Da NHO-direktør Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Wilhelm Ruland og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen informerte om resulatet av lønnsoppgjøret ble det sagt at den økonomiske ramma var 3,2 prosent.
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Hvordan kan 2,50 kroner i timen bli 3,2 prosent lønnsøkning? Her er forklaringen
LO og NHO er enige om 2,50 kroner i generelt lønnstillegg, noe som er langt mindre enn rammen for lønnsoppgjøret på 3,2 prosent. Sjekk hvordan toppene i arbeidslivet har regnet.
torgny@lomedia.no
En tillitsvalgt i Fagforbundet la ut følgende oppdatering på Facebook: «Prosentregning i lønnsoppgjør er rare greier. Hvis 2,50 kroner er 3,2 % lønnsvekst, så er timelønna 78 kroner. Så er jeg klar over at det tilkommer overheng og lønnsglidning++. Jeg vil likevel se regnestykket før jeg trur på det. Noen som kan overbevise meg?»
FriFagbevegelse skal prøve å forklare.
p
5000 kroner i årslønnsvekst
Det er ikke bare tillitsvalgte i Fagforbundet som synes dette er rart. Søndag kveld da lønnsoppgjøret ennå ikke var i mål, hadde VG følgende tittel på forsida: «Du ligger an til å få 15 000 og 20 000 kroner i lønnsøkning».
Da oppgjøret var over viste det seg at de fleste vil få 2,50 kroner mer i timen i generelt tillegg. Med et arbeidsår på cirka 2000 timer, blir det en lønnsvekst på 5 000 kroner. Det er stor forskjell på 5000 kroner og 15.000 kroner i årslønnsvekst.
Bodding forklarer
Knut Bodding, forhandlingsleder i LO, forklarer hvordan en kommer fram til 3,2 prosent slik:
– Det generelle tillegget på 2,50 kroner utgjør en lønnsvekst på 0,75 prosent, i tillegg kommer lavlønnstillegg på 2 kroner timen. Dette utgjør 0,05 prosent. Lønnsglidninga gir 1,3 prosent, og så har vi et overheng på 1,1 prosent. Dette blir til sammen 3,2 prosent, forklarer han.
Arbeidsgivernes utgifter
Her er det noe som må forklares.
3,2 prosent er det som kalles den økonomiske rammen for oppgjøret. Det betyr at arbeidsgivernes samlede lønnsutgifter øker med 3,2 prosent. Hva den enkelte arbeidstaker får, er et annet spørsmål.
Dessuten er det viktig å huske på at 3,2 prosent er et gjennomsnitt. Hvis noen får mer enn gjennomsnittet, får noen under. Det er en matematisk umulighet at alle får mer enn gjennomsnittet.
Det er noen uttrykk som trenger en forklaring for å skjønne tankegangen i lønnsoppgjøret, for eksempel lønnsglidning. I FriFagbevegelses tariffleksikon forklares lønnsglidning slik:
«Lønnsglidning (…) er forskjellen mellom den lønnsveksten som er avtalt i et lønnsoppgjør og den som faktisk blir realisert (målt i ettertid).
Lønnsglidningen kan blant annet omfatte lønnstillegg som er gitt ved lokale forhandlinger på de enkelte arbeidsplassene, personlige tillegg, ansiennitetstillegg, økt fortjeneste på grunn av økt akkord eller økt bruk av skiftarbeid mv.»
Oppsigelser fører til lønnsvekst
Hva lønnsutviklingen blir på den enkelte bedrift er umulig å fastslå, men det er mulig gjøre antakelser. LOs og NHOs økonomer gjør sammen beregninger, og har blitt enige om at lønnsglidningen i år vil være på 1,2 prosent. I dette ligger både lønnstillegg gitt ved lokale forhandlinger og hvis det skjer endringer i sammensetningen av arbeidsstokken.
For eksempel hvis en bedrift må nedbemanne, vil den som regel si opp de yngste først. De yngste arbeidstakerne har som regel mindre betalt enn de eldre. Da vil gjennomsnittslønna i bedriften øke. Og motsatt hvis en bedrift skal oppbemanne, og ansetter unge «billige» arbeidstakere, vil gjennomsnittslønna synke, og lønnsglidningen bli negativ.
p
Overheng
Overheng er et begrep mange sliter med. Tariffleksikonet vårt forklarer det slik: «Prosentvis beregning som beskriver hvor mye lønnsnivået ved utløpet av et år ligger over gjennomsnittsnivået for hele året. Det forteller dermed hvor stor lønnsveksten fra ett år til det neste vil bli dersom det ikke gis lønnstillegg eller foregår strukturendringer i det andre året. Lønnstillegg som gis sent i året, fører til større overheng til neste år enn tilsvarende tillegg som gis tidlig i året.»
Mellomoppgjøret mellom LO og NHO skjer per 1. april. Tre måneder, 25 prosent, av året har allerede gått. Hvis en gir 10 kroner mer i timen fra 1. april 2019 vil det gi en årslønnsvekst på rundt 20.000 kroner, men for året 2019 vil det bare gi en vekst på 15.000 kroner (75 prosent). Men for neste år, 2020 vil lønnstillegget slå ut fullt.
Lavlønnstillegget
En av fem av de som er omfattet av lønnsoppgjøret får lavlønnstillegget. For dem som får det er 2 kroner timen viktig, men siden de utgjør relativt få, øker den økonomiske rammen for oppgjøret med bare 0,05 prosentpoeng.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie