JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftfulle krav på Fellesforbundets landsmøte om nei til kabler og Acer

Fellesforbundet sier nei til bygging av kraftkabelen NorthConnect. Men for mange delegater er ikke det nok. De vil ut av Acer og si nei til vindkraft på land i tillegg.
NEI TIL UTENLANDSKABLER: Torunn Ægisdottir, Fredrik Larsson og Anette Johansen argumenterte for at Fellesforbundet må si nei til både flere utenlandskabler og Acer.

NEI TIL UTENLANDSKABLER: Torunn Ægisdottir, Fredrik Larsson og Anette Johansen argumenterte for at Fellesforbundet må si nei til både flere utenlandskabler og Acer.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

Motstanden mot vindkraft på land er i ferd med å bli en folkebevegelse over hele landet. Også på Fellesforbundets landsmøte går debatten høyt om norsk kraftpolitikk, inkludert om forbundet skal si ja til vindmølleparker på land.

– Vi må finne den rette balansen mellom bruk og vern, var budskapet fra forbundssekretær Kine Asper til landsmøtet.

Det er sendt inn en lang rekke forslag om at forbundet skal si nei til vindkraft på land, og mange avdelinger kobler dette til bygging av kraftkabler til utlandet og Norges tilslutning til EUs energibyrå Acer. Mange frykter store konsekvenser for norsk kraftkrevende industri, dersom utenlandskabler fører til at Norge i praksis importerer europeiske kraftpriser.

Her demonstrerer LO-tillitsvalgte mot NorthConnect

– Farlig kombinasjon

– Gi meg et eksempel på skånsom vindkraft på land. Det skulle jeg gjerne sett, sier delegat Atle Tranøy fra industrien på Stord.

Han peker på at Norge når målene om fornybar energi uten å «gå til krig mot en ny folkebevegelse mot vindkraftparker». Tranøy framhever i tillegg de store industrielle mulighetene som ligger i særlig havvindmøller.

– Vindkraft på land har stort sett utenlandske eiere som ser på kraft som en råvare. Mølleparkene vil skape et massivt press for flere utenlandskabler. I kombinasjon med Acers overnasjonale potensial er dette livsfarlig, advarte Tranøy.

Kontroll over arvesølvet

– Gjennom Acer overlates styringa av arvesølvet vårt til EU-kommisjonen og ESA. Krafta skal brukes til beste for privat industrien og husholdningene, slik vi har gjort gjennom historien. Derfor må vi si nei til Acer og flere utenlandskabler, samt ta kontroll over landbasert vindkraft, sa Stig Aimer Hansen.

Hans avdeling har sendt inn forslag om at stortingsvedtaket om at Norge skal delta i Acer må reverseres, og at Fellesforbundet må støtte et faglig initiativ om å utrede om det var i strid med grunnlovens krav om 3/4 dels flertall ved avgivelse av suverenitet da Stortinget sa ja til Acer.

Fra nei til ja

I mars i fjor sa forbundsstyret i forbundet også nei til Acer, og krevde at Stortinget måtte bruke regelen om 3/4 flertall. Dette var begrunnet med «frykt for at vi skal svekke den nasjonale styring og kontroll med energiressursene» uttalte forbundsleder Jørn Eggum.

Da saken kom til representantskapet ble utfallet et annet, og forbundet sa ikke lenger nei. Heller ikke i innstillingen til landsmøtet blir forslagene om å si nei til Acer tiltrådt.

– Acer er til for å koordinere og diskutere energispørsmål og dele informasjon mellom landene i Europa. Representantskapet mener Norge er tjent med å delta. Vi må ha en plass ved bordet, var budskapet fra Kine Asper til landsmøtet. Hun tok imidlertid forbehold:

– Dersom Acer av en eller annen grunn der framme skulle få noe som helst mandat til å pålegge Norge bygging av nye utenlandskabler vil Fellesforbundet være krystallklart på at vi skal ut av samarbeidet, sa Asper.

Saken fortsetter under bildet.

KRAFTBEHOV: To tanker i hodet på en gang, var kraft-budskapet fra forbundssekretær Kine Asper: - Industrien trenger reint kraft, og den skal skaffes samtidig som urørt natur og artsmangfold tas vare på.

KRAFTBEHOV: To tanker i hodet på en gang, var kraft-budskapet fra forbundssekretær Kine Asper: - Industrien trenger reint kraft, og den skal skaffes samtidig som urørt natur og artsmangfold tas vare på.

Erlend Angelo

– Det er skuffende, det representantskapet vil ha oss med på. Acer er ikke et koseforum, det er et maktorgan. Bekymringen for strømprisene er stor i industrien. Derfor må ikke Fellesforbundet drifte i feil retning og skjønnmale Acer, svarte delegat Ole Ånon Langeland fra Agder.

Heller rør enn møller

Hele kraftkomplekset ble en sentral sak da forbundet diskuterte næringspolitikk. Engasjementet mot kraftkabler og vindmøller på land var stort.

– Mottoet vårt er mer rør og mindre kabler, sa Fredrik Larsson fra Nord-Rogaland. Han kommer fra Sauda, et av mange lokalsamfunn som i stor grad er bygget opp på krafta. Flere delegater fra hans avdeling oppfordret landsmøtet til å si nei til utenlandskabler og heller satse på vannkraft.

Strid om vindkraft på land i flere LO-forbund

– Kablene vil gi økte strømpriser og gjøre det mer lønnsomt med vindkraft på land – som igjen ødelegger naturen, sa Torunn Ægisdotter.

Mange peker på havmøller som framtidas store industri- og krafteventyr.

– Særlig innen flytende havvind har vi et stort potensial, sa Kine Asper fra ledelsen.

Hun mener det ikke er noen motsetning mellom vindkraft til havs og på land.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse