Brudd i byggeindustrien
Lønnsoppgjøret i byggeindustrien går til mekling
Umulig å komme videre, sier Fellesforbundets Hege Espe, etter at det ble brudd i årets tarifforhandlinger.
OVERSKUDD: Deler av byggebransjen går veldig bra under koronakrisen. Det er en forventning om at overskuddet som de ansatte er med og skaper, også skal deles med de ansatt, sier Fellesforbundet.
Erlend Angelo
eline@lomedia.no
Tirsdag morgen ble det klart at også forhandlingene årets tariffoppgjør i byggeindustrien går til mekling.
Tidligere har både frontfaget (industrien) og byggebransjen brutt forhandlingene og gått til mekling.
– Motparten er bundet av NHOs forhandlingsposisjon, og det gjør det umulig å komme videre, sier Hege Espe, forbundssekretær i Fellesforbundet og forhandlingsleder, på forbundets nettsider.
Lønna di: Her er datoene du bør merke deg for høstens lønnsoppgjør
Minstelønn må opp
Bruddet i byggeindustrien kom etter en dag med forhandlinger, der partene er Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL).
De to partene la fram kravene sine, men kom deretter ikke videre.
For Fellesforbundet er det viktigste å få hevet minstelønna i en bransje med store lønnsvariasjoner. Men mange av de 6000 medlemmene i Fellesforbundet i bransjen er lavtlønnede.
Forhandlingsleder Hege Espe peker på at under koronakrisa har deler av byggeindustrien gått svært godt, byggevarehusene har vært godt besøkt av kunder med mye tid til små og store prosjekter.
– Deler av bransjen går veldig bra, mens deler av bransjen sliter. Slik er det alle år. Det er en forventning om at overskuddet som de ansatte er med og skaper, også skal deles med de ansatte, slår Espe fast på forbundets nettsider.
FORHANDLER: Fellesforbundet forbundssekretær Hege Espe leder delegasjonen i byggeindustriens tariffoppgjør.
Eirik Dahl Viggen
Bundet av NHOs posisjon
Forhandlingene har blitt vanskelige av av BNL er bundet av den forhandlingspososjonen som NHO vedtok i juni. NHO krever null i lønnstillegg, ingen endringer i tariffavtalene og dessuten null i tillegg i lokale lønnsoppgjør.
– BNL er bundet av NHOs forhandlingsposisjon, og det gjorde det umulig å komme videre i forhandlingene. Vi må derfor ha hjelp fra mekler for å løse de flokene som er, sier Hege Espe.
Det er ikke ventet at det vil være særlig bevegelse i byggfagene eller byggeindustrien før en avklaring er kommet i frontfaget.
Fristen for enighet der er 21. august.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.