Partene er enige i frontfagsmeklingen. Jørn Eggum, Hilde Lund. Mats Ruland og Stein Lier-Hansen skal fortelle offentlighet hva de jhar kommet fram til.
Håvard Sæbø
Lønn:
Lønnsoppgjøret forklart: Hvordan kan 50 øre ekstra i timen bli til 1,7 prosent?
Hva skjedde egentlig i frontfaget? FriFagbevegelse prøver å forklare resultatet i årets tariffoppgjør.
torgny@lomedia.no
Da riksmekler Mats Ruland, Jørn Eggum fra Fellesforbundet og Stein Lier-Hansen fra Norsk Industri møtte pressen rett før midnatt fredag 21. august, fortalte de at den økonomiske rammen for frontfagsoppgjøret er 1,7 prosent. Hva betyr det at ramma er 1,7 prosent? FriFagbevegelse skal hjelpe til med å forklare.
Sammenhengen
Gjennomsnittslønna for en industriarbeider er på rundt 500 000 kroner i året. 1,7 prosent lønnsvekst skulle da gi 8 500 kroner eller et tillegg på timelønna på 4,35 kroner.
Men slik er det ikke, lønnstillegget er bare på 50 øre timen. Hvordan kan dette henge sammen?
NHO har ved hvert oppgjør tatt på seg å vurdere realismen i den økonomiske rammen. LO sitter på skulderen og følger med når NHO-økonomene gjør sine utregninger. De siste årene her disse beregningen stemt godt med det som ble fasiten et år etterpå.
Økte utgifter
På NHOs nettsider ligger forklaringene til regnestykket. Når en skal vurdere den økonomiske rammen for oppgjøret er det viktig å huske at ståstedet er arbeidsgivernes. Det er arbeidsgivernes utgifter som vises i rammen, ikke de ansattes lønn, selv om det selvsagt har en sammenheng.
For eksempel hvis det avtales en reform, vil ikke det gi seg utslag i mer penger inn på lønnskontoen til de ansatte, men arbeidsgiverens utgifter vil øke. Den økonomiske rammen vil bli større uten at arbeidstakerne får en krone mer.
NHOs forklaring på frontfagsoppgjøret er i grove trekk:
• Overheng 1,2 prosent
• Tarifftillegget 0,30 prosent
• Lønnsglidningen 0,20 prosent
• Til sammen 1,70 prosent
Det mystiske overhenget
Her trengs det noen forklaringer, og vi støtter oss tungt på FriFagbevegelses eget tariffleksikon.
Overheng er et begrep mange sliter med. Tariffleksikonet vårt forklarer det slik: «Overheng er en prosentvis beregning som beskriver hvor mye lønnsnivået ved utløpet av et år ligger over gjennomsnittsnivået for hele året. Det forteller dermed hvor stor lønnsveksten fra ett år til det neste vil bli dersom det ikke gis lønnstillegg eller foregår strukturendringer i det andre året. Lønnstillegg som gis sent i året, fører til større overheng til neste år enn tilsvarende tillegg som gis tidlig i året.»
Et regneeksempel: Satsene i Industrioverenskomsten endres per 1. april. Tre måneder, 25 prosent, av året har allerede gått, 75 prosent er igjen. Hvis en gir 10 kroner ekstra i timen fra 1. april 2020, vil det gi en årslønnsvekst på rundt 20.000 kroner. men for året 2020 vil det bare gi en vekst på 15.000 kroner (75 prosent). Men for neste år, 2021, vil lønnstillegget slå ut fullt.
Mangler 0,1 prosent
Det er Teknisk Beregningsutvalg som fastslår overhenget. I dette utvalget sitter de fremste økonomene fra fagbevegelsen, arbeidsgiverne og Statistisk sentralbyrå. I år ble de enige om at lønnstilleggene gitt i fjor, overhenget, automatisk vil gjøre at årslønna i 2020 blir 1,2 prosent høyere i industrien enn i 2019.
NHO sier at tarifftillegget er 0,30 prosent av den økonomiske rammen. I protokollen står det at alle får en lønnsøkning på 50 øre timen. Hvis en regner med en årslønn på 500 000 kroner og at det jobbes 1950 timer i året, gir 50 øre mer i timen, en lønnsvekst på 0,20 prosent. Her mangler det tilsynelatende 0,1 prosentpoeng. Den siste tidelen forklares med at de ansatte i tekoindustrien har fått et lavlønnstillegg. Deres timelønn øker med minst 2 kroner timen, men det forklarer ikke alt. I tillegg ble det vedtatt endringer i teksten som kan gi arbeidsgiveren større utgifter.
Lokale forhandlinger
Partene ble enige om at i bedrifter hvor noen får forskuttert sykepenger, skal alle ha det. Dette vil kunne tære på bedrifters likviditet, hvor mye penger de har på kontoen. Denne utgiften må også regnes med i ramma.
Den siste delen av den økonomiske rammen, er lønnsglidning. FriFagbevegelses tariffleksikon forklarer lønnsglidning slik:
«Lønnsglidning (…) er forskjellen mellom den lønnsveksten som er avtalt i et lønnsoppgjør og den som faktisk blir realisert (målt i ettertid).
Lønnsglidningen kan blant annet omfatte lønnstillegg som er gitt ved lokale forhandlinger på de enkelte arbeidsplassene, personlige tillegg, ansiennitetstillegg, økt fortjeneste på grunn av økt akkord eller økt bruk av skiftarbeid mv.»
Lønnsvekst ved oppsigelser
I dette oppgjøret er lønnsglidningen anslått til 0,2 prosent. I dette ligger også det som oppnås i de lokale forhandlingene. NHO har vedtatt at det ikke skal gis lokale tillegg i år, men bedriftene er forpliktet til å forhandle. Noen bedrifter går godt. Går bedriften godt, skal også de ansatte få del av overskuddet.
En kan oppnå økt lønnsglidning uten at det betyr mer penger til de ansatte. For eksempel hvis en bedrift må nedbemanne. Da vil bedriften som regel si opp de yngste først. De yngste arbeidstakerne har som regel mindre betalt enn de eldre. Da vil gjennomsnittslønna i bedriften øke.
Stor usikkerhet
Det motsatte skjer hvis en bedrift oppbemanner. Da ansettes unge «billige» arbeidstakere, gjennomsnittslønna synker og lønnsglidningen blir negativ.
Årets oppgjør er gjennomført i en ekstremt usikker tid. Derfor vil anslag på glidningen være ekstremt usikre.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga
VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.
Tormod Ytrehus