Mange av verdens beste høyttalere har elementer lagd i Moss
50 år etter storhetstida, er SEAS Fabrikker fortsatt viden berømt for produktene sine.
Disse høyttalerelementene fra SEAS i Moss skal til den eksklusive høyttalerprodusenten DeVore Fidelity i USA. Da er det ikke rart at Kent-Owe Maurdal (til venstre), Frode Undlien og Shirley Thune Holm er stolte over det de lager.
Håvard Sæbø
roy@lomedia.no
– Vi er stolte av det vi lager her, smiler Kent-Owe Maurdal.
Han er klubbleder for Fellesforbundet på SEAS Fabrikker i Moss som har laget høyttalere og høyttalerelementer i snart 75 år.
Storhetstiden var på 1970-tallet med rundt 250 ansatte, men i 2024 har de fleste byttet ut store høyttalere med hodetelefoner og små bærbare bluetooth-høyttalere. Så i dag er de kun 28 ansatte.
Drøyt halvparten jobber i produksjonen og med logistikk. Resten er ingeniører som utvikler nye produkter, samt administrasjon.
SEAS Fabrikker AS
Grunnlagt i 1950, men fikk navnet Scandinavian Electro Acoustic Systems (SEAS) seks år senere.
En av verdens mest kjente produsenter av høyttaler-elementer.
Produserer også høyttaler-kit og noen ferdighøyttalere til konferansemarkedet.
28 ansatte
Omsatte for 39,2 millioner kroner i 2023.
Eies av Sonavox Canada Holding Company som igjen er en del av Merry Electronics Company på Taiwan.
Blir i jobben
I dag er SEAS først og fremst en produsent av høyttalerelementer.
De minste diskantene er drøyt to centimeter i diameter, mens de største basselementene er 26 centimeter. Prisen varierer fra under 100 kroner til nesten 80.000 kroner for de dyreste.
Kun 20 prosent av produksjonen av høyttalerelementer er standardprodukter, mens resten er spesialmodeller bestilt av ulike høyttalerprodusenter. Blant dem er store og anerkjente fabrikanter som Harbeth, Spendor, Genelec og Linn for å nevne noen.
HÅNDLAGET: Mai Nguyen er en av dem som setter sammen de ulike delene i høyttalerelementet. Det gjøres stort sett for hånd.
Håvard Sæbø
Maurdal har jobbet på SEAS siden 2005, men han er langt fra den med lengst fartstid. En av kollegene begynte i 1981.
– Har du først fått jobb her, så blir du, sier han.
Varierte oppgaver
Selv har han logistikk-fagbrev og har derfor mye å gjøre med frakt av produkter, men inne på kontoret hans står det også måleutstyr som han benytter flittig til å sjekke om komponentene de får inn holder standarden som kreves.
Litt av nøkkelen til SEAS er nemlig en streng kvalitetskontroll, noe som betyr at dersom en kunde bestiller det samme elementet i 2024 som han eller hun kjøpte i 2016, så får kunden et produkt som yter nøyaktig likt som tidligere. Med mindre kunden ønsker noe annet, selvsagt.
– I tillegg er vi svært fleksible og kan produsere i svært små serier, sier Maurdal.
EKKOFRITT: Klubbleder Kent-Owe Maurdal viser fram rommet der lyden fra elementene blir målt. Rommet er helt uten gjenklang.
Håvard Sæbø
På fabrikken er det derimot variasjonsmuligheter for de ansatte.
– En av de fine tingene med å jobbe her, er at jobben er veldig allsidig. Det er bra for både kropp og hode at vi kan rullere på arbeidsoppgavene, sier Frode Undlien.
Han er egentlig møbeltapetserer, men har jobbet i produksjonen på SEAS i tre år.
Når medlemsbladet er på besøk, står han og limer fast en del til et bass- og mellomtone-element som skal til DeVore Fidelity i USA.
Har selvsagt SEAS-høyttalere
Til tross for at fabrikken er full av ulike maskiner, så må mye av jobben gjøres for hånd.
– Vi prøvde ut en maskin for å legge et tynt lag med coating på elementene en gang, men da fikk vi klage fra produsenten om at det ikke så håndlaget nok ut, ler Maurdal.
Litt håndlag har han definitivt selv også. SEAS lager nemlig også høyttaler-kit, der de som liker å bygge høyttalere selv kan kjøpe elementer og en oppskrift på ulike høyttalermodeller. For noen år siden fikk de ansatte også mulighet til å gjøre det.
– Vi hadde workshop her på fabrikken der vi bygde våre egne høyttalere, så jeg har høyttalere hjemme med SEAS-elementer, sier Kent-Owe Maurdal.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.