JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i byggeindustrien er i gang: – Tøff økonomisk situasjon

Arbeidstakerne forventer et skikkelig lønnsløft, men arbeidsgiverne er bekymret for økonomien.
Hege Espe (til venstre) i Fellesforbundet og Siri Bergh i NHO Byggenæringen utveksler krav på tariffoppgjørets start i byggenæringen.

Hege Espe (til venstre) i Fellesforbundet og Siri Bergh i NHO Byggenæringen utveksler krav på tariffoppgjørets start i byggenæringen.

Eline Lønnå

eline@lomedia.no

– Cash is king!

Det er forhandlingsleder Hege Espe i Fellesforbundets korte svar på hva som er det viktigste for arbeiderne i byggeindustrien i årets lønnsoppgjør.

I dag startet forhandlingene om lønn og vilkår på tariffavtalen for folk som produserer elementer til bygg, samt byggevareutsalg. Motparten er NHO Byggenæringen, som ikke ser lyst på sine medlemsbedrifters muligheter til å være rause med lønnstillegg:

– Våre bedrifter i byggeindustrien sliter på akkurat samme måte som byggenæringen. Vi står rett og slett i en kjempetøff økonomisk situasjon. Det er bakteppet når vi nå skal forhandle. sier forhandlingsleder Siri Bergh i NHO Byggenæringen.

Følger frontfaget

Også i disse forhandlingene er det resultatet i frontfaget som legger føringene for hva som blir oppnådd.

Da forbundsleder Jørn Eggum presenterte kravene fra industrien mandag denne uka, var han klar på at medlemmene skal ha kjøpekraftforbedring i år, altså at lønningene skal øke mer enn prisene. Det har ikke vært tilfellet de siste åra, og arbeidsfolk har fått mindre å rutte med.

De viktigste kravene i frontfaget er:

• Lønningene må øke mer enn prisveksten, altså økt kjøpekraft. I år er prisveksten anslått til å bli 4,1 prosent av Teknisk beregningsutvalg. Dermed må lønna øke mer enn dette.

• Lavtlønte skal ha et ekstra lønnstillegg i form av et kronetillegg.

• Etter- og videreutdanningsreform skal utformes og finansieres gjennom et trepartssamarbeid. Det vil si at staten skal være med å ta regninga.

• Tariffesting av rett til livsopphold under etter- og videreutdanning.

• Rett til fri med lønn for å følge barn under 12 år til lege, tannlege eller helsestasjon.

Gangen i oppgjøret er at dersom forhandlinger ikke fører fram, går de til mekling hos riksmekleren. Det er vanlig at dette skjer, og at en venter på resultatet i frontfaget før melkingsinnspurten setter inn. Innspurten i frontfaget er ventet å bli natt til søndag 7. april, altså helga etter påske.

Aktuell: Brudd i lønnsforhandlingene. Dette er veien videre

– Det vil løsne

Bakteppet for årets lønnsoppgjør er at byggebransjen sliter med nedgangstider og nærmest full stopp i boligbyggingen. Dermed blir det også mindre å gjøre for dem som produserer varene som trengs for å bygge.

Interesseorganisasjonen Boligprodusentene meldte nylig at tallet på igangsatte boliger det siste året ikke har vært lavere siden de startet målinger i 1999, og ligger på halvparten av det beregnede boligbehovet.

Hege Espe mener det er full enighet om at denne situasjonen vil snu, og at det er behov for å bygge flere boliger.

– Bildet i bransjen er blandet, og det er mest et spørsmål om når det vil løsne. Noen bedrifter har dessuten også nå smekkfulle ordrebøker, sier hun.

I tillegg til lønn, er også kompetanseheving et viktig element for forhandlere på byggfag. Produksjonen er mange steder i rask endring, og ansatte trenger etter- og videreutdanning for å henge med.

– Blant annet vet vi at prefab innenfor bygg vil øke, sier Espe. Det innebærer at mer vil bli laget ferdig til montering på fabrikker, og mer arbeid til byggeindustrien.

Les mer: Møt ansatte i byggeindustrien som har tatt et uvanlig grep for å unngå permitteringer

Vern om normalarbeidsdagen

Selv om det er økonomi som er det klart viktigste, vil det også i årets oppgjør være noen forslag til endringer i tariffavtalen som gjelder andre punkter.

For ansatte i byggeindustrien er det blant annet at de vil ha slått fast at bonusordninger ikke skal knyttes til måling av skadeforekomster eller sykefravær.

Videre ønsker de å stramme til hva som praktiseres som normalarbeidsdag, ved å begrense det tidsrommet arbeidsgiver kan fastsette arbeidstiden til.

Bli tariff-ekspert: Her finner du svaret på hva de rare og sære ordene i lønnsoppgjøret betyr

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse