Klagde på lønna – fikk sparken
Lønna kom klattvis, og sluttbeløpet stemte nesten aldri med lønnslippen. Da kjøkkenmontøren Francisco Peinado Sánchez klagde, svarte sjefen med å gi ham sparken.
FIKK SPARKEN: Sjefen var lenge fornøyd med jobben Sánchez gjorde, men betalte han sjelden hele lønna. Skatten for 2016 ble heller ikke betalt inn. Da Sánchez satte Fellesforbundet på saken, svarte daglig leder Helge Bjertnes med å si han opp.
Håvard Sæbø
has@lomedia.no
HAUGESUND: Etter hvert skyldte arbeidsgiveren Sánchez 150.000 kroner i lønn. I tillegg ble det nylig avdekket at det ikke ble betalt inn skatt for hele 2016. På lønnsslippen for desember 2016, ser det ut som at Bjertnes Consulting har betalt inn 82.983 kroner i skatt. Kemneren så aldri noe til disse pengene, og nå sitter en fortvilet Sánchez uten lønn og oppdrag eller rett til dagpenger.
Møtte ikke i forliksrådet
Daglig leder, Helge Bjertnes i Bjertnes Consulting, sier at han ikke skjønner hvorfor det ikke er registrert skatt på Francisco. Han innrømmer at han ligger etter med lønnsutbetalingene, men har problemer med størrelsen på kravet. To ganger har Rune Tønnesen i Fellesforbundet avtalt å diskutere dette med Bjertnes i Skien Forliksråd. Begge gangene var Bjertnes sykemeldt. Bjertnes sier sykemeldingene er sendt, men siden forliksrådet ikke har mottatt disse, ble det avsagt fraværsdom.
Dømt for underslag
Bjertnes er domfelt to ganger tidligere. Senest i oktober 2012, da han ble dømt til fem måneders fengsel for å ha underslått 200.000 kroner fra Lyngmoveien Bofelleskap, hvor han var kasserer. Han tilsto i samme sak at han hadde underslått 227.446 kroner fra arbeidsgiveren, Skien Kommune.
• Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge
Mangler 250.000 i skatt
Etter å ha sjekket med kemneren, har Bjertnes denne forklaringen på hvorfor det ikke er betalt inn skatt:
– Jeg trodde lønnssystemet var fullintegrert mot Altinn, men det viste seg at det måtte gjøres en manuell overstyring. Ingen av A-meldingene hadde gått gjennom, så i 2016 ble det ikke betalt inn skatt hverken for meg eller de tre andre i selskapet, sier Bjertnes og anslår at det er mangler rundt 250.000 kroner i ubetalt skatt.
BLAKKE: De ligger en måned etter med husleia. Sánchez og kona, Teresa Aguirre, er fortvilet. Det var ikke dette hun så for seg da mannen fikk tilbud om en godt lønnet jobb i Norge. Nå lever de på sosialtrygd og hjelp fra venner.
Håvard Sæbø
Turbulent start
59-årige Sánchez har jobbet med kjøkkeninnredning hele livet. Først med produksjon, siden med salg og montering. Etter finanskrisa ble det lite jobbing i Spania, så da Montserv Ltd i Norge lokket med fri bolig og god lønn, reiste Sánchez til Haugesund i 2014. Da hadde han først bestått testene som viste at han var kvalifisert for jobben.
Det gikk ikke lenge før Montserv Ltd gikk konkurs. Da hjalp Helge Bjertnes spanjolene med å få ut store summer fra lønnsgarantifondet, og tilbudte tre av dem jobb i nyetablerte Bjertnes Consulting rett etter.
Ligger etter med husleia
Nå så alt lyst ut, og Sánchez sin kone og yngste datter kom flyttende til Haugesund. De første månedene gikk alt greit, men så begynte det å bli manko på lønn igjen. Bostøtten Bjertnes lovet dem, så de heller ikke noe til. Nå ligger de en måned etter med husleia og lever på sosialtrygd og hjelp fra venner.
INGEN FLERE JOBBER: 20.januar 2017 ble Sánchez oppsagt, men varslet søksmål og krevde å stå i stillingen. Fra 12.februar ble han utestengt fra arbeidsplassen, fordi selskapet ikke hadde arbeid til han.
Håvard Sæbø
Måtte si han opp
– Dette er trist for begge parter, mener Helge Bjertnes.
Han sier at han ikke hadde annet valg enn å si opp Sánchez.
– Men nå ser det ikke ut som at det skal gå heller, sier han.
Bjertnes sier at han flere ganger i 2016 gav muntlige og skriftlige henvendelser til Sánchez om at arbeidet ikke var godt nok. I mars 2016 ble arbeidskontrakten fornyet. 11. oktober 2016, kommer det brev fra Bjertnes til Sánchez med tittelen: Advarsel. Her står det mellom annet at Sánchez har dårlige holdninger til arbeidet som har påført Bjertnes store økonomiske tap.
