene så fort som mulig, og siden LKAB-avtalen egentlig kun er en bedriftsavtale, har det blitt gjort på denne måten, sier Fenn Samuelsen.
Han sier at i år var det fort gjort å bli enige i det sentrale oppgjøret.
– Vi brukte ikke mye tid på å bli enige om at vi skulle følge frontfaget, sier Fenn Samuelsen.
Det betyr at de ansatte får en 50-øring i generelt tillegg, utvidelse av velferdspermisjon, men ikke punktet om likebehandling av ulike yrkesgrupper med tanke på forskuttering av sykelønn.
– Tariffavtalen har allerede en bedre avtale for forskuttering av sykelønn. De får inntil ett år med full lønn om de blir syke. Det er ikke begrenset oppad til seks ganger folketrygdens grunnbeløp, sier Fenn Samuelsen.
Totalt la frontfaget en ramme på 1,7 prosent, inkludert effekten fra fjorårets oppgjør i inneværende år (det såkalte overhenget). I rammen ligger også det som gis i lokale tillegg.
• Lønna til lageransatte opp med over sju kroner timen
Moderat pluss
Den rammen ble smadret da LKAB-partene begynte sine lokale forhandlinger.
– Vi ble enige om en ramme, inkludert frontfagets 1,7 prosent på totalt fire prosent økning. Dette får også en direkte innvirkning på de ulike tilleggene, inkludert smusstillegg, fagbrevtillegg og ulempetillegg siden de er prosentjustert, sier Fenn Samuelsen.
(Saken fortsetter under bildet)
FORNØYD: Forhandlingsleder for Fellesforbundet, Terje Fenn Samuelsen.
Roy Ervin Solstad
I kroner og øre betyr dette at minstelønna øker med åtte kroner timen, men heller ikke det var nok.
– Det viste seg at de ansatte skulle hatt en 50-øring ekstra i fjor, som de ikke fikk. Denne får de med virkning fra 1. april i år i tillegg til det vi forhandlet fram i årets tariffoppgjør, påpeker han.
Fenn Samuelsen forteller at forhandlingene foregikk i en veldig god tone, og at det var bedriftens økonomiske situasjon som gjorde et såpass godt oppgjør mulig.
– De innledet med å si at det var rom for et moderat oppgjør, men det er jo ulike oppfatninger om hva som er moderat, smiler han.
– Dette var moderat pluss?
– Ja, kanskje det, ler han.
• Dette er snittlønna i over 350 yrker
Enstemmig anbefalt
Totalt er det 83 havnearbeidere og lageransatte på utskipningskaia i Narvik, hvor malmen kommer med tog fra gruvene i Kiruna i Sverige, som er omfattet av avtalen.
Ifølge Fenn Samuelsen er alle på denne overenskomsten organisert i Fellesforbundet, mens de andre som jobber for LKAB i Norge er organisert i Lokmannsforbundet og Forbundet for Ledelse og Teknikk.
Nettopp det kan gjøre at oppgjøret blir enda bedre.
– Dersom de andre forbundene forhandler fram et enda bedre resultat enn det vi fikk, så står det i avtalen at da skal våre medlemmer ha det samme, forklarer han.
Det ble også enighet om å nedsette et utvalg som skal se på de mange særavtalene som finnes på ulike områder innenfor kai- og lagerarbeidet på LKAB. Målet både NHO og Fellesforbundet har, er å få disse inn i tariffavtalen for å gjøre avtaleverket mer oversiktlig og enklere.
Oppgjøret ble for øvrig enstemmig anbefalt av forhandlingsutvalget, og sendes nå ut på uravstemning til medlemmene.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.