JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Malerne kommer

I mange år har ikke det å utdanne seg til maler stått høyt i kurs hos ungdommen. Bransjen har slitt med rekrutteringen, og markedet har blitt invadert av utenlandske firma. Nå mener imidlertid folk i bransjen at ting er i ferd med å snu. Norsk ungdom er på vei tilbake til malingsspannet!
UNGE OG LOVENDE: Under Bygg Reis Deg på Lillestrøm ble det arrangert NM i maling og gulvlegging.

UNGE OG LOVENDE: Under Bygg Reis Deg på Lillestrøm ble det arrangert NM i maling og gulvlegging.

Håvard Sæbø

has@lomedia.no

Den rutinerte malermesteren Birger Knudsen sluttet for et par år siden som maler for å begynne å jobbe på malermesternes opplæringskontor i Oslo. Han mener at den økte fokuseringen på yrkesfagene, begynner å gi resultater.

– Ungdom søker seg til fag hvor det er mulig å få seg en jobb etter utdanningen. For dem som vil bli maler, garanterer vi at alle får en læreplass hvor som helst i landet, sier han. Det siste året har antall lærlinger ved opplæringskontoret økt fra 30 til 40, og de jobber med å få inn enda flere til neste år.

NM i maling og gulv

Under byggemessa Bygg Reis Deg på Lillestrøm, ble det i oktober arrangert norgesmesterskap i maling og gulvlegging.

GIR IKKE STATUS: Mange ser på maleryrket som lavstatus, mener Thomas Øyen Kristiansen. Han er lærling ved NTNU i Trondheim.

GIR IKKE STATUS: Mange ser på maleryrket som lavstatus, mener Thomas Øyen Kristiansen. Han er lærling ved NTNU i Trondheim.

Håvard Sæbø

Thomas Øyen Kristiansen fra Trondheim ville først bli tømrer, men fant etter et år at han likte seg bedre i samme temperatur som veggmaling. Derfor byttet han over til overflateteknikk, som faget nå heter. Under dag to i NM har unggutten fra Trondheim full kontroll med å matche dørfargen opp mot en stripe tapet.

Maler gir ikke status

– Jeg trives godt som maler, men merker at mange ser på dette yrket som lavstatus. Jeg kan nok nøle litt med å fortelle hva jeg jobber med, fordi jeg vet hva som kommer av synspunkter om valget jeg har tatt. Det er bedre å kalle seg det man egentlig er, nemlig en overflateteknikker. Det høres unektelig litt finere ut også, mener han.

For Ewelina Sekiw var yrkesvalget enkelt, men ikke bare fordi faren hennes er maler.

SOM FAR SÅ DATTER: Ewelina Sekiw hørte ikke på rådet fra far, og valgte å bli maler.

SOM FAR SÅ DATTER: Ewelina Sekiw hørte ikke på rådet fra far, og valgte å bli maler.

Håvard Sæbø

– Han rådet meg egentlig til å velge noe annet, men der hørte jeg ikke på ham. Jeg har likt å bruke pensler å male siden jeg var liten, så det kunne nesten ikke bli noe annet.

At det er en jobb med lav status, brød hun seg ikke om.

– Jeg må han jobb som er fysisk og hvor jeg får skapt noe med hendene, sier hun.

De tre lærlingene siter litt mer enn vanlig med finishen i den varme messehallen.

– Malingen tørker nesten på penselen, sier Heidi Domaas fra Ålesund. Normalt ville hun ha lukket opp et vindu for å få litt saktere tørking, men det går ikke her. Uansett synes hun det er fint å få vist seg fram her hvor også mange fagfolk kommer med tips og støtte fra sidelinja.

Norges beste maler

På sidelinja er det en som følger nøyere med enn de andre. Dommer Tore Meyer Mørch gir karakter i planlegging, teknikk og HMS – i tillegg til det ferdige resultatet, selvsagt. Lørdag kunngjorde han at Heidi Domaas i sum var den beste av lærlingene.

BEST MED PENSEL: Heidi Domaas vant NM.  Nå skal hun bryne seg mot skandinaviske lærlinger i malerfaget.

BEST MED PENSEL: Heidi Domaas vant NM. Nå skal hun bryne seg mot skandinaviske lærlinger i malerfaget.

Håvard Sæbø

– Temperaturen var lik for alle, så det er fotarbeidet som avgjør her, smiler han lurt. Han drev lenge eget malerfirma, men jobber nå med salg hos Jotun.

– Det merkelige med maling, er at det blir billigere og billigere, mens alt annet byggearbeid stiger i pris. Det skyldes selvsagt utenlandske firma som av naturlige årsaker kan levere lavere pris enn norske.

Dommer Tore Meyer Mørch

Dommer Tore Meyer Mørch

Håvard Sæbø

Folk ser bare på pris

Han mener at de fleste bare ser på prisen, og ikke bryr seg like mye om kvaliteten på arbeidet.

Folk kjøper glatt benkeplater i stein som koster like mye som hele malejobben i en enebolig. 70 prosent av huset er overflate, så da burde kanskje folk tenke mer på hvordan det ser ut, spør han seg.

Noen av dem som ikke er fornøyd med jobben maleren har etterlatt seg, ringer til NHO-foreningen Maler- og byggtapetserernes landsforbund.

Alle kan kalle seg maler

– Hver eneste dag snakker vi med fortvilte kunder som har vært uheldige med maleren. Hvis det er en av våre medlemsbedrifter som har gjort dårlig arbeid, er det ikke noe problem, men nesten alltid er det en useriøs aktør uten fagkunnskaper som har vært på ferde, sier kompetanse- og utviklingssjef Kari Wilsgård.

Etter mange år med mye rart, merker medlemmene i landsforbundet at det er en økende interesse også på privatmarkedet til å handle hos dem.

Det er jobb til alle

– Folk har vel fått øynene opp for at ikke alt som tilbys der ute er like bra. Det er bra for oss, og for alle dem som vil satse på en karriere som maler. Vi har jobbene, men mangler folk, sier hun.

kompetanse- og utviklingssjef Kari Wilsgård hos Maler- og byggtapetserernes landsforbund.

kompetanse- og utviklingssjef Kari Wilsgård hos Maler- og byggtapetserernes landsforbund.

Håvard Sæbø

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse