JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen beklager at AFP-forhandlingene fortsatt ikke er i mål

LO og NHO har fortsatt ikke startet drøftingene om ny AFP, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen da han hilste til Fellesforbundets landsmøte.
Da LO-leder Hans-Christian Gabrielsen hilste landsmøtet til Fellesforbundet kritiserte han regjeringa for ikke å bruke handlingsrommet i EØS-avtalen.

Da LO-leder Hans-Christian Gabrielsen hilste landsmøtet til Fellesforbundet kritiserte han regjeringa for ikke å bruke handlingsrommet i EØS-avtalen.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen tok opp AFP-forhandlingene da han hilste Fellesforbundets landsmøte på vegne av de innenlandske gjestene.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum har tidligere krevd at forhandlingene om ny AFP-ordning skulle komme slik at også uravstemningen var avsluttet i god tid før landsmøtet. Slik har det ikke gått, og fortsatt har ikke LO og NHO satt seg ned sammen og forhandlet om hvordan den nye pensjonsordningen skal bli.

p

Tatt mer tid en forutsatt

Gabrielsen beklaget dette overfor landsmøtet.

– Vi ble enige om å gjennomføre en felles utredning basert på partenes enighet om målet for en fremtidig AFP med bistand fra myndighetene. Dette arbeidet har tatt mer tid enn forutsatt. Men å lage en ny AFP-modell er komplisert. Den skal stå seg over tid, sa LO-lederen.

Han viste til at ekspertisen i departementene, SSB og andre har vært nødt til å jobbe med andre spørsmål, som ny offentlig tjenestepensjon. Dette har vært med å forsinke AFP-prosessen.

Gabrielsen sa at nå var utredningene ferdig og LO er klar til å drøfte spørsmålet om AFP med NHO.

Ny AFP blir en kvalifiseringsordning

Det som er klart at AFP skal være en kvalifiseringsordning. Det betyr at AFP-pensjonen den enkelte får, vil henge tettere sammen med hvor mange år du har jobbet i en AFP-bedrift. Det betyr at antall år en jobber i en AFP-bedrift vil avgjøre hvor mye en får i AFP-pensjon.

– Det vil føre til at også yngre arbeidstakere, vil nyte godt av ordningen og langt færre vil falle helt ut. Blant andre de som uforskyldt mister jobben på tampen av yrkeskarrieren, sa Gabrielsen, og viste til at det såkalte Follumhullet ville tettes. Follumhullet er oppkalt etter det som skjedde da Follum fabrikker ble nedlagt. Da mistet mange ansatte AFPen fordi de mistet jobben og ikke jobbet i en AFP-bedrift på slutten av arbeidslivet, slik ordningen krever.

Problemer med finansieringen

Men Gabrielsen la ikke skjul på at det store problemet som står igjen er finansieringen av ordningen.

– Som dere vet så har denne regjeringen vært tydelige på at de ikke vil bidra med mer økonomi. Og arbeidsgiverne har heller ikke vist stor entusiasme i å legge mer penger på bordet, sa Gabrielsen uten peke på noen løsning.

Han gjorde det også klart at når AFP-forhandlingene er avsluttet, kommer LOs medlemmer til å bli forelagt resultatet i en avstemning.

Sosial dumping

Han kritiserte også regjeringas arbeid mot sosial dumping.

– Regjeringen klarer ikke engang å uttale ordene "sosial dumping" i sine regjeringserklæringer. Som om det ikke finnes, og ikke er et problem.

Så trakk han fram arbeidet som den rødgrønne regjeringen hadde gjort. Den så utfordringene i arbeidslivet som en følge av EUs utvidelser østover.

De første to handlingsplanene mot sosial dumping hadde god effekt. Den tredje ville virket enda bedre. Den ville ha virket, ikke bare i byggeindustrien og på verftene, men også i skipsfarten, luftfarten, vegtransporten, utelivet. Dere vet bedre enn noen at flere bransjer nærmest har blitt rasert av sosial dumping, massiv innleie og useriøse aktører, sa Gabrielsen, og beskyldte regjeringen for å legge den tredje handlingsplanen mot sosial dumping i en skuff.

p

EØS-avtalen

– De utnytter ikke handlingsrommet i EØS-avtalen, var meldingen fra Gabrielsen.

EØS-avtalen blir et stort tema på landsmøtet og LO-lederen var også en tur innom den debatten, og etterlot ingen tvil om hvor han sto i det spørsmålet.

– Jeg mener den debatten vi har i fagbevegelsen viser hvor sentral EØS-avtalen er for norsk økonomi og samfunn. Det er den største, viktigste og mest omfattende avtalen Norge noen gang har inngått. En liten, åpen økonomi som den norske trenger gode regler for samhandling med andre land. Det gir EØS-avtalen oss, sa LO-lederen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse