Nå printer danskene hele hus: – Vi printet en barnehage i sommer
3D-printing av hus er fortsatt bare en idé i Norge. Men i Danmark er de i full gang.
PRINTET BETONG: Bygget er påbegynt, og betongen printet i lag på lag. Formen er, som man ser, uvanlig.
3dcp
harald@lomedia.no
København: – Det startet egentlig i et bursdagsselskap, sier Mikkel Brich.
– Da begynte vi å snakke om hvorfor ingen drev med dette i Danmark.
Så da gjorde de det like gjerne selv, jurist Brich og kamerat og bygningsingeniør Hasan Alsofi, som etablerte 3DCP i 2021.
Magasinet treffer dem i Brøndby, der de er i ferd med å printe et gjeste- og aktivitetshus i hagen til leilighetskomplekset Kirkebjerg Sø-park.
Og akkurat dette huset mener de viser noen av fordelene med 3D-printingen.
– Disse boliggårdene er oppkalt etter den lille sjøen som ligger ved siden av her, og de ville gjerne at gjestehuset skulle ha samme form som den. Dette ville krevd veldig mye og komplisert arbeid hvis vi skulle gjort det på gamlemåten, siden det er en temmelig ukurant form. Men med printeren er det null problem, sier Alsofi.
MÅLET: Og sånn skal det bli når det er ferdig.
SAGA Space Architects
Ny metode, gamle regler
3DCP er fortsatt i startfasen, og Hasofi og Brich forteller om litt treg framgang. Blant annet så vet ikke de danske bygningsforskriftene helt hvordan dette passer inn.
Betongen må jo for eksempel ha en litt annerledes konsistens enn man er vant til, sånn at den er bløt nok til å kunne strømme gjennom slangen som utfører selve printingen, eller den digitalstyrte støpingen.
Men de to mener at man med nye blandingsforhold fint kan oppnå samme soliditet.
– Vi printet en barnehage i Ukraina i sommer, der massen ble testet av universitetet i Lviv og funnet mer enn sterk nok.
De har også printet en paviljong i Guatemala, og har bestilling på 36 studentboliger i Holsterbro.
Planen er etter hvert å få en slags portfolio fylt av prototyper sånn at kunder, hvem som helst, kan bestille seg et hus – og få det printet der man vil.
Nå er det fortsatt litt materielle hindringer i veien, siden dette jo krever en ganske voksen 3D-printer, av en type det bare fins 70 av i verden foreløpig.
Men 3DCP ser for seg en framtid der sånt er til utleie rundt omkring – for den som måtte sitte for eksempel på Tornes og ønske seg et hus fra katalogen til 3CP.
– Det vanskeligste nå, er å få folk til å bestille. Det er en del berøringsangst rundt dette, sier Brich.
3D-GRÜNDERE: Hasan Alsofi (til venstre) og Mikkel Brich begynte med 3D-printing av hus fordi ingen andre gjorde det. Printeren må de foreløpig leie.
Håvard Sæbø
– Effektivt og bærekraftig
Så hvis det er problemet, hva er egentlig fordelen? Hvorfor skal vi printe husene våre?
– Byggebransjen er en av bransjene som er blitt minst effektivisert og automatisert, sier Brich.
– Og 3D-printing er både mer effektivt og mer bærekraftig, i og med at vi bare bruker nøyaktig så mye materiale som vi trenger.
3DCP-gründerne er heller ikke bekymret for at maskinen skal erstatte menneskene helt i bransjen – i hvert fall ikke på grunn av 3DCP.
– Vi printer bare i betong, så det vil fortsatt være behov for rørleggere og elektrikere og snekkere og tømrere. Vi legger ikke ned en bransje, selv om vi endrer betongfaget. Det kan jo også ha noen fordeler, med færre tunge løft, for eksempel, sier Alsofi.
– Da traktoren kom, ble mange hester arbeidsledige. Men det kan godt hende hestene fikk det bedre, legger Brich til.
– Dessuten er jo det store problemet her i Danmark, for eksempel, med stadig flere eldre, at vi i framtiden vil mangle arbeidskraft.
3D-printing
Består som navnet sier av å printe ut fysiske, tredimensjonale ting.
Dette kan også være bygninger, der det danske selskapet 3DCP jobber med betong.
På de neste sidene forteller Sintefs Nathalie Labonnote hvilke andre metoder og byggematerialer som det 3D-jobbes med verden rundt.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.
Flere saker
3D-printing
Består som navnet sier av å printe ut fysiske, tredimensjonale ting.
Dette kan også være bygninger, der det danske selskapet 3DCP jobber med betong.
På de neste sidene forteller Sintefs Nathalie Labonnote hvilke andre metoder og byggematerialer som det 3D-jobbes med verden rundt.