• De ansatte går opp 100.000 i lønn etter at de fikk tariffavtale
– Er lite produktiv
Sánchez har ifølge Bjertnes særdeles store problemer med å legge fuger, påfører kjøkkeninnredningen skader og er lite produktiv. Ikke noe av dette er dokumentert, og Bjertnes sier at dokumentasjonen på klager fra kunder vil bli lagt fram i den varslede rettssaken om oppsigelsen.
– Alt gikk strålende i halvannet år, men så gikk det markant og bratt nedover, sier Bjertnes.
Selv om Bjertnes hevder at advarselen ikke har noe med at Sánchez klagde på lønna å gjøre, er det i samme tidsrom, 24.august 2016, at Sánchez melder seg inn i Fellesforbundet. Han visste ikke at det fantes noe slikt fagforbund før en spansktalende kunde han monterte kjøkken for, mente han kunne få hjelp der. Siden Bjertnes Consulting er registrert i Skien, meldte han seg inn i Fellesforbundet i Telemark.
Duger – duger ikke
Noe av det første Bjertnes sier i møte med organisasjonsarbeider Rune Tønnesen, er at Sánchez ikke duger til arbeidet han er satt til å gjøre, og må sies opp.
– I neste setning sier han oppsiktsvekkende nok at det er greit å bruke Sánchez hvis han starter for seg selv. Da er han plutselig faglig på høyden, sier Rune Tønnesen, som ikke helt skjønner argumentasjonen.
Solidaransvar
Fellesforbundet hjalp han med å sette opp et lønnskrav. I tillegg krevde de at kjøkkenleverandørene han monterte for, skulle betale lønna Bjertnes ikke betalte.
– Ingen av dem hadde hørt om solidaransvar for lønn før, og stusset på kravet. Da vi informerte om ordningen, og om hvordan Bjertnes hadde behandlet Sánchez, betalte både Kvik, HTH og Neumann inn til sammen 23.559 kroner, sier avdelingsleder Roald Stykket i Fellesforbundet Telemark.
Kvik i Haugesund er av Fellesforbundet gjort kjent med at Bjertnes ikke har betalt fullstendig lønn og ingen skatt. Hos Kvik er de overrasket over at det i det hele tatt er mulig å unndra skatt på denne måten. Nå har de ingen pågående oppdrag med Bjertnes, men sier at det er vanskelig å finne andre enn Bjertnes Consulting til å montere.
Umulig å bomme med skatten
Hos skattemyndighetene får vi opplyst at systemet er basert på ærlighet. Hvis arbeidstakeren er registrert, går det automatisk en melding fra regnskapssystemet inn til skatt hver måned. Selve skatten blir betalt inn annenhver måned. I tilfellet Sánchez, ble det betalt inn skatt som normalt i 2015, men null i 2016.
Betalte ikke arbeidsgiveravgift
Magasinet for fagorganiserte konfronterer Helge Bjertnes med at dette ikke er første gangen han har problemer med kemneren. Han har to utleggsbegjæringer fra 2015 og 2017 fra kemneren i Grenland på til sammen 191.000 kroner.
– Det skyldes at jeg lå etter med innbetaling av arbeidsgiveravgift, sier Bjertnes, som samtidig forsikrer om at det nå er inngått en innbetalingsavtale med kemneren, og at beløpet er i ferd med å bli innfridd.
NULL SKATT: Dina Marie Lilleland har hjulpet Sánchez og familien med tolking hos Nav og Skatt. Da han skulle melde seg arbeidsledig, fant de ut at han ikke var registrert som arbeidstaker, og heller ikke hadde betalt skatt for hele 2016.
Håvard Sæbø
Læreren engasjerte seg
Både Sánchez og kona, Teresa Aguirre, er bekymret for hvordan de skal klare seg økonomisk. De ønsker å fortsette å bo i Haugesund – mye på grunn av at både de og dattera trives i vestlandsbyen. Det var på en foreldresamtale på Haugaland Videregående Skole at lærer Dina Marie Lilleland fikk høre at faren til eleven hennes ikke fikk lønn, og at det ikke sto særlig bra til økonomisk.
Siden har hun hjulpet familien med tolking hos forskjellige etater. Hun har også prøvd å skaffe Sánchez og de to andre spanjolene ny jobb, uten å lykkes helt. De to andre spanjolene kan få jobb i et nytt selskap, men ikke Sánchez. Lilleland tror det skyldes at lønnskrangelen med Bjertnes har gitt Sánchez et dårlig rykte.
– Han har bare krevd sin rettmessige lønn. Når han gjør det, gir arbeidsgiveren han sparken og sier han er udugelig. Jeg synes synd på familien, og håper det snart ordner seg med økonomien. Jeg trodde ikke det var mulig å behandle mennesker på denne måten, sier Lilleland.
• Følg oss på Facebook
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